Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 20:33

Ενημερωτική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού: Η καλύτερη θεραπεία είναι η έγκαιρη διάγνωση

 

 

Ρεπορτάζ
Νικολέττα Κολυβάρη

Κάθε γυναίκα χρειάζεται να ξέρει ότι η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση. Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην πρόληψη, τη σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού. Έτσι, το περασμένο Σάββατο, ο Σύλλογος Ατόμων με εμπειρία Καρκίνου “Ξαναρχί-ΖΩ” διοργάνωσε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού του Μαιευτικού - Γυναικολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Μεσσηνίας και τη συνδρομή του τοπικού Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση ενημέρωσης και διανομής φυλλαδίων στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.
Η πρόεδρος του “Ξαναρχί-ΖΩ” Πολυτίμη Κυπραίου έστειλε μήνυμα σε όλες τις γυναίκες πως “η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού είναι η έγκαιρη διάγνωση”. Παράλληλα, μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτη Λύρα, προέτρεψαν τις γυναίκες να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν εξέταση - ψηλάφηση μαστών. Οι ενδιαφερόμενες, αφού κλείσουν το ραντεβού τους μεθαύριο Τετάρτη, Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, προσερχόμενες στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, θα συμμετάσχουν στην ιατρική δράση που είναι προγραμματισμένη για τις 11 Νοεμβρίου, με στόχο “ο προσυμπτωματικός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού να γίνει συνήθεια για κάθε γυναίκα”, όπως τόνισε ο κ. Λύρας.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
Τη σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού τόνισε και η Βίκυ Τσιγώνια, μαία στην Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας. «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε σήμερα είναι ότι “η πρόληψη σώζει ζωές”» ανέφερε, καθώς “ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στις γυναίκες”. Όμως, “θέλουμε να πούμε σε όλες ότι με την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη μπορεί να θεραπευτεί”. Έτσι, αν και αποτελεί πλέον μια από τις συχνότερες μορφές καρκίνου που απειλούν και μικρότερες σε ηλικία γυναίκες, η νόσος μπορεί να θεραπευτεί αποτελεσματικά εφόσον ανιχνευθεί έγκαιρα, τηρώντας τη χρυσή πεντάδα της γυναίκας: “πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, τεστ ΠΑΠ για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μαστογραφία μετά τα 40 και αυτοεξέταση από πολύ μικρή ηλικία, υπέρηχο και φυσικά ενημέρωση” εξηγεί η Βίκυ Τσιγώνια, αναλύοντας τη χρυσή πεντάδα.
Για ραντεβού με την Υπηρεσία Οικογενειακού Προγραμματισμού, οι ενδιαφερόμενες μπορούν να καλούν στο τηλ. 27210 46338, όπου οι δύο μαίες, η επισκέπτρια υγείας και -εφόσον χρειαστεί- ο υπεύθυνος ιατρός, γυναικολόγος - διευθυντής Μαιευτικής του νοσοκομείου Γιώργος Πετράκος, δείχνουν στις γυναίκες πώς γίνεται η αυτοεξέταση των μαστών. Επίσης, στην υπηρεσία μπορούν να προσέλθουν για τεστ Παπανικολάου, καλλιέργειες, αλλά και για ενημέρωση σε ό,τι αφορά στην πρόληψη.