Σάββατο, 07 Οκτωβρίου 2023 13:15

Επαγγελματίες της Καλαμάτας “φωτογραφίζουν” προβλήματα και αδυναμίες - Πού πρέπει να εστιάσει η νέα δημοτική αρχή

Τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της Καλαμάτας επεσήμαναν επαγγελματίες της πόλης ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Σε ερώτηση της “Ε” για το τι θα ήθελαν να αλλάξει η δημοτική αρχή που θα αναλάβει τα ηνία το επόμενο διάστημα, επιχειρηματίες της πόλης έχοντας άμεση εικόνα από συζητήσεις που κάνουν κατά καιρούς με πελάτες τους αλλά και απ’ όσα έχουν διαπιστώσει οι ίδιοι, εστίασαν σε βασικούς τομείς, όπως οι υποδομές, η καθαριότητα και ο τουρισμός, αναλύοντας τα δεδομένα για διάφορες περιοχές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν κατά κύριο λόγο η Ναυαρίνου, η κεντρική πλατεία και το Ιστορικό Κέντρο, στα οποία όπως είπαν θα πρέπει να εστιάσουν οι αρμόδιοι για το καλό ντόπιων και επισκεπτών.

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Παναγιώτα Παπαθεοδώρου: «Θα ήθελα να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της πόλης. Ως Ιστορικό Κέντρο, οι δρόμοι του είναι παραμελημένοι, πλημμυρίζοντας πολλές φορές κατά τη διάρκεια κάποιας έντονης βροχόπτωσης. Παράλληλα, η μυρωδιά των υπονόμων είναι σε πολλές περιπτώσεις ανυπόφορη, ενώ η πλατεία 23ης Μαρτίου δεν καθαρίζεται ποτέ με λεπτομέρειες, παρά μόνο μια φορά το χρόνο που γίνονται οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, λόγω της άφιξης επισήμων. Ωστόσο, η εκάστοτε περιοχή της πόλης δεν είναι μόνο για τους επίσημους αλλά και για τον κόσμο της. Στην ίδια περιοχή, ο καθένας παρκάρει στην κυριολεξία όπου θέλει, κλείνοντας ακόμα και εισόδους καταστημάτων, γεγονός που θα μπορούσε να αποφευχθεί με έναν καλύτερο συντονισμό δήμου και Τροχαίας ή Δημοτικής Αστυνομίας». 

Νίκος Αργυριάδης: «Με την παραλία να αποτελεί τη βιτρίνα της πόλης και το λόγο που η πλειοψηφία του κόσμου την επισκέπτεται, νομίζω πως όποιος και αν είναι ο νέος δήμαρχος πρέπει να εξετάσει την επέκταση της ανάπλασης της Ναυαρίνου έως το ύψος της Ηρώων, με στόχο να σταματήσει ενδεχομένως η κυκλοφορία οχημάτων, με εξαίρεση αυτά του ανεφοδιασμού. Με ένα πεζοδρομημένο τέτοιο κομμάτι η προσέλκυση τόσο επισκεπτών όσο και ντόπιων θα ήταν μεγάλη, έχοντας το περιθώριο να μεγαλώσει ο ποδηλατόδρομος, ενώ αν θα μπορούσε να συνδεθεί ένα μεταφορικό μέσο, αυτό θα ήταν το παραδοσιακό τραμ όπως είχε η πόλη στο παρελθόν, δίνοντας ανάσα στο κυκλοφοριακό αλλά και μια όμορφη νότα, όντας τουριστική ατραξιόν. Επίσης, με τη στάθμευση στην παρούσα φάση να αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα, παρότι δημιουργήθηκαν πάρκινγκ στην παραλιακή, η αξιοποίηση των αποθηκών στο λιμάνι ώστε να προκύψουν νέες θέσεις, θα έδινε μια ακόμα βοήθεια στα καταστήματα που εδρεύουν στην περιοχή. Επιπλέον, με την Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια να κινείται σε ρυθμούς αναπλάσεων, θεωρώ πως η νέα δημοτική αρχή πρέπει να εστιάσει στο Ιστορικό Κέντρο και στην πεζοδρόμηση των στενών του. Με την περιοχή να είναι από τις πρώτες που θα επισκεφτεί κάποιος που έρχεται στην Καλαμάτα, καλό θα ήταν τόσο για το αισθητικό κομμάτι όσο και το πρακτικό να δει δρομάκια που να θυμίζουν όντως ιστορικό κέντρο και όχι μια παραμελημένη πόλη. Παράλληλα, ο δήμος πρέπει να ενεργοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό τη Δημοτική Αστυνομία και να ελέγχει τα σημεία που συνδέονται με ΑμεΑ, έτσι ώστε να μην γίνεται δύσκολη η καθημερινότητά τους».

