Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023 09:00

Στον… αέρα το Αεραθλητικό Κέντρο στην Ανω Βέργα - Ο Θανάσης Φενέκος στην “Ε” για το parapente

Στάσιμη παραμένει η δημιουργία Αεραθλητικού Κέντρου στην Ανω Βέργα.

Παρότι πρόκειται για μια εξέλιξη που θα άλλαζε άρδην το προφίλ της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενισχύοντας πολλούς κλάδους οικονομικά, το ζήτημα με τον Πύργο Ελέγχου του Αεροδρομίου, καθώς η τοποθεσία όπου πραγματοποιούνται οι πτήσεις βρίσκεται για 500 μέτρα εντός του κύκλου του και της δικαιοδοσίας του, βρίσκεται στον «πάγο», τη στιγμή που άλλες περιοχές με λιγότερο προνομιούχες γεωγραφικά τοποθεσίες διαχειρίζονται προς όφελος τους το parapente εις το έπακρον, εξασφαλίζοντας ένα μόνιμο notam, κάτι που ισχύει για παράδειγμα στον Κιθαιρώνα. 

Ο πρόεδρος της Αερολέσχης Καλαμάτας Θανάσης Φενέκος ανέφερε στην «Ε» πως για το συγκεκριμένο ζήτημα συνεχίζονται να γίνονται κινήσεις δίχως να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη, με στόχο όπως είπε να επωφεληθεί η Καλαμάτα από τη δημιουργία αυτή.

«Προσπαθούμε να πιστοποιήσουμε το χώρο της απογείωσης που μας ζητάει η Ελληνική Αεραθλητική Ομοσπονδία (ΕΛΑΟ) για να κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρχει και ένας πιστοποιημένος χώρος προσγείωσης, που αυτή τη στιγμή λείπει» διευκρίνισε, λέγοντας πως το χειμώνα προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα λόγω άδειας ακτής, με το πρόβλημα να υφίσταται το καλοκαίρι όπου είναι καθημερινά γεμάτη. Στο ίδιο πλαίσιο, ενημέρωσε πως το θέμα “σκοντάφτει” σε διεθνείς κανονισμούς που ορίζουν τα μέτρα δικαιοδοσίας, όντας δύσκολο να παρακαμφθούν. «Επειδή δεν χρησιμοποιείται ο χώρος της πλαγιάς του βουνού από το Αεροδρόμιο, γνωρίζοντας το προφανώς η ΥΠΑ, θα μπορούσαν παράλληλα οι δύο δραστηριότητες να συνυπάρχουν σε μόνιμη βάση, ούτως ώστε να μπούμε σε συζήτηση για δημιουργία Αεραθλητικού Κέντρου. Σχετικά με τους φορείς, και τις όποιες προθέσεις τους για το θέμα, ο Θανάσης Φενέκος υπενθύμισε πως είχαν γίνει κάποιες επαφές με τον τότε Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, δίχως να προκύψει κάποια εξέλιξη, με το θέμα έκτοτε να έχει παραμείνει σε προφορικό επίπεδο, παρότι ο κ. Νίκας είχε επανέλθει για το θέμα το 2020 ως Περιφερειάρχης, λέγοντας σε ανακοίνωση του πως η μέχρι τώρα μη θεσμοθέτηση προσκρούει σε κατά βάση γραφειοκρατικού τύπου ζητήματα. Για την πρώτη τετραετία του Θανάση Βασιλόπουλου, σημείωσε πως είχε δηλώσει στην πρώτη επαφή τους θετικός στο εγχείρημα αυτό, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της πόλης. 

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ… ΟΥΡΑΝΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

Αναφορικά με το ενδιαφέρον του κόσμου ανά εποχή, ο Θανάσης Φενέκος γνωστοποίησε πως επικεντρώνεται το καλοκαίρι λόγω της έντονης επισκεψιμότητας, με την Αερολέσχη Καλαμάτας να απαντά πως δεν είναι τόσο απλή διαδικασία, ελέω πολυκοσμίας στην ανατολική παραλία. Με την Καλαμάτα να έχει την τιμητική της άλλωστε τον Αύγουστο, τα βλέμματα των επισκεπτών όταν βρίσκονται στην ανατολική παραλία, στρέφονται αναπόφευκτα προς τον ουρανό, θαυμάζοντας τις πτήσεις parapente που πραγματοποιούνται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον κόσμο για να δοκιμάσει το συγκεκριμένο άθλημα.  «Παρ’ όλα αυτά οι συνθήκες είναι ιδανικές για πτήσεις όλο τον χρόνο στην Καλαμάτα, κάτι που πρέπει να εκμεταλλευτεί» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως πάντα θα βρεθεί μια ευκαιρία μέσα στη μέρα για να κάνει κάποιος αυτό που αγαπά, ακόμα και το χειμώνα. «Οποιος έρθει για τον σκοπό αυτό στην πόλη μας, γίνεται ταυτόχρονα πρεσβευτής, απολαμβάνοντας έτσι και αλλιώς έναν όμορφο τόπο» συνέχισε, λέγοντας πως οι ανάλογες σχολές δίνουν το παρών στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα από το φθινόπωρο. «Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον και τις υπόλοιπες εποχές και όχι ένα συγκεκριμένο διάστημα» υπογράμμισε. 

