Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 22:32

Παμμεσσηνιακή συνάντηση με σημαντική συμμετοχή στην Αθήνα

 

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η Παμμεσσηνιακή Συνάντηση στο αμφιθέατρο "Μιλτιάδης Έβερτ" της Τεχνόπολης στην Αθήνα. Οργανώθηκε από τη Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και τη Συντονιστική Επιτροπή για τη νομισματική απεικόνιση της Ορκωμοσίας των Ντρέδων, με σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των απανταχού Μεσσηνίων.

Τη συνάντηση χαιρέτισαν ο Νίκος Αβραμίδης, αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος δημάρχου Δήμου Αθηναίων ως οικοδεσπότης. ο στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και τέως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, βουλευτής Α΄ Αθηνών Νέας Δημοκρατίας, τ. Υπουργός, ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Νομού Μεσσηνίας, τ. Υπουργός και ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.

Στη συνέχεια έγινε σύντομη εισήγηση από το Γραμματέα της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Παναγιώτη Μπαζίγο, ο οποίος περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση των απανταχού συλλόγων και ζήτησε από τους συμμετέχοντας να καταθέσουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για «την ενδυνάμωση των σχέσεων των απανταχού Μεσσηνιακών συλλόγων.

Προτάσεις έκαναν οι συντονιστές της Εσπερίδας: Ο Παναγιώτης Λούτος ταμίας της Αμφικτυονίας, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Τριφυλίας, ο Κώστας Καράμπελας πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Ορεινής Μεσσηνίας «ο Επικούρειος Απόλλων», η Έφη Μπούνα Οργανωτική Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, ο Φώτης Μαρκόπουλος, αντιδήμαρχος Ιλίου και Πρόεδρος Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσσηνίων Ιλίου «Η Αρχαία Μεσσήνη», η Πολλάλη Πόλα πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου «το Ναυαρίνο», η γραμματέας Φλωρεντία Ρήγα και ο πρόεδρος Γιώργος Μουνδρέας της Παμμεσσηνιακής Ένωσης Αθηνών, ο Αντώνης Γεωργακόπουλος από τον «Σύλλογο Απανταχού Σελλαίων», ο Γιάννης Ρούσσης, πρόεδρος Συλλόγου Τριφυλίων Δυτ. Αθήνας, η Αργυρώ Αδαμοπούλου Πρόεδρος Συλλόγου Απανταχού Αρμενίων Κυπαρισσίας Μεσσηνίας, η Ευφροσύνη Ζησιμοπούλου, ταμίας του Συλλόγου Φίλων Κάστρου Μεθώνης, ο Χρήστος Μπακούρος, πρόεδρος τμήματος ΑΧΕΠΑ, ο Σπυρίδων Δημητρακόπουλος πρόεδρος Συλλόγου Κορώνης και ο κ. Φωτεινός, πρόεδρος Μεσσηνίων Βορείων Προαστείων. Επίσης παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Αττικής και υποψήφια Δήμαρχος Νέας Σμύρνης Δήμητρα Νάνου, η Δημοτική Σύμβουλος Κόκοτα Χριστίνα, η Διαμερισματική Σύμβουλος Νεκταρία-Ελευθερία Φίλντιση, οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια Καρούλιας Νίκος, Τρανούλη Αθηνά, Σοφία Δεμπεγιώτη, η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Αθηνών Μαρία Κοκκινάκη, ο υποψήφιος Δήμαρχος Οιχαλίας και απόγονος του Παπατσώρη Κώστας Ρεϊτζόπουλος, η Ελένη Μητροπούλου, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στο Περιστέρι.

Οι εισηγήσεις και οι προτάσεις θα μελετηθούν και θα ανακοινωθούν στο Συνέδριο, στις 5 Αυγούστου, στους φιλόξενους χώρους του Costa Navarino.

Ψήφισμα για νομισματική απεικόνιση της Ορκωμοσίας των Ντρέδων

Στο δεύτερο μέρος το λόγο πήρε ο Σταύρος Σταθόπουλος, επίκεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής για την Νομισματική απεικόνιση της Ορκωμοσίας των Ντρέδων στο 2ευρω του 2024, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορική προσφορά των Ντρέδων στην Ελληνική Παλιγγενεσία, λόγω της έχθρας των με τη Βαυαροκρατία. Στο τέλος διάβασε ψήφισμα για τη νομισματική απεικόνιση της Ορκωμοσίας των Ντρέδων, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα. Το ψήφισμα θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας και το Υπουργείο των Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε στον Αλέξη Χαρίτση, τιμής ένεκεν, ο επετειακός τόμος για τους Ντρέδες. Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν αριθμημένες  μεταξοτυπίες πίνακα ζωγραφικής της πρώτης μάχης του Αγώνα από τους Ντρέδες στη Λιγούδιστα - Χώρα. Τη μάχη φιλοτέχνησε ο Λάκων Ζωγράφος Γεώργιος Πηρούνιας. Η πρώτη μεταξοτυπία προσφέρθηκε στον ιστορικό και συγγραφέα Γιάννη Μπίρη, στον οποίο οφείλεται η ανάδειξη του γεγονότος. Οι υπόλοιπες μεταξοτυπίες προσφέρθηκαν μία για κάθε Σουλιμοχώρι, καθώς και σε προσωπικότητες, συνοδοιπόρους στην ανάδειξη της ιστορίας των Ντρέδων.