Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2023 08:30

Γραμμή Βοήθειας για την πορνογραφία στο διαδίκτυο

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Το φαινόμενο της… σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών μέσα από την πορνογραφία είναι ένα πρόβλημα που κανένας δεν θέλει να αγγίξει. Η γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου help-line.gr δέχεται πάντως αρκετές αναφορές από γονείς για την πορνογραφία στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα, όπως εξηγούν οι ειδικοί της γραμμής, αφορά στην έκθεση παιδιών από μικρή ηλικία έως και την εφηβεία σε ποικιλόμορφο πορνογραφικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο.

Εν τω μεταξύ, η εμπειρία δείχνει ότι γονείς, εκπαιδευτικοί και λοιποί φροντιστές δυσκολεύονται να μιλήσουν στα παιδιά για το θέμα, με αποτέλεσμα αυτά να εκτίθενται σε ποκιλόμορφο περιεχόμενο -το οποίο εν δυνάμει έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ειδικοί της γραμμής Βοήθειας μπορούν τηλεφωνικά να απαντήσουν σε απορίες και να δώσουν συμβουλές για το ευαίσθητο αυτό θέμα. Οι κλήσεις είναι πάντα ανώνυμες και εμπιστευτικές.

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ; 

Στο διαδίκτυο μπορεί εύκολα κάποιος να εκτεθεί, είτε ακούσια είτε ηθελημένα, σε πορνογραφικό υλικό. Το υλικό αυτό μπορεί να είναι ήπιο ή αρκετά σκληρό, να περιλαμβάνει βία και εικόνες που μπορεί να τρομάξουν ένα μικρό παιδί ή να παρέμβουν αρνητικά στην ομαλή σεξουαλική ανάπτυξη ενός εφήβου. Είναι γενικώς παραδεκτό ότι

οι νέοι, αγόρια ή κορίτσια, μπορεί να αναπτύσσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τη σεξουαλική δραστηριότητα και μπορεί να νιώθουν πίεση να ανταποκριθούν ακριβώς στα πρότυπα που προβάλλονται στη βιομηχανία της πορνογραφίας.

 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΩ; 

Οι ειδικοί της γραμμής συμβουλεύουν, στην περίπτωση που θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας ήρθε σε επαφή με τέτοιο υλικό, να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Συνήθως οι γονείς σοκάρονται είτε γιατί δεν είχαν ιδέα είτε γιατί η αναδυόμενη σεξουαλικότητα του εφήβου ήρθε σαν έκπληξη.

Σαφώς, η ηλικία έκθεσης του παιδιού όπως και σε τι υλικό εκτέθηκε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Τα παιδιά μικρής ηλικίας είναι πιθανόν να αγχωθούν ή να φοβηθούν στη θέαση πορνογραφικού υλικού για αυτό καλό είναι οι γονείς μικρών παιδιών να έχουν στο σπίτι κάποιο φίλτρο προστασίας που να απαγορεύει αυτή την πρόσβαση.

Ακόμα, σύμφωνα με τις συμβουλές των ειδικών της help-line.gr, είναι σημαντικό:

• “Να κάνουμε μια συζήτηση με το παιδί προκειμένου να διερευνήσουμε τι είδε και πως νιώθει. Ανοιχτού τύπου ερωτήσεις π.χ. «είμαι εδώ για να συζητήσουμε ό,τι θέλεις σχετικά με το σεξ και τις εικόνες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο», ίσως είναι αρκετές για την έναρξη της κουβέντας. Προσοχή όμως, καλό είναι να ακούσουμε τα παιδιά, να τα βοηθήσουμε να εκφραστούν και να μην σπεύσουμε να τους εξηγήσουμε σχετικά με το τι είδαν, καθώς μπορεί άθελά μας να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που χρειάζονται.

• Δεν ενοχοποιούμε το παιδί. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να συνδεθεί η σεξουαλική απόλαυση με ενοχή ή να κόψουμε τους διαύλους επικοινωνίας με το παιδί μας. Έτσι, λοιπόν, εξηγούμε ότι το υλικό αυτό δημιουργήθηκε γιατί αρέσει στους ανθρώπους αλλά εμείς στο σπίτι μας δεν θέλουμε να υπάρχει και εξηγούμε τους λόγους.

