Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2013 07:47

Αυτοκίνητα