Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 21:15

Χωρίς γιατρό και ξεχασμένοι από όλους οι κάτοικοι του Αρι

Χωρίς γιατρό έμειναν οι κάτοικοι στον Αρι που πλέον δεν μπορούν ούτε να γράψουν τα φάρμακά τους. Παράλληλα, οι κάτοικοι του χωριού καταγγέλλουν εγκατάλειψη από το Δήμο Καλαμάτας, καθώς θεωρούν πως ο "Καλλικράτης" έβλαψε πολύ την περιοχή τους, αφού το χωριό τους έχει ρημάξει. 

Οι ηλικιωμένοι διαμαρτύρονται γιατί έμειναν χωρίς γιατρό, επειδή όπως λένε ο ένας γιατρός αποσπάστηκε στο Κ.Υ. Μελιγαλά και ο δεύτερος έχει αναρρωτική άδεια και δεν έχει αντικατασταθεί. Ετσι, αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιωτικούς γιατρούς ή να ταλαιπωρούνται περιμένοντας από τα ξημερώματα στην ουρά στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης ή στο Νοσοκομείο. Ζητούν να στελεχωθεί με 2 γιατρούς το ιατρείο στον Αρι και να λειτουργεί καθημερινά, αφού οι ηλικιωμένοι που χρειάζονται φάρμακα και ιατρική εξέταση είναι πάρα πολλοί. Οπως λένε, όταν λειτουργούσε το ιατρείο μια φορά την εβδομάδα, κάθε φορά περίμεναν πάνω από 60 άτομα για να εξυπηρετηθούν... 30. 

Ο Βασίλης Κατσιγιάννης χαρακτηρίζει άσχημα τα πράγματα για τους ηλικιωμένους του χωριού, αφού ο γιατρός είναι απαραίτητος για να έχουν τα φάρμακά τους και να μην ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις. "Τα γηρατειά μείναμε στο χωριό και μας έχουν αφήσει χωρίς γιατρό" λέει χαρακτηριστικά. 

Ο Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος εξηγεί πως μετά την απόσπαση του ενός γιατρού και την ασθένεια του δεύτερου η κατάσταση έχει γίνει τραγική για τους ηλικιωμένους. Προτείνει να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί για να λειτουργεί κανονικά το ιατρείο και να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι χωρίς προβλήματα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Οπως επιπλέον παρατηρεί, εάν ένας γιατρός ήταν καθημερινά στον Αρι, τότε ούτε ο ίδιος θα κουραζόταν ούτε οι ασθενείς θα ταλαιπωρούνταν περιμένοντας με τις ώρες στην ουρά για να μην εξυπηρετηθούν τελικά. Το τελευταίο διάστημα, λέει, οι ασθενείς περίμεναν από τις 5 το πρωί έξω από το ιατρείο με συνέπεια συχνά συνωστισμό, εκνευρισμό και ταλαιπωρία χωρίς αποτέλεσμα. 

Ο Θανάσης Μαρκόπουλος έχει αγανακτήσει τόσο με το θέμα του γιατρού, όσο και γενικότερα με την εγκατάλειψη του χωριού. Επισημαίνει πως είναι απαράδεκτο να αφήνεται στην τύχη της μια ολόκληρη περιοχή και οι κάτοικοί της, ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους, να ταλαιπωρούνται και να κινδυνεύουν. 

Ο Βασίλης Σταθουλόπουλος συμφωνεί πως είναι τραγική η κατάσταση για τους ηλικιωμένους που ταλαιπωρούνται για μια εξέταση ή μια συνταγογράφηση. 

Ο Διονύσης Πατρίκιος από τη μεριά του προτείνει το ιατρείο να λειτουργεί σε καθημερινή βάση γιατί στο χωριό είναι πάρα πολλοί οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι χρειάζονται φάρμακα και ιατρική παρακολούθηση.

Ο Ευστάθιος Καμούζης λέει πως οι ηλικιωμένοι υποφέρουν, αφού δεν έχουν πάντα τρόπο να πάνε στο γιατρό. Τις προάλλες ο ίδιος ήθελε να πάει στο Κέντρο Υγείας Μεσσήνης αλλά δεν έβρισκε αυτοκίνητο και οδηγό. 

Ο Γιώργος Καμαρινός επισημαίνει την ανάγκη να στελεχωθεί το ιατρείο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του Αρι και ο δήμος να δώσει βαρύτητα στην επίλυση όλων των προβλημάτων της περιοχής.

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Περικλής Νάσιος διαμαρτύρεται πως οι αγροτικοί δρόμοι δεν έχουν συντηρηθεί απ' όταν ο Αρις εντάχθηκε στο Δήμο Καλαμάτας. Οπως καταγγέλλει, ο νέος δήμος "σήκωσε" όλα τα μηχανήματα που υπήρχαν στην περιοχή του Αρι, όπως φορτηγά, σκαπτικά κι ένα πυροσβεστικό όχημα, ενώ δεν άφησε ούτε τις... καρέκλες του τ. Δήμου Αριος. Οπως λέει, ακόμα και το ΚΕΠ έχει σταματήσει να βγάζει φωτοτυπίες στους πολίτες, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης πόρων. "Μας θεωρούν πολίτες 2ης και 3ης κατηγορίας" συμπεραίνει και υπογραμμίζει πως "παίρνουν τα λεφτά από τα χωριά για να κάνουν έργα στην Καλαμάτα. Μόνο εισπράττουν από εμάς και δε νοιάζονται καθόλου. Ακόμα και το μοναδικό έργο που γίνεται, ο δρόμος στην Αγία Τριάδα, μισός γίνεται κι αυτός". 

Ο Παναγιώτης Πατρίκιος είναι νέος άνθρωπος ο οποίος όμως επίσης έχει απογοητευτεί από την εγκατάλειψη της περιοχής του από το δήμο. Οπως λέει χαρακτηριστικά: "Εχω ένα οικόπεδο εντός οικισμού, αντικειμενικής αξίας 75.000 ευρώ με φόρο 5.000 ευρώ, αλλά για να πάω το χειμώνα χρειάζομαι... βάρκα και βέβαια δεν υπάρχει ούτε φως, ούτε νερό".

 

Ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος κάνει λόγο για πλήρη εγκατάλειψη κι επίσης τονίζει το πόσο απαραίτητο είναι για την περιοχή το τρένο, το οποίο απ' όταν σταμάτησε "έκοψε τα... πόδια των κατοίκων, γιατί έφταναν σε 12 λεπτά στην Καλαμάτα κι έκαναν τη δουλειά τους εύκολα και γρήγορα".