 

• Στους λόγους μπορούμε να συμπεριλάβουμε ότι οι εικόνες που συνήθως προβάλλονται είναι υπερβολικές και δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και σίγουρα δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος να μάθει κάποιος για το σεξ. Ανάλογα με την ψυχοκοινωνική ετοιμότητα του παιδιού μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα και για την βιομηχανία της πορνογραφίας και πως αυτή μπορεί να συνδέεται με την πορνεία και τα ναρκωτικά.

• Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι απαγορεύεται η σεξουαλική δραστηριότητα ενήλικα με ανήλικο.

• Εφόσον έχουμε ακούσει το παιδί με προσοχή μπορούμε να μιλήσουμε για την έννοια της συναίνεσης στη σεξουαλική δραστηριότητα μιας και δεν είναι πάντα φανερό στα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου.

Εάν δεν το έχουμε ήδη κάνει, θα ήταν πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για θέματα ασφάλειας στη σεξουαλική δραστηριότητα, μεταδιδόμενων νοσημάτων, εγκυμοσύνης κλπ”.

 

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

 

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η ενασχόληση με την πορνογραφία μπορεί σύμφωνα με τους ειδικούς να οδηγήσει σε έναν τύπο εθισμού σε αυτήν. Να θέλει κανείς να βλέπει συνεχώς, σχεδόν εμμονικά και να δυσκολεύεται να είναι λειτουργικός στις άλλες υποχρεώσεις της ζωής του.

Μπορούμε να σκεφτούμε μαζί με τα παιδιά μας εναλλακτικές λύσεις εκτός της έκθεσης σε πορνογραφικό υλικό.

 

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι εικόνες που προβάλλονται συνήθως είναι υπερβολικές και καθόλου ρεαλιστικές. Θα άξιζε να μιλήσουμε με τα παιδιά για αυτό και να ρωτήσουμε την άποψή τους εάν και κατά πόσο η πορνογραφία στο διαδίκτυο επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις τώρα και στο μέλλον. Μπορούμε ακόμα να μιλήσουμε για την εμπιστοσύνη, την οικειότητα, την συναίνεση, τον σεβασμό και πόσο σημαντικά είναι στις σχέσεις μας.

 

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ

Κατά πόσο η έκθεση σε τέτοιο υλικό από μικρή ηλικία επηρεάζει την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας; Κατά πόσο επηρεάζει την εικόνα που έχουμε για τη σεξουαλική μας ετοιμότητα, την σεξουαλικότητά μας εν γένει, τις επιλογές μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας;

 

ΝΟΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν οι έφηβοι ότι υλικό που απεικονίζει ανήλικο γυμνό εμπίπτει στην παιδική πορνογραφία, το οποίο είναι κακούργημα. Εάν πέσει στην αντίληψη του εφήβου ή κάποιου ενηλίκου τέτοιο υλικό θα πρέπει οπωσδήποτε να το καταγγείλει.

 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:

Αναλόγως την ηλικία του παιδιού να έχουμε εποπτεία σχετικά με το τι βλέπει στα κινητά, στους υπολογιστές, tablet και λοιπές συσκευές.

Να ενθαρρύνουμε δραστηριότητες εκτός οθονών (π.χ. αθλητικές, καλλιτεχνικές κλπ.), προκειμένου τα παιδιά να είναι σε θέση να αντλούν χαρά και ευχαρίστηση από καταστάσεις στην πραγματική ζωή.

Μαθαίνουμε στα παιδιά να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Τους επισημαίνουμε να είναι πολύ προσεκτικοί με τους φίλους που γνωρίζουν στο διαδίκτυο.

Υπενθυμίζουμε στα παιδιά πως ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα.

Σιγουρευόμαστε ότι γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να συναντούν στον πραγματικό κόσμο ανθρώπους που γνώρισαν στο διαδίκτυο.