Λίλιαν Ψηλάκη: «Αυτό που ζητάμε κατά βάση είναι μια καλύτερη καθημερινότητα. Στην περίπτωση του κέντρου, ο δρόμος της Αναγνωσταρά με την πρώτη βροχόπτωση πλημμυρίζει, θέτοντας σε κίνδυνο τα καταστήματα, μιας και δεν έγιναν βασικά έργα για να αποφευχθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Κάτι ακόμα που θέλουμε από τη νέα δημοτική αρχή είναι να εστιάσει στην Κολοκοτρώνη, που μετά την ανάπλαση έμεινε χωρίς βασικό φωτισμό, με αποτέλεσμα τα βράδια ο δρόμος να γίνεται χώρος συγκέντρωσης παραβατικών ατόμων. Πρόκειται άλλωστε για έναν πολύπαθο δρόμο που μας έχει ταλαιπωρήσει εδώ και πολλούς μήνες, με το ερωτηματικό που πλανάται να είναι τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 50 μέτρα και αν θα χρειαστεί τόσος πολύς χρόνος και γι’ αυτά. Ακόμα, η καθαριότητα στον εμπορικό ιστό της πόλης θα μπορούσε να είναι πιο συχνή, όπως γίνεται το τελευταίο διάστημα που πλησιάζουν οι εκλογές, μιας και γενικότερα την τελευταία τετραετία δεν ήταν η ιδανική. Οσο για τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος, θα θέλαμε να έχουμε και οι επαγγελματίες λόγο και να μην μας αφαιρείται». 

Νεκτάριος Μιχόπουλος: «Εδρεύοντας το κατάστημά μας στην κεντρική πλατεία, θα θέλαμε από το νέο δήμαρχο να εστιάσει στα σιντριβάνια, τα οποία είναι πρόχειρα σχεδιασμένα, δίχως να έχουν κάποια αισθητική, όπως συναντάμε σε άλλα μέρη της χώρας που αποτελούν πόλο έλξης. Ουσιαστικά, κατά τη γνώμη μου θέλουν γκρέμισμα και φτιάξιμο από την αρχή, μιας και στην παρούσα φάση έχουμε απλά έναν πίδακα νερού, που όταν φυσάει γεμίζει νερά όσους περνούν από δίπλα. Είναι άλλωστε μια παρατήρηση η οποία πηγάζει από τις γνώμες που δέχομαι από πελάτες, και ξένους αλλά και Έλληνες, βλέποντας ουσιαστικά μάρμαρα νεκροταφείου και πλακάκια πισίνας. Επιπλέον, κατά τη γνώμη μου θα ήταν καλό για την πόλη ο πεζόδρομος της Αριστομένους να επεκταθεί και να φτάσει έως το ύψος της Βασ. Γεωργίου, μιας και η μια λωρίδα που υπάρχει τώρα πολλές φορές κλείνει λόγω των διπλοπαρκαρισμένων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως έχουμε μια απέραντη πλατεία τσιμέντου, στην οποία θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις πρασίνου, ώστε να ομορφύνει το κέντρο και να αποκτήσει δροσιά, μιας και το καλοκαίρι γίνεται απλησίαστο». 

