Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 09:04

Oπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ: Στροφή στο χασίς και την κοκαΐνη

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Την στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια όσων ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ προς το χασίς και την κοκαΐνη, επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού για το 2022. Παράλληλα, παρατηρείται επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των χρηστών που ζητούν βοήθεια.

Στα ανησυχητικά αυτά στοιχεία αναφέρεται και ο Γιώργος Παπαμακάριος, αν. υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, ο οποίος επισημαίνει ότι “η αύξηση των προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, η εξάπλωση του AIDS και της ηπατίτιδας, η εμφάνιση νέων ναρκωτικών ουσιών είναι σημάδια που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε”.

Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρει το ΚΕΘΕΑ "Κύτταρο-Οξυγόνο", σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό του, πέρυσι, στην εισαγωγική φάση θεραπείας, και ειδικότερα στο Πολυδύναμο Κέντρο της Καλαμάτας δέχτηκαν υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και προετοιμασίας 126 άτομα, έναντι 131 το 2021. Στην κύρια φάση της θεραπείας, στη μονάδα δηλαδή απεξάρτησης “Κύτταρο” στη Σπερχογεία, δέχτηκαν υπηρεσίες 53 άτομα πέρυσι, 47 το 2021 και 52 το 2020.

Επίσης, στο Πολυδύναμο Κέντρο της Καλαμάτας δέχτηκαν υπηρεσίες οικογενειακής υποστήριξης 80 άτομα, έναντι 101 το 2021.

Στη φάση της μετα-θεραπευτικής φροντίδας, στο Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”, πέρυσι δέχτηκαν υπηρεσίες 25 άτομα, έναντι 26 το 2021 και 24 το 2020.

 

 

ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι 9 στους 10 που προσέγγιζαν το ΚΕΘΕΑ ανέφεραν ως κύριες ουσίες χρήσης την ηρωίνη και τα οπιοειδή, σήμερα η αναλογία είναι μόλις 1 στους 3. Έτσι, το 2022 το χασίς και τα συνθετικά κανναβινοειδή αναφέρονται ως κύρια ουσία χρήσης από 37,5%, η ηρωίνη και τα οπιοειδή από το 31,5% και η κοκαΐνη και τα αμφεταμινούχα ναρκωτικά από το 27%.

Στους εφήβους που προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ, το χασίς κυριαρχεί ως βασική ουσία χρήσης, καθώς αναφέρεται ως τέτοια από 8 στα 10 άτομα. Συγχρόνως, όσοι κάνουν χρήση ηρωίνης φτάνουν στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ύστερα από 20 και πλέον χρόνια πορείας στη χρήση, κατά μέσο όρο στα 37,4 τους έτη, και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά παράλληλης χρήσης άλλων ουσιών. Για 7 στους 10 βασική δευτερεύουσα ουσία είναι οι βενζοδιαζεπίνες, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη διακοπή της χρήσης.

 

ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ

Ο κ. Παπαμακάριος διαπιστώνει ότι “οι συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης στην εποχή μας είναι ολοένα και πιο εμφανείς σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού”. Έτσι “όλο και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στα ναρκωτικά ή σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές και όσοι ήδη βρίσκονται στον κυκλώνα της εξάρτησης εξαθλιώνονται ακόμα πιο πολύ”.

Επιπλέον, μέσα στην τελευταία δεκαετία παρατηρείται αισθητή αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας όσων ζητούν θεραπευτική βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ, από 22,3% το 2013 σε 38% το 2022. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να απηχεί τη γενικότερη επιβάρυνση των δεικτών ψυχικής υγείας του πληθυσμού ή/και να συνδέεται με τη χρήση νέων συνθετικών ουσιών.

Παρατηρείται, επίσης, αύξηση του ποσοστού από 26,5% σε 32,5% μέσα στη δεκαετία 2013-2022 όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν εξεταστεί για λοιμώδη νοσήματα (HIV/AIDS, ηπατίτιδα C). Η τάση αυτή εγείρει ανησυχία, ακόμα και με δεδομένο ότι στο ίδιο διάστημα έχει μειωθεί αισθητά η ενέσιμη χρήση και η κοινή χρήση σύριγγας.

 

 

 

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ

Το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με νόμιμες ή παράνομες εξαρτήσεις και τις οικογένειές τους, μέσα από ένα δίκτυο υπηρεσιών σε διαφορετικές πόλεις της Πελοποννήσου.

