Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 09:35

Καλαμάτα: Στο λιμάνι οι 36 διασωθέντες μετανάστες - Σε εξέλιξη η έρευνα για διακινητές

Μια θαλαμηγός με 36 μετανάστες, οι περισσότεροι από το ιρακινό Κουρδιστάν κι ανάμεσά τους οικογένειες με παιδιά και δύο Αιγύπτιοι, εξέπεμψε SOS απογευματινές ώρες του Σαββάτου ενώ έπλεε 40 ναυτικά μίλια νότια της Καλαμάτας.

Οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από ακτή της Τουρκίας, όμως το σκάφος “προδόθηκε” από τη μηχανή του και με εντολή του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στην περιοχή έσπευσαν για τη διάσωσή τους ένα παραπλέον φορτηγό πλοίο και το παράκτιο περιπολικό της Καλαμάτας.

Το φορτηγό πλοίο, σημαίας Ιταλίας, εντόπισε τη θαλαμηγό και προέβη στην περισυλλογή των μεταναστών (19 άνδρες, 4 γυναίκες, 9 αγόρια και 4 κορίτσια), και συνοδεία του πλωτού του Λιμενικού τοὺς μετέφερε τα ξημερώματα στο αγκυροβόλιο του λιμανιού της Καλαμάτας. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στη λάντζα “Παναγία Θαλασσινή” και στις 2 τα ξημερώματα βγήκαν στο λιμάνι, όπου με μέριμνα του Δήμου Καλαμάτας και τη συνδρομή της ΠΕ Μεσσηνίας φιλοξενούνται στο χώρο των αποθηκών. Εκεί, από την πρώτη στιγμή όπως πάντα, βρέθηκαν οι νοσηλεύτριες και οι εθελόντριες του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού, προσφέροντάς τους ιατρική φροντίδα και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια χρειάζονταν.

Στο λιμάνι βρέθηκαν και μέλη της εθελοντικής ομάδας ΟΑΚ Μεσσηνίας, που κλήθηκαν από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας να συνδράμουν, τοποθετώντας μία σκηνή και το ειδικό συγκρότημα για την παροχή φωτισμού.

Η προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων Συνόρων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ν.Κ.