Πέμπτη, 09 Νοεμβρίου 2023 11:15

Συγκέντρωση οικοδόμων και συνταξιούχων σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία

Συγκέντρωση οικοδόμων και συνταξιούχων σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία

 

 

Συγκέντρωση οικοδόμων και συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε χθες, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Οι οικοδόμοι μετείχαν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία και οι συνταξιούχοι προετοιμάζονται για την πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα, στις 24 Νοεμβρίου.

Οικοδόμοι και συνταξιούχοι καταδίκασαν τη γενοκτονία των Παλαιστινίων, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και ζήτησαν “λευτεριά στην Παλαιστίνη”.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας Παναγιώτης Καράμπελας ενημέρωσε για τον θάνατο του παλαίμαχου - πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Τάκη Μαυροδόγλου και συγκινημένος αναφέρθηκε στη δράση, εξάροντας την προσφορά του. Χαρακτήρισε πετυχημένη την απεργία, “καθώς έχουν σταματήσει μεγάλα γιαπιά”, μίλησε για “τον ΕΦΚΑ που εισπράττει εισφορές για λογαριασμό μας, αλλά δεν μας δίνει τα ένσημα” και παρατήρησε πως “δεν μπορείς να δουλεύεις 10 μέρες και να παίρνεις 5 ένσημα. Δεν μπορεί οι οικοδόμοι να γίνονται το μέσο για να κερδίζουν οι κατασκευαστές”. Μεταξύ άλλων, ζήτησε αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων και κήρυξη ως υποχρεωτικής της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Οσον αφορά τους συνταξιούχους, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Λάζαρος Λαζαρακόπουλος, από τους συνταξιούχους ΔΕΚΟ - Τραπεζών και ο Παναγιώτης Κουφαλάκος από το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, απευθύνοντας κάλεσμα στους συνταξιούχους του νομού να συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, στις 24 Νοεμβρίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 12 το μεσημέρι. Ενημέρωσαν ότι τα σωματεία θα βάλουν δωρεάν πούλμαν για τη μετάβαση στην πρωτεύουσα.

Στην κεντρική ομιλία ο Λεωνίδας Ριτζάκης, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, παρατήρησε ότι οι συνταξιούχοι δεν θα συμβιβαστούν με τη βαρβαρότητα που ζούμε, επέκρινε την κυβέρνηση που “με μισές αλήθειες και προπαγάνδα παρουσιάζει ως αυξήσεις στις συντάξεις, τα ψίχουλα που δίνει” και σημείωσε πως “όλα τα σαρώνει η άνοδος του πληθωρισμού και η ακρίβεια”.

 

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

 

Στις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν χθες και σωματεία της Τριφυλίας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας - Παράρτημα Τριφυλίας συμμετέχοντας στην απεργία σημειώνει: «Απεργούμε γιατί διεκδικούμε: Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επαναλειτουργία των μικτών επιτροπών ελέγχου των μέτρων υγείας και ασφάλειας στις κατασκευές (έχουν αδρανοποιηθεί εδώ και μια δεκαετία). Υπογραφή συμβάσεων εργασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς με αύξηση στα μεροκάματα.

Ό,τι έχουμε κατακτήσει είναι μέσα από αγώνες που οργάνωνε το συνδικάτο μας. Το συνδικάτο το φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού, οργανωτή και διεκδικητή των αιτημάτων μας για καλύτερη ζωή».

Επίσης το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΦΚΑ Μεσσηνίας τονίζει: «Βγαίνουμε στον δρόμο γιατί ζητάμε ζωή με αξιοπρέπεια. Απαιτούμε σεβασμό, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς, μετά από όσα έχουμε πληρώσει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Δεν μπορούμε να βρούμε διαθέσιμο ραντεβού στο νοσοκομείο. Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας μετά από τις περικοπές όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Βγαίνουμε στους δρόμους γιατί η ζωή μάς έχει διδάξει πως ό,τι έχουν κερδίσει εργαζόμενοι και συνταξιούχοι είναι μέσα από τη συλλογική δράση, μέσα από αγώνες.

Ζητάμε: Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των κύριων και επικουρικών συντάξεων. Να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης. Νομοθετική κατοχύρωση, ρύθμιση και απόδοση της 13ης, 14ης σύνταξης. Την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου. Αύξηση σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού - κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού».