Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2023 08:16

Αυξητική τάση στις εξαφανίσεις ανηλίκων μετά την πανδημία

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Συνεχίζεται η αυξητική τάση στις εξαφανίσεις ανηλίκων μετά την πανδημία. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που προέκυψαν από τη δράση του “Χαμόγελου του Παιδιού” το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, κάθε δύο ημέρες ένα παιδί εξαφανίζεται -ενώ η πλειονότητα των παιδιών και εφήβων που εξαφανίζονται συνεχίζουν να είναι έφηβα κορίτσια ελληνικής καταγωγής, ηλικίας από 13 έως 18 ετών, λόγω ενδοοικογενειακών προβλημάτων, σχέσεων με το άλλο φύλο και ενδοσχολικής βίας. Έτσι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού δέχτηκε 5.734 κλήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και χειρίστηκε 134 αιτήματα για την αναζήτηση 98 παιδιών, από τα οποία βρέθηκαν τα 75 παιδιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι “Το Χαμόγελο του Παιδιού” το πρώτο εξάμηνο του 2023 υποστήριξε συνολικά 60.468 παιδιά και τις οικογένειές τους, καταγράφοντας 56% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι.

Επίσης, το “Χαμόγελο” δέχτηκε τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους 114.991 κλήσεις στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας του οργανισμού, ενώ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 κατέγραψε αύξηση 12% στα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών και εφήβων και αύξηση 17% στις αναφορές κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών.

10 ΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Σύμφωνα με τον απολογισμό έργου του οργανισμού, στο προαναφερόμενο χρονικό διάστημα το “Χαμόγελο” δεχόταν 240 κλήσεις την ημέρα (10 κλήσεις την ώρα) στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 για σοβαρά περιστατικά παιδιών. Ανά 3,5 ώρες ο οργανισμός ενημέρωνε τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές για παιδί σε κίνδυνο, ενώ δεχόταν 2 αναφορές για σωματική κακοποίηση παιδιού την ημέρα.

Πιο αναλυτικά, το “Χαμόγελο του Παιδιού” έλαβε και διαχειρίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023 στις 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056, 116000, 116111, 1017) 114.991 κλήσεις (περίπου 639 κλήσεις ανά ημέρα). Αξίζει να επισημανθεί ότι το 80% των επιτόπιων παρεμβάσεων που πραγματοποίησε ο οργανισμός ήταν είτε τις πρώτες πρωινές ώρες (ξημερώματα) είτε το Σαββατοκύριακο.

Επίσης, ο οργανισμός το ίδιο χρονικό διάστημα έλαβε 29 αιτήματα φιλοξενίας για 55 παιδιά, ενώ πέρυσι όλο το χρόνο έλαβε συνολικά 108 αιτήματα φιλοξενίας για 196 παιδιά.   

Έως σήμερα από τα 1.055 παιδιά, 1 στα 2 (524) παιδιά -ποσοστό διαχρονικό- έχουν αποκατασταθεί είτε μέσω της επανένωσης με το οικογενειακό τους περιβάλλον, είτε μέσω κατάλληλης αναδοχής ή τεκνοθεσίας.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Αξίζει να αναφερθεί πως, έως σήμερα, το “Χαμόγελο” έχει προχωρήσει στην επανένωση 390 παιδιών με την οικογένειά τους κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών και δικαστικών αποφάσεων. Αναφορικά με το έργο των Κέντρων Ημέρας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν θεραπευτικές συνεδρίες σε 134 παιδιά, με τα 42 να είναι νέα αιτήματα, και τα 97 παιδιά από προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα με τη στήριξη των παιδιών πραγματοποιήθηκε και συμβουλευτική υποστήριξη στους φροντιστές, γονείς και κηδεμόνες τους.

Όσον αφορά τις δράσεις Υγείας του “Χαμόγελου”, το πρώτο εξάμηνο του 2023 στήριξε ολιστικά 8.769 παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και τις οικογένειες τους. Ετσι, μόνο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, στο πρόγραμμα Παιδιατρική Κατ’ Οίκον Νοσηλεία συμμετείχαν 440 παιδιά.

Επιπλέον, στα 16 Κέντρα Στήριξης του οργανισμού πανελλαδικά, τους πρώτους 6 μήνες του τρέχοντος έτους υποστηρίχθηκαν 11.220 παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα φέτος αυξήθηκε κατά 100% ο    αριθμός των μαθητριών και μαθητών που συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης. Μέσω αυτών των παρεμβάσεων, ο οργανισμός δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να ενημερωθούν για καταστάσεις που μπορεί να είναι δύσκολες, απαιτητικές και ψυχοφθόρες για αυτά όπως η κακοποίηση, το bullying κ.ά.