Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2023 17:10

Καλαμάτα: Σύλληψη δύο Αφγανών και ενός Τούρκου για διακίνηση μεταναστών

 

Δύο Αφγανοί και ένας Τούρκος συνελήφθησαν από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καλαμάτας κατηγορούμενοι ως διακινητές των 90 μεταναστών, μεταξύ των οποίων 21 γυναίκες και 23 παιδιά από δύο χρόνων, οι οποίοι διασώθηκαν ανοιχτά της Πύλου και οδηγήθηκαν σταδιακά την Τετάρτη στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Οι συλληφθέντες φέρονται να υποδείχθηκαν από τους υπόλοιπους ως χειριστές του ιστιοπλοϊκού σκάφους και σήμερα θα οδηγηθούν στην εισαγγελέα και την ανακρίτρια Καλαμάτας.

Εν τω μεταξύ η προανάκριση από τις λιμενικές αρχές ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, οπότε οι 90 μετανάστες (14 άνδρες, 14 γυναίκες και 14 παιδιά από το Αφγανιστάν, εκ των οποίων 4 αγόρια και 10 κορίτσια, 31 άνδρες, 7 γυναίκες και 9 παιδιά από το Ιράν: 4 αγόρια και 5 κορίτσια, και ένας Ιρακινός κουρδικής καταγωγής) φιλοξενήθηκαν για δεύτερη νύχτα στις αποθήκες του λιμανιού.

Οι 90 μετανάστες και οι 3 φερόμενοι ως διακινητές τους, είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από ακτή των Δαρδανελλίων στη βορειοδυτική Τουρκία με προορισμό την Ιταλία, αλλά το βράδυ της Τρίτης, μετά από 4 μέρες στη θάλασσα, τους τέλειωσαν τα καύσιμα και το ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν έμεινε ακυβέρνητο 40 ν.μ. δυτικά της Πύλου.

Κάποιοι από τους μεταφερόμενους επικοινώνησαν με ακτιβιστές ΜΚΟ, που ειδοποίησαν το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας. Έτσι προσέτρεξαν σε βοήθεια παραπλέοντα σκάφη και πλοία, και οι 31 (οικογένειες Αφγανών με τα παιδιά τους) από τους 93 επιβαίνοντες διασώθηκαν από ένα δεξαμενόπλοιο και μια θαλαμηγό. Οι υπόλοιποι 62 αρνήθηκαν αρχικά να εγκαταλείψουν το ιστιοφόρο γιατί ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία. Ωστόσο, μετά από διαπραγματεύσεις, το μεσημέρι της Τετάρτης ξεκίνησε η μετεπιβίβασή τους σε φορτηγό πλοίο και με τη συνοδεία του ΠΑΘ “Γαύδος” του Λιμενικού μεταφέρθηκαν αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας στην Καλαμάτα.

Ν.Κ. 

[Φωτογραφία από την άφιξη των μεταναστών στο λιμάνι της Καλαμάτας]