Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023 09:03

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας: 18 χρόνια κοινωνικού έργου στην Καλαμάτα - Η διευθύντρια του ΣΔΕ Γεωργία Γάλλου στην “Ε”

Oπως σε πολλές καταστάσεις της ζωής, έτσι και στην εκπαίδευση, όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να διεκδικήσουν όσα δεν μπόρεσαν σε πρώτο χρόνο για διάφορους λόγους, κάνοντας το όνειρο τους πραγματικότητα.

Στο πεδίο αυτό ανήκει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας, το οποίο απευθύνεται σε ενηλίκους 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και έχουν αποφοιτήσει από το δημοτικό σχολείο ή δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση στο Γυμνάσιο. Η φοίτηση στα ΣΔΕ διαρκεί δύο χρόνια και οδηγεί στην απόκτηση απολυτηρίου Γυμνασίου.

Προσφέρουν επανασύνδεση με το εκπαιδευτικό σύστημα και βοηθούν τους εκπαιδευόμενους να διαμορφώσουν θετική στάση απέναντι στη μάθηση, να πάρουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες, να ενισχύσουν την προσωπικότητά και την αυτοπεποίθηση τους και φυσικά, να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για δύο κύκλους σπουδών που χωρίζονται στις αντίστοιχες χρονιές, μέσω ολιγάριθμων τμημάτων, με τον μέσο όρο εγγραφών κάθε χρόνο να κινείται μεταξύ 30-40 ατόμων.

Μιλώντας στην "Ε" η επί 18 σχολικά χρόνια διευθύντρια του ΣΔΕ Καλαμάτας Γεωργία Γάλλου ανέφερε αρχικά πως συνήθως στην πρώτη τάξη ανοίγουν δύο τμήματα, ενώ δύο χρονιές προέκυψαν τρία λόγω μεγαλύτερης συμμετοχής στις εγγραφές.

Αναφορικά, με το πόσο εύκολο ή όχι είναι για έναν άνθρωπο να επιστρέψει στα θρανία δουλεύοντας παράλληλα ή έχοντας δημιουργήσει οικογένεια, σημείωσε πως πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση ύστερα από κάποια χρόνια απουσίας, καθώς χρειάζεται να επανασυνδεθεί με το εκπαιδευτικό σύστημα, έχοντας το αφήσει ο καθένας πίσω για τους προαναφερόμενους λόγους, είτε ακόμα λόγω οικονομικών ζητημάτων ή υγείας. «Η επανασύνδεση είναι ακόμα πιο δύσκολη στην εποχή μας, γι’ αυτό πρέπει να το θέλει κάποιος πολύ να έρθει και να κάνει κάτι για τον εαυτό του, σπρώχνοντας τον ενδεχομένως η ανάγκη» πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα έναν μαθητή που γράφτηκε μετά από δέκα χρόνια στο δεύτερο κύκλο, έχοντας τελειώσει τον πρώτο το 2013, ώστε να αποκτήσει το σχετικό χαρτί και να βγάλει άδεια για πάγκο στην λαϊκή, δεδομένου πως χρειάζεται απολυτήριο Γυμνασίου. «Γενικότερα, στην εκπαίδευση ενηλίκων υπάρχουν εμπόδια μάθησης, όπως το άγχος και ο φόβος για το πως θα είναι η επιστροφή κάποιου και πάλι στο σχολείο και αν θα ανταπεξέλθει, καθώς υπάρχουν μαθήματα όπως τα μαθηματικά που συνηγορούν στο γεγονός αυτό» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως η πλειοψηφία των εγγεγραμμένων τα καταφέρνει να αποφοιτήσει, δίχως ωστόσο να λείπουν τα παραδείγματα ανθρώπων που δεν ολοκληρώνουν τη σχολική χρονιά. 

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ

Σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθείται ώστε ένας μαθητής να καταφέρει να αποφοιτήσει, η κα Γάλλου ενημέρωσε πως δεν περνούν από γραπτές εξετάσεις, καθώς εφαρμόζεται η περιγραφική αξιολόγηση. «Δύο φορές το χρόνο, δηλαδή στα δύο τετράμηνα, παίρνουν μια τέτοια αξιολόγηση που μέσα εκεί αποτυπώνεται η πορεία τους, η επίδοση τους στα μαθήματα, κατά πόσο αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, συμμετέχουν στο μάθημα και είναι συνεργάσιμοι, ολοκληρώνοντας τις εργασίες τους» διευκρίνισε, λέγοντας πως παίρνοντας τες στα χέρια τους, ξέρουν πως πρέπει να πορευθούν. «Στη δεύτερη τάξη ωστόσο, υπάρχει αριθμητική αξιολόγηση, προκύπτοντας ένας βαθμός απολυτηρίου» αποσαφήνισε. Σε ό,τι έχει να κάνει με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, σημείωσε πως υπάρχει ένας βασικός πυρήνας με τέσσερις μόνιμους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, και μετά οι υπόλοιποι αποτελούνται από ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό. Στο πεδίο των απουσιών, ενημέρωσε πως υπάρχει όριο όπως και στα άλλα σχολεία, της τάξεως των 130, δίνοντας το σχολείο τη δυνατότητα άλλων 50 αν κάποιος απουσιάζει για σοβαρούς λόγους που αποδεικνύονται. 

ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟ ΣΔΕ

Τα μαθήματα που διδάσκονται στο ΣΔΕ είναι: Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες και Τεχνολογία, Πληροφορική, Αγγλική Γλώσσα, Κοινωνική Εκπαίδευση, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αισθητική Αγωγή. «Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα αφορά 25 ώρες, ενώ υπάρχει ακόμα ένα τρίωρο σχέδιο δράσης υλοποιώντας Ευρωπαϊκά  προγράμματα, καθώς και επισκέψεις σύμβουλου – ψυχολόγου και σύμβουλου σταδιοδρομίας» συνέχισε, ενημερώνοντας πως το ΣΔΕ είναι ανοιχτό στην τοπική κοινωνία, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε μουσεία και συμμετέχοντας σε περιβαλλοντολογικές και πολιτιστικές δράσεις, με σκοπό οι μαθητές να αποκτήσουν εμπειρίες και να εμπλακούν σε οτιδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει στην εξέλιξή τους.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας, είναι το μοναδικό σε επίπεδο Νομού με φυσική παρουσία, προσελκύοντας κόσμο από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. «Η πλειοψηφία των μαθητών προέρχεται από την Καλαμάτα, αλλά έρχονται και από άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, όπως από χωριά της Πύλου, από τον Μελιγαλά, από την Δυτική Μάνη κ.α. Από το 2008 έως το 2010 υπήρξε ένα παράρτημα του σχολείου στο Δήμο Ανδρούσας λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος στην περιοχή» ανέφερε, διευκρινίζοντας πως αν υπάρξει ενδιαφέρον μελλοντικά από κάποιο Δήμο, μπορεί να δημιουργηθεί αντίστοιχα κάποιο παράρτημα. 

78ΧΡΟΝΟΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ

Αναφορικά με τις ηλικίες που εγγράφονται συνήθως στο ΣΔΕ, η Γεωργία Γάλλου επισήμανε πως γράφονται σε ένα ποσοστό άτομα από 18-25 ετών, με τον μέσο όρο να αποτελείται από ηλικίες 30-45 ετών. «Σαφώς έχουμε και αποκλίσεις, με ανθρώπους που μπορεί να είναι έως 65 ετών, ενώ στο παρελθόν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας τελείωσε ένας 78χρονος, φέρνοντας εις πέρας την φοίτηση του. Ο συγκεκριμένος κύριος μάλιστα ήταν συνεπέστατος, με όρεξη να μάθει ακόμα και υπολογιστές ώστε να επικοινωνεί με φίλους και συγγενείς διαδικτυακά. Επίσης, ήθελε να εντρυφήσει στην τεχνολογία για να γράψει ποιήματα που είχε σε γραπτή μορφή» πληροφόρησε, κάνοντας λόγο για απωθημένα σε ορισμένες περιπτώσεις, και για επαγγελματικούς σκοπούς ως προς τους νεότερους που δεν διαθέτουν το εν λόγω απολυτήριο. 

ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ…

Υστερα από την αποφοίτηση στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καλαμάτας, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά καιρούς που δεν έχουν αρκεστεί στο απολυτήριο Γυμνασίου, θέλοντας να κάνουν το βήμα παραπάνω. «Υπάρχουν εκπαιδευόμενοι που πηγαίνουν στην επόμενη σχολική βαθμίδα, πραγματοποιώντας την εγγραφή τους στο Λύκειο, είτε αυτό είναι Γενικό είτε ΕΠΑΛ. Οι περισσότεροι βέβαια πηγαίνουν στα Εσπερινά γιατί παράλληλα εργάζονται, η γιατί θέλουν να αποκτήσουν και κάποια ειδίκευση. Ορισμένοι εξ αυτών δε, έχουν εισαχθεί στο παρελθόν στο Πανεπιστήμιο, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την εισαγωγή μαθητή μας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου, ενώ παλιότερα άλλος μαθητής εισήχθη στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου» δήλωσε, λέγοντας πως συνολικά 12 άτομα έχουν ολοκληρώσει τις πανεπιστημιακές τους σπουδές, προερχόμενοι από το ΣΔΕ Καλαμάτας. «Πρόκειται για ένα βήμα που βοηθάει και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και στην περαιτέρω εξέλιξη, στην πορεία της ζωής» συμπλήρωσε. 

«ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ»

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τις υποδομές του σχολείου, υπενθύμισε πως λόγω του γεγονότος πως ο σχολικός χώρος είναι μεγάλος, στο κτήριο του παλιού Πολυκλαδικού, έχουν σημειωθεί στο παρελθόν κλοπές υλικοτεχνικής υποδομής, γι’ αυτό κατόπιν αιτημάτων του ΣΔΕ έγινε τοποθέτηση συστήματος ασφαλείας στο χώρο. «Παράλληλα έγιναν κάποιες παρεμβάσεις στη μόνωση του κτηρίου και στο φωτισμό από το Δήμο, ωστόσο το κτήριο χρήζει περαιτέρω βελτίωσης, ώστε ο σχολικός αυτός χώρος να ακολουθεί τα σύγχρονα πρότυπα, μολονότι πρόκειται για ένα σχολείο που λειτουργεί από το 2005» σημείωσε, τονίζοντας πως σε αυτό γράφονται όλα αυτά τα χρόνια και μετανάστες που έχουν την ανάγκη να αποκτήσουν το απολυτήριο του Γυμνασίου, καθώς και πρόσφυγες που ανήκουν σε δομές της περιοχής, ανταποκρινόμενοι μάλιστα στις όποιες δυσκολίες συναντούν» συνέχισε, κλείνοντας με το συμπέρασμα πως πάνω από όλα το σχολείο επιτελεί και κοινωνικό έργο, κάτι που αναγνωρίζουν οι μαθητές ερχόμενοι σε αυτό.