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν το parapente συνεχίζει την ανοδική του πορεία, ο κ. Φενέκος δήλωσε πως δυστυχώς δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος, αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στην ακρίβεια και την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με αρκετούς φίλους του σπορ να μπαίνουν σε σκέψεις αν θα “πετάξουν” πάνω από την πόλη. «Το πικ του  parapente σημειώθηκε πριν μια δεκαετία ουσιαστικά, κάνοντας τα τελευταία χρόνια μια “κοιλιά”, όχι μόνο στην Καλαμάτα αλλά πανελλαδικά»  πρόσθεσε, γνωστοποιώντας πως το μειωμένο ενδιαφέρον, οδηγεί όπως φαίνεται στο κλείσιμο κάποιων σχολών. «Σε κάθε περίπτωση, οι σχολές από το εξωτερικό δίνουν τη δική τους δυναμική, προερχόμενες τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Ασία» συμπλήρωσε, γνωστοποιώντας πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από τη χώρα που έχει τους περισσότερους εγγεγραμμένους πιλότους, δηλαδή τη Γερμανία. 

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ

Ενας από τους βασικούς λόγους που οι σχολές προτιμούν την Καλαμάτα για πτήσεις, είναι γιατί έχει το πλεονέκτημα της απογείωσης από μεγάλο ύψος πάνω από τη θάλασσα, προσδίδοντας ασφάλεια. «Το δικό μας μέρος δεν ενδείκνυται τόσο για αρχάριους, αλλά για πιο προχωρημένους πιλότους που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι παραπάνω, βασιζόμενοι στην ασφάλεια της θάλασσας και του ύψους πάνω από το νερό, έχοντας το χρονικό περιθώριο διόρθωσης μετά από οποιαδήποτε κίνηση πειραματισμού» επισήμανε, τονίζοντας πως γι’ αυτό το λόγο η Καλαμάτα είναι ιδανικός και ξεχωριστός προορισμός.

 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΛΟΓΩ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Λόγω του γεγονότος πως σε πολλές χώρες της Ευρώπης επικρατεί άσχημος καιρός, ομάδες parapente ψάχνουν να βρουν σε ποια μέρη θα κάνουν τις πτήσεις τους. Ενα από αυτά είναι στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Ολουντενίζ, ένα μέρος που μοιάζει με την Καλαμάτα. Εκεί, εν αντιθέσει με την Ελλάδα η γείτονα χώρα πρωτοπορεί, έχοντας δημιουργήσει όχι μόνο Αεραθλητικό Κέντρο αλλά και τελεφερίκ ώστε να εξυπηρετούνται όσοι κάνουν  το άθλημα αυτό, και μάλιστα σε εθνικό δρυμό.

«Στην περίπτωση αυτή, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ουσιαστικά μια μεγάλη επιχείρηση, όντας πλέον ένας παγκόσμιος προορισμός, μιας και δεν υπάρχει άνθρωπος που να ασχολείται με το parapente και να μην γνωρίζει το Ολουντενίζ» παρατήρησε, εκτιμώντας πως αν η Καλαμάτα ακολουθούσε το μοντέλο της, θα είχε κερδίσει ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας. Ακόμα, επικαλούμενος πληροφορίες φίλων και γνωστών που έχουν εικόνα από την περιοχή, ο κ. Φενέκος μετέφερε πως οι εκδρομείς εκεί δεν φεύγουν πάντα με τις καλύτερες εντυπώσεις, λόγω συμπεριφορών και εξυπηρέτησης, κατάσταση που δείχνει να βελτιώνεται ωστόσο, γνωρίζοντας οι ντόπιοι πως έχουν χτίσει κάτι μοναδικό, σε παγκόσμια κλίμακα. Σχετικά με τη συζήτηση που έχει γίνει κατά καιρούς για τη δημιουργία τελεφερίκ που να ενώνει την Καλαμάτα με τον Ταΰγετο, ο ίδιος έκανε λόγο για ένα μακρινό όνειρο, το οποίο αν υλοποιούταν, η Μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα γινόταν ταυτόχρονα σημείο αναφοράς, μιας και η συγκεκριμένη τοποθεσία στην Ανω Βέργα έχει μεγάλες προδιαγραφές. «Αυτό που λείπει είναι η άνετη πρόσβαση και οι υποδομές, ώστε να προκύψουν σοβαρά έργα και ύστερα να γίνει ο όποιος σχεδιασμός για τελεφερίκ» κατέληξε.

Δείτε επίσης: 500 μέτρα χωρίζουν την Καλαμάτα απ’ το να γίνει παγκόσμιος προορισμός αλεξίπτωτου πλαγιάς