Πέμπτη, 03 Αυγούστου 2023 08:30

Εκπαίδευση νέων εθελοντών ζητεί η “Γαία”

 

Την ανάγκη εκπαίδευσης νέων εθελοντών και εθελοντριών αναδεικνύει για ακόμα μια φορά ο επικεφαλής της εθελοντικής ομάδας “Γαία” Μάνης Κώστας Ξυδέας.

Και απευθύνει έκκληση προς νέους ανθρώπους από 18 χρόνων να εκπαιδευτούν και να γίνουν ενεργά μέλη της ομάδας, συμβάλλοντας στο έργο των εθελοντών και των εθελοντριών της “Γαίας”, καθώς τα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν διαρκώς αυξάνονται.

Μάλιστα, ο Κώστας Ξυδέας στο πανηγύρι της “Γαίας”, που κάθε χρόνο γίνεται παραδοσιακά στη βάση της στον Άγιο Νικόλαο της Μάνης με σκοπό την ενίσχυση της ομάδας, σημείωσε ότι απαρτίζεται από 15 εκπαιδευμένους εθελοντές και εθελόντριες, που όμως δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες στην περιοχή.

Η “Γαία” είναι εξάλλου ένας πολυμορφικός σύλλογος, που οι δράσεις του εκτείνονται σε όλη την γκάμα της πολιτικής προστασίας: από πυρόσβεση και διάσωση σε βουνό και θάλασσα, μέχρι σπηλαιολογία και παροχή πρώτων βοηθειών από εκπαιδευμένους διασώστες. Δραστηριοποιείται από το 2008 στην περιοχή της Μάνης, αλλά οι διασώστες παρέχουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά όπου ζητηθεί. Και δεν είναι πολλοί· μόλις 15 άνθρωποι, οι οποίοι εναλλάσσονται και μάχιμους όχι όλους και όλες από αυτούς.

Ο Κώστας Ξυδέας μάλιστα έχει επισημάνει επανειλημμένα σε επικοινωνίες μας ότι υπάρχει σωματική και ψυχολογική καταπόνηση των εθελοντών και αναρωτιέται “τι θα γίνει αν η «Γαία» κλείσει για 3 μήνες;”. Δεδομένου ότι η ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού σε εκπαιδευμένα στελέχη, σωστικά μέσα και κατάλληλο διασωστικό εξοπλισμό επιβεβαιώνεται σχεδόν καθημερινά στην περιοχή της Μάνης, με τραγικό κάποιες φορές τρόπο.

 

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι περισσότερο πολύτιμη καθιστά την παρουσία της “Γαίας” στη Μάνη η αυξημένη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Καθώς, πολλοί τουρίστες οι οποίοι κάνουν διακοπές στην περιοχή είναι μεγάλης ηλικίας, και τα περιστατικά αδιαθεσίας ή τα μικροατυχήματα είναι πολύ συχνά. Με αποτέλεσμα το καλοκαίρι η ομάδα να καλείται σε πάρα πολλά περιστατικά υγείας, τα οποία χρειάζονται μεταφορά με ασθενοφόρο στο κέντρο υγείας, που όμως, λόγω των γνωστών ελλείψεων, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλο το 24ωρο - οπότε η εναλλακτική είναι να καλέσει κανείς το ΕΚΑΒ από την Καλαμάτα, το οποίο θα κάνει μιάμιση ώρα δρόμο μόνο για να φτάσει. Εκεί λοιπόν επεμβαίνει η "Γαία" με το δικό της ασθενοφόρο, όπως επεμβαίνει με τον δικό της εξοπλισμό και σε τροχαία που χρειάζεται απεγκλωβισμός ατόμου, αφού το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μάνης στο Προάστιο λειτουργεί εποχικά και εξυπηρετεί ανάγκες δασοπυρόσβεσης.  

Ν.Κ.