Γιώργος Βρυώνης: «Εύχομαι ο νέος δήμαρχος και όλο το επιτελείο που θα έχει να κάνει πράξεις και να μην αρκεστεί σε επικοινωνιακά τρικ. Να προσπαθήσει κατά κύριο λόγο να προωθήσει έργα παρά τις όποιες δυσκολίες προκύψουν, πιέζοντας και διεκδικώντας πράγματα και καταστάσεις, κάτι που δεν έγινε με την ανάπλαση της Ναυαρίνου. Ανάμεσα σε αυτά είναι το Αεροδρόμιο, το οποίο θα κλείσει για κάποιους μήνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διακοπή σύνδεσης επισκεπτών με την πόλη μας. Νομίζω πως η δημοτική αρχή πρέπει να κάνει ενέργειες, όποιες και αν είναι αυτές, ώστε να αξιοποιηθεί ανάλογα και να επωφεληθεί η πόλη. Στο πλαίσιο του τουρισμού, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της τουριστικής προβολής της πόλης μας, μέσα από την ανάλογη διαφήμιση. Αυτό που διαπιστώνουμε από την κίνηση είναι πως η Καλαμάτα έχει έναν σταθερό τουρισμό, δίχως όμως να σημειώνεται βελτίωση ως προς τον όγκο του κόσμου. Η περιοχή μας θα μπορούσε να έχει περισσότερο τουρισμό, όμως δίχως τις ανάλογες προσπάθειες προφανώς δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Στο κομμάτι της Παραλίας, θα ήθελα η εκάστοτε δημοτική αρχή να πραγματοποιεί περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις και να αξιοποιείται όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα, μιας και το όφελος δεν είναι μόνο των επιχειρήσεων που βρίσκονται στην περιοχή αλλά και του ίδιου του δήμου».

Κώστας Στασινόπουλος: «Εχοντας επιχείρηση στην Παραλία, αυτό που ζητάμε είναι να έχει ίση μεταχείριση με το κέντρο. Βλέπουμε πως κάθε χρόνο η Παραλία τη χειμερινή σεζόν νεκρώνει, κάτι το οποίο συμβαίνει μόνο στην Καλαμάτα πανελλαδικά, παρότι οι καιρικές συνθήκες συνηγορούν για το αντίθετο. Ακόμα γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων σκηνικών σε ό,τι έχει να κάνει με την παράνομη στάθμευση στην Καλαμάτα, κάτι που ο δήμος μπορεί να περιορίσει με τη Δημοτική Αστυνομία, κάνοντας τουλάχιστον σε πρώτη φάση συστάσεις, ώστε να γνωρίζουν οι οδηγοί πως δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να μην θυμίζουν οι δρόμοι της πόλης ξέφραγο αμπέλι». 

Μάριος Μπουζάνης: «Το ότι ο δήμος δεν δείχνει ενδιαφέρον τη χειμερινή σεζόν για την Παραλία έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις της περιοχής που είναι ανοιχτές όλο το χρόνο να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Είναι ενδεικτικό πως και οι δύο τράπεζες που έδρευαν στη Ναυαρίνου έκλεισαν, με αποτέλεσμα ο κόσμος που θέλει να εξυπηρετηθεί να κινείται αναπόφευκτα προς το κέντρο. Γενικότερα, η χαμηλή κίνηση δεν μπορεί να συνδυαστεί με επενδυτικό ενδιαφέρον, μη έχοντας ούτε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ. Ακόμα, στο κομμάτι της Ηρώων δεν έχει τοποθετηθεί από το δήμο κάποια ταμπέλα που να ενημερώνει για το μεγάλο πάρκινγκ μεταξύ της Μεθώνης και της Κορώνης, ούτως ώστε να μην διπλοπαρκάρουν τα Ι.Χ. όπου βρουν. Σε ό,τι έχει να κάνει με το κλάδεμα των δέντρων, καλό είναι η αρμόδια υπηρεσία να κάνει ελέγχους με μεγαλύτερη συχνότητα και να μην φτάνουν τα πράγματα στο απροχώρητο, κρύβοντας πολλές φορές ταμπέλες καταστημάτων. Η δε ανακύκλωση φαίνεται να αποτελεί άλυτο πρόβλημα, καθώς εμείς τοποθετούμε στους μπλε κάδους τα σχετικά υλικά, αυτά όμως λόγω της κακοκαιρίας καταστρέφονται ή καταλήγουν στο δρόμο λόγω χαλασμένων κάδων. Οσο για την καθαριότητα των δρόμων και των πεζοδρομίων, θα θέλαμε να το δει πιο ζεστά ο δήμος και όχι να περνούν τα μηχανήματα αραιά και πού».