Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 08:22

Η Νέδα μεγάλη προίκα για Μεσσηνία και Ηλεία - Χρειάζεται συντήρηση και βελτίωση υποδομών

 

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Πόλος έλξης τουριστών αλλά και πολλών επισκεπτών γίνεται κάθε χρόνο η Νέδα το μυθικό ποτάμι που αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας. Η φυσική ομορφιά της καθώς όλη η περιοχή κατακλύζεται από υπέροχη βλάστηση, τα κρυστάλλινα νερά, τα πέτρινα γεφύρια, οι καταρράκτες, το στόμιο όπου το ποτάμι περνά κάτω από το βουνό, οι κάθετες πλευρές του φαραγγιού, συνθέτουν ένα μοναδικό πανέμορφο τοπίο.

Αυτή η ομορφιά εξάλλου είναι που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και είναι σημείο αναφοράς για κάποιον που θέλει να ζήσει κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό κατά την επίσκεψή του στη Μεσσηνία αλλά και τη γειτονική όμορη Ηλεία.

Για κάποιον που επισκέπτεται την Τριφυλία αλλά και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή είναι σίγουρα μια εξόρμηση που θα πρέπει και αξίζει να κάνει. Μια εξόρμηση που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες αφού η φύση απλόχερα ξεδιπλώνει τις ομορφιές της στο διάβα του επισκέπτη. Μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί είτε με την παρέα του είτε και με τις οργανωμένες εξορμήσεις που γίνονται από Συλλόγους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Προορισμός είναι τα Πλατάνια του Δήμου Τριφυλίας και από εκεί κάποιος μπορεί να επιλέξει και να σχεδιάσει την εξόρμησή του. Να επιλέξει την σύντομη διαδρομή και πεζοπορία που είναι από πέτρινο γεφύρι μέχρι τους καταρράκτες και το Στόμιο. Να σημειώσουμε δε ότι κάποιος μπορεί να φτάσει στο πέτρινο γεφύρι με το αυτοκίνητό του. Υπάρχει βέβαια ένα τμήμα δύσκολο προς το τέλος του δρόμου καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η βελτίωσή του, κάτι που θα γίνει φέτος με την εργολαβία που έχει ανατεθεί.

Για τους πιο τολμηρούς και τους πιο περιπετειώδεις, που όμως θα θαυμάσουν και περισσότερες ομορφιές, υπάρχει η επιλογή να ξεκινήσει κάποιος την πεζοπορία του από το γεφύρι που ενώνει τους Νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας (γέφυρα Πολύδωρα). Εκεί η διαδρομή είναι πιο μεγάλη, αλλά με περισσότερες εναλλαγές στις φυσικές ομορφιές. Ενώ υπάρχουν επιλογές και για πεζοπορία που ξεκινά από την αρχή του ποταμού και φτάνει μέχρι τις εκβολές του.

Πέρα από τους πολυφωτογραφημένους καταρράκτες που χαρίζουν μια όαση δροσιάς και μπορεί κάποιος να απολαύσει το μπάνιο του στη λίμνη που σχηματίζουν, υπάρχουν και άλλοι μικρότεροι καταρράκτες όπως και λιμνούλες. Ιδιαίτερο και σπάνιο είναι το Στόμιο, το τμήμα δηλαδή του ποταμού που περνά κάτω από τη γη, στο σημείο που ενώνονται δύο βουνοπλαγιές. Σε μια απόσταση περίπου 100 μέτρων το πέρασμα γίνεται μέσα από την τεράστια σπηλιά που έχει δημιουργηθεί και η αίσθηση είναι μοναδική.

Φυσικά υπάρχουν και τα όμορφα πέτρινα γεφύρια, οι κάθετοι βράχοι στις όχθες του ποταμού που σε κάποια σημεία δημιουργούν στενά περάσματα, η βλάστηση που αγκαλιάζει τα πάντα, όπως και πολλά ρηχά σημεία που το νερό απλώνεται σε όλη την κοίτη του ποταμού.

Η Νέδα σαν νύμφη δεν θα μπορούσε να μην είναι όμορφη και έτσι είναι. Ο μύθος λέει πως μόλις γεννήθηκε ο Δίας, η μητέρα του Ρέα τον έδωσε στην Νέδα και σε δύο άλλες νύμφες για να τον προστατέψουν από τον άνδρα της, Κρόνο.

Πηγάζει από το Λύκαιο όρος και αφού διανύσει μια απόσταση 32 χιλιομέτρων καταλήγει στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στο καταγάλανο Ιόνιο.

Για να διατηρηθεί όμως όλη αυτή η ομορφιά, για να μπορέσουν να την χαρούν και οι επόμενες γενιές, η περιοχή χρειάζεται προστασία. Έτσι με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 3019 -8/5/2023 ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Δημόπουλος με την απόφασή του «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και υδάτινων εκτάσεων περιοχής του ποταμού της Νέδας Π.Ε. Μεσσηνίας και Π.Ε. Ηλείας ως προστατευόμενου τοπίου και προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού», χαρακτηρίζει ως προστατευόμενο τοπίο και προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό την περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα του φαραγγιού, το σπήλαιο Στόμιο και τους καταρράκτες του ποταμού της Νέδας. Στόχος της παρούσας απόφασης είναι η αποτελεσματική προστασία των στοιχείων της φύσης που έχουν ιδιαίτερη οικολογική, γεωμορφολογική, επιστημονική, αισθητική και πολιτισμική αξία και συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσικών διεργασιών και στην προστασία φυσικών πόρων σε τμήμα του ποταμού της Νέδας με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως προστατευόμενου τοπίου και προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού.

Ειδικότερα, επιδιώκεται η διατήρηση των χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων τμήματος του ποταμού της Νέδας, του σπηλαίου Στόμιο, των καταρρακτών και των υπόλοιπων καρστικών γεωμορφών, των ειδών χλωρίδας και πανίδας και των ενδιαιτημάτων τους.

Η περιοχή που χαρακτηρίζεται βρίσκεται ανάμεσα στους οικισμούς Στόμιο και Φιγαλεία του Δήμου Ζαχάρως και Πλατάνια του Δήμου Τριφυλίας.

Πάντως στο σήμερα και στο τώρα, χρειάζεται να γίνουν και κάποιες άμεσες παρεμβάσεις, αυτή που φαντάζει ως πιο επείγουσα, λόγω και των χιλιάδων επισκεπτών που δέχεται, είναι να υπάρξει ασφάλεια στο μονοπάτι που οδηγεί από το πέτρινο γεφύρι στους καταρράκτες. Τα πάλαι ποτέ ξύλινα πλαϊνά που προστάτευαν τον πεζοπόρο αν παρέκκλινε από το μονοπάτι έχουν σαπίσει και έχουν φύγει. Έτσι χρειάζεται αυξημένη προσοχή για όσους το διαβαίνουν. Γενικά το μονοπάτι χρειάζεται συντήρηση για να αποφευχθούν απρόοπτες καταστάσεις.