Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 08:09

Μεσσηνία: Ανησυχία από το μπαράζ πυρκαγιών των τελευταίων ημερών

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Μπορεί να μην είμαστε πλέον σε αντιπυρική περίοδο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ανάβουμε φωτιά στην ύπαιθρο ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχουμε κοντά ικανή ποσότητα νερού. Και βέβαια δεν φεύγουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε, εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι την έχουμε σβήσει καλά, ούτε βάζουμε φωτιές για να κάψουμε κλαδιά, ξερά χόρτα και γεωργικά υπολείμματα όταν έχει αέρα.

Χθες, για μια ακόμα μέρα, οι δυνάμεις πυρόσβεσης στο νομό είχαν να αντιμετωπίσουν φωτιές στην Καλλιρρόη και το Βασιλικό του Δήμου Οιχαλίας, που όλα δείχνουν ότι ξεκίνησαν από το κάψιμο κλαδιών -τις οποίες έβαλαν ιδιοκτήτες χωραφιών για να τα καθαρίσουν, χωρίς να υπολογίσουν ότι οι καιρικές συνθήκες εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και της ξηρασίας βοηθούν στην εξάπλωση της φωτιάς.

 

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ

Την περασμένη Δευτέρα μάλιστα στην Αρσινόη του Δήμου Μεσσήνης, σε μια φωτιά που ανησύχησε την Πυροσβεστική και χρειάστηκε να επέμβει με ρίψεις νερού από αέρος και ένα καναντέρ, συνελήφθη ένας αγρότης από την περιοχή και του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο, ενώ σε βάρος του σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για την πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια που έκαψε συνολικά 15 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Και τα προαναφερόμενα είναι μόνο τρία από τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα που έχουν κληθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στο νομό να αντιμετωπίσουν από την περασμένη Κυριακή, οπότε ο κόσμος ξεκίνησε να προετοιμάζει τα χωράφια του για το λιομάζωμα, καθαρίζοντας και καίγοντας ό,τι είχε μείνει μέσα.      

Οι πολίτες θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζουν ότι επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα από 200 ευρώ έως και 5.000 ευρώ ακόμη και τώρα που δεν είμαστε σε αντιπυρική περίοδο, ενώ επιπλέον πρόστιμο επιβάλλεται εάν κάποιος καταδικαστεί. Το πρόστιμο αυτό μάλιστα είναι αρκετά μεγάλο, ειδικά αν η φωτιά επεκταθεί και κάψει δασική έκταση.

 

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε” χθες χρειάστηκε η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μελιγαλά για δύο διαφορετικές πυρκαγιές στο Βασιλικό και την Καλλιρρόη. Χρονικά πρώτα ξέσπασε η πυρκαγιά στην Καλλιρρόη στο ύψος του κόμβου που οδηγεί στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, ενώ το συμβάν ελέγχθηκε άμεσα. Στη συνέχεια, λίγο πιο μακριά, στο Βασιλικό σε αγροτική έκταση επί του εθνικού δρόμου Τσακώνα - Καλό Νερό, ξέσπασε μια δεύτερη πυρκαγιά για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκε να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων.

 

Η ΞΗΡΑΣΙΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

Όπως ήδη αναφέρθηκε οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία ευνοούν την εξάπλωση των πυρκαγιών. Γι' αυτό το λόγο οι πολίτες χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και για οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά να λαμβάνουν όλα τα υποχρεωτικά μέτρα πυρασφάλειας, καθώς και:

• Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.

• Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

• Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών στην ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.civilprotection.gr