Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2023 22:35

Τα θύματα έμφυλης βίας να σπάσουν τη σιωπή τους (βίντεο)

Μια γυναίκα αστυνομικός ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον σύζυγό της στη Λάρισα και νοσηλεύεται στην Εντατική. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η γυναίκα υπέστη άγριο ξυλοδαρμό από τον σύζυγό της.

Κι επειδή, οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να έρθει σε επαφή με κάποια γυναίκα που έχει βιώσει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι να αποφύγουμε σε αυτές τις καταστάσεις, ώστε να ενθαρρύνουμε ένα θύμα έμφυλης βίας να σπάσει τη σιωπή του. Ένα πολύτιμο εργαλείο είναι ο “Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία”, μια δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή για κινητά που παρέχει χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές σε όσους έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν βιώσει έμφυλη βία. Παρέχει καθοδήγηση για τον ορθό τρόπο αλληλεπίδρασης με τα άτομα αυτά και έχει απώτερο σκοπό την αποτελεσματικότερη υποστήριξή τους, παρέχοντάς μας πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές για το τι να κάνουμε, τι να πούμε και τι να αποφύγουμε, όταν μας εμπιστεύονται ένα περιστατικό έμφυλης βίας.

Επιμέλεια Νικολέττα Κολυβάρη

ΜΕ ΒΑΣΗ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΤΥΠΑ

O “Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία” διατίθεται σε περισσότερες από 12 γλώσσες και έχει αναπτυχθεί στη βάση διεθνών προτύπων, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας από μη ειδικευόμενους επαγγελματίες αλλά και από το ευρύ κοινό. Η ελληνική έκδοση που παρουσιάστηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και τη “Unicef” απευθύνεται για πρώτη φορά σε όλους, επαγγελματίες (εξειδικευμένους και μη) αλλά και στο ευρύ κοινό. Μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί είτε σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, είτε οποιαδήποτε στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Επίσης, ο οδηγός παρέχει ενημέρωση για το δίκτυο των δομών που υποστηρίζει γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και τα ανήλικα παιδιά τους σε όλη την επικράτεια, και συγκεκριμένα: την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, τα 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=KmTfTSKX_DY}

* Ο “Οδηγός Τσέπης για την Έμφυλη Βία” είναι ένα ψηφιακό εργαλείο για την έμφυλη βία που θα σε προετοιμάσει να παρατηρείς τα σημάδια, να ακούς, να διασυνδέεις και να υποστηρίζεις οποιοδήποτε άτομο έχει υποστεί έμφυλη βία. Μπορείς να πλοηγηθείς στην εφαρμογή και να ενημερωθείς για το πώς μπορεί κανείς να ανταποκριθεί στην αποκάλυψη ενός τέτοιου περιστατικού και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια.