Τετάρτη, 06 Σεπτεμβρίου 2023 08:27

Στροφή στο χασίς και την κοκαΐνη τα τελευταία χρόνια από τους χρήστες ουσιών

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Στροφή στο χασίς και την κοκαΐνη παρατηρείται τα τελευταία χρόνια από τους χρήστες ουσιών που ζητούν θεραπεία στο δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”. Τη διαχρονική άνοδο της κάνναβης και της κοκαΐνης ως κύριων ουσιών χρήσης φανερώνουν άλλωστε και τα στοιχεία από την επιχειρησιακή δράση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η τοπική κοινωνία διατυπώνει όλο και συχνότερα προς το ΚΕΘΕΑ αιτήματα υποστήριξης σχετικά με εξαρτητικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το τζόγο και το αλκοόλ. Η αντιμετώπιση αυτών των μορφών εξάρτησης γίνεται μέσα από ευέλικτα προγράμματα εξωτερικής παρακολούθησης, τα οποία δεν αποκόπτουν τα μέλη τους από το περιβάλλον και τις δραστηριότητές τους. Συγχρόνως, προσφέρουν υποστήριξη στο στενό περιβάλλον των άμεσα ενδιαφερόμενων, στοχεύοντας στη βελτίωση των οικογενειακών ή διαπροσωπικών σχέσεων και στην ενίσχυση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Στην Καλαμάτα λειτουργεί Πολυδύναμο Κέντρο για την πρόσβαση σε θεραπευτική υποστήριξη (σε εξωτερική βάση) και συμβουλευτική για τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τα τυχερά παιχνίδια και το Διαδίκτυο/gaming.

 

ΠΥΛΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Το Πολυδύναμο Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ για την Πελοπόννησο, με έδρα την Καλαμάτα, απευθύνεται σε ανθρώπους με διαφορετικές μορφές εθισμού -οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα, εκτός από τα ναρκωτικά, με τις νόμιμες εξαρτήσεις, όπως είναι η χρήση αλκοόλ, ο εθισμός στο Διαδίκτυο και ο τζόγος. Επίσης, υποστηρίζει συστηματικά και πρόσωπα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος. Η Έφη Μουρούφα, υπεύθυνη του Πολυδύναμου Κέντρου Καλαμάτας, σε παρέμβασή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών τον περασμένο Ιούνιο, το χαρακτήρισε “πύλη υποδοχής όλων των νέων εξυπηρετούμενων”.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τη διετία 2021-2022, στο Κέντρο (το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2020) δέχτηκαν υπηρεσίες 257 άτομα με θέματα εξαρτήσεων και άλλα 181 δέχτηκαν υπηρεσίες οικογενειακής υποστήριξης.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ

Η δημιουργία των Πολυδύναμων Κέντρων, όπως περιγράφει η κ. Μουρούφα, “προέκυψε από την ελλιπή ύπαρξη δομών υποστήριξης εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες, την αύξηση της βαριάς χρήσης αλκοόλ, καθώς και της προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια στις ευρύτερες περιοχές”. Τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένα, “παρατηρήσαμε σημαντική αύξηση των αιτημάτων εξαρτημένων των οποίων οι ανάγκες δεν δύναται να καλυφθούν από υφιστάμενες δομές που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρεται η αύξηση της χρήσης κοκαΐνης-αμφεταμινούχων ναρκωτικών ή χασίς και συνθετικών κανναβινοειδών από άτομα νεαρής ηλικίας, η αύξηση της βαριάς χρήσης αλκοόλ ειδικά στην περιφέρεια και η αύξηση της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια στους νέους σε βαθμό που κατατάσσει τη χώρα στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά”.

Έτσι λοιπόν, “και στις 4 πόλεις όπου διαθέτει μονάδες το ΚΕΘΕΑ «Κύτταρο-Οξυγόνο» προσφέρεται η δυνατότητα υποστήριξης μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα θεραπείας εξωτερικής παρακολούθησης για τον παραπάνω πληθυσμό”.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Η θεραπευτική αυτή πρόταση, λέει η υπεύθυνη του Πολυδύναμου Κέντρου Καλαμάτας, “είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις καθημερινές υποχρεώσεις των ατόμων αυτών, τα οποία διατηρούν σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας. Έτσι οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την κατάχρηση ή την εξάρτηση χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθούν από το οικογενειακό τους και επαγγελματικό τους περιβάλλον”.

Ο στόχος άλλωστε, εξηγεί, “είναι η αλλαγή μακριά από εξαρτήσεις, ώστε να γίνει το άτομο ξανά λειτουργικό και παραγωγικό”. Επιπλέον, “παρέχεται η δυνατότητα ψυχιατρικής εκτίμησης και παρακολούθησης σε συστηματική βάση, είτε για την υποστήριξη της προσπάθειας αποχής από ουσίες ή αλκοόλ και συνταγογραφούμενα φάρμακα, είτε για την θεραπευτική αντιμετώπιση και ρύθμιση ψυχιατρικών προβλημάτων παράλληλα με την θεραπεία απεξάρτησης”.

Συγχρόνως, “αξιολογούνται τα προβλήματα και οι ανάγκες του σε όλους τους βασικούς τομείς της ζωής του και υποστηρίζεται σε θέματα υγείας, εκπαίδευσης, εργασίας, οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων και νομικών προβλημάτων”, λέει καταλήγοντας η Έφη Μουρούφα.

 

* Το Πολυδύναμο Κέντρο απαρτίζεται από διεπιστημονική ομάδα εξειδικευμένη σε θέματα εξαρτήσεων: ψυχολόγους,  κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς θεραπευτές, ψυχίατρο μερικής απασχόλησης, διοικητικό - οικονομικό, και τους υπεύθυνους φυσικού αντικειμένου. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν προστατεύοντας πάντα το απόρρητο και με σεβασμό στη διαφορετικότητα χωρίς διακρίσεις. Η προσέλευση και η συμμετοχή είναι εθελοντική, δεν υπάρχουν λίστες αναμονής και δεν χορηγούνται υποκατάστατα.

Όποιοι επιθυμούν να ζητήσουν βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” στην Καλαμάτα, μπορούν για όλες τις εξαρτήσεις (ναρκωτικά,  αλκοόλ, παιχνίδια, διαδίκτυο) να απευθύνονται στο τηλ. 27210 86967