Χώροι πρώτης επαφής με το πρόγραμμα αποτελούν τα Συμβουλευτικά Κέντρα στην Καλαμάτα, το Ναύπλιο, την Πάτρα και τον Πύργο. Όπως λέει ο αν. υπεύθυνος του δικτύου Γιώργος Παπαμακάριος, στα συμβουλευτικά κέντρα “προσφέρονται υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής, ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και προετοιμασίας, σε όσους το επιθυμούν, για ένταξη στη θεραπευτική κοινότητα «Κύτταρο»”.

Η λειτουργία της θεραπευτικής κοινότητας διαμονής “Κύτταρο” στη Σπερχογεία, όπου γίνεται η κύρια φάση θεραπείας, στηρίζεται στην ενεργητική συμμετοχή των μελών της. “Μέσα σε κλίμα συναισθηματικής ασφάλειας και αλληλοβοήθειας, αντιμετωπίζουν τα αίτια της εξάρτησής τους και μαθαίνουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών τους. Αναπληρώνουν τα εκπαιδευτικά τους κενά, συμμετέχουν σε καλλιτεχνικές, αθλητικές, περιβαλλοντικές και άλλες δραστηριότητες, καλλιεργούν προσωπικά ενδιαφέροντα, αλληλεπιδρούν με την τοπική κοινωνία και προετοιμάζονται για την κοινωνική τους επανένταξη”, λέει ο αν. υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”.

 

ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Η θεραπευτική πορεία ολοκληρώνεται στο Κέντρο Κοινωνικής Επανένταξης στην Καλαμάτα. Είναι μονάδα εξωτερικής παρακολούθησης, η οποία διαθέτει ξενώνα όπου μπορούν να φιλοξενηθούν τα μέλη της έως ότου βρουν δουλειά. “Στο στάδιο αυτό στόχος είναι η ομαλή και ισότιμη ένταξη στην κοινωνία. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση καθώς και στην πρόληψη της υποτροπής”, εξηγεί ο Γ. Παπαμακάριος.

Όσοι δε, αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης στο στενό τους περιβάλλον, μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης της Καλαμάτας, καθώς και στα Πολυδύναμα Κέντρα του Ναυπλίου, της Πάτρας και του Πύργου. Στα Κέντρα γίνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς, συγγενείς και φίλους, καθώς και ατομικές και ομαδικές συναντήσεις συμβουλευτικής και υποστήριξης. “Τα Κέντρα απευθύνονται σε συγγενείς και σημαντικούς άλλους, ανεξάρτητα από το αν ο δικός τους άνθρωπος είναι ενταγμένος σε θεραπεία”, διευκρινίζει ο ίδιος.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Και στις 4 πόλεις όπου διαθέτει μονάδες, το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” προσφέρει επίσης τη δυνατότητα υποστήριξης μέσα από ένα μη εντατικό πρόγραμμα θεραπείας εξωτερικής παρακολούθησης. Η θεραπευτική αυτή πρόταση “είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις καθημερινές υποχρεώσεις ατόμων τα οποία διατηρούν σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας και αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο με παράνομες όσο και με νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγο, διαδίκτυο). Παρέχεται εξατομικευμένη θεραπεία σε εξωτερική βάση, ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την κατάχρηση ή την εξάρτηση και τα συνακόλουθα προβλήματα, χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από το οικογενειακό και επαγγελματικό τους περιβάλλον”, λέει περιγράφοντας τη φιλοσοφία του προγράμματος ο Γιώργος Παπαμακάριος.

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΦΗΒΩΝ

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στην Πάτρα υποστηρίζονται έφηβοι χρήστες ουσιών και οι οικογένειές τους. Εφόσον υπάρχει ανάγκη εντατικότερης και πιο μακροχρόνιας παρέμβασης, οι έφηβοι μπορούν να προετοιμαστούν και να παραπεμφθούν στο εξειδικευμένο πρόγραμμα εφήβων και οικογενειών ΚΕΘΕΑ “Στροφή” στην Αθήνα, όπου λειτουργεί ξενώνας. Το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” υλοποιεί, επίσης, πρόγραμμα συμβουλευτικής κρατουμένων στις φυλακές Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα και στις φυλακές Ναυπλίου.

 

* Για όποιους/ες επιθυμούν να ζητήσουν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στην Καλαμάτα, μπορούν για όλες τις εξαρτήσεις (ναρκωτικά,  αλκοόλ, παιχνίδια, διαδίκτυο) να απευθύνονται στο τηλ. 27210 86967