Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 09:06

Ζητούν ανάσυρση των σορών από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου

Με ανάρτησή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) γνωστοποιεί ότι, από κοινού με την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) και τον συνήγορο Γιάννη Κάστανο, υπέβαλαν χθες, εκ μέρους των συγγενών του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου, αίτημα ανέλκυσης του αλιευτικού σκάφους “Adriana” και ανάσυρσης των σορών από τον βυθό ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Καλαμάτας.

Μετά την υποβολή του αιτήματος, η Μαρία Παπαμηνά, συντονίστρια της Νομικής Υπηρεσίας του ΕΣΠ ανέφερε:

“Όλες και όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε τη σημασία που έχει η ανάσυρση, η ταυτοποίηση και η δυνατότητα ταφής όσων έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο ναυάγιο. Είναι ο ελάχιστος σεβασμός που οφείλει να αποδώσει μια συντεταγμένη Πολιτεία, όχι μόνο στους νεκρούς, αλλά και στους συγγενείς που έμειναν πίσω. Μια ελάχιστη γαλήνη που μπορεί να προσφέρει στα οικεία πρόσωπα αυτών που χάθηκαν.  

Είναι επίσης αναγκαίο και κρίσιμο να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις συνθήκες του ναυαγίου, στο πλαίσιο της διερεύνησης και της απόδοσης των όποιων ευθυνών. Ανάλογο αίτημα είχε υποβληθεί και στην εμβληματική υπόθεση του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι και μάλιστα είχε γίνει άμεσα δεκτό από την τότε ανακρίτρια. Ελπίζουμε να αποφευχθεί η επανάληψη παραβιάσεων σε σχέση με ενέργειες που όφειλαν να είχαν γίνει αλλά δεν έγιναν και που οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το συγκεκριμένο περιστατικό, μόλις το περασμένο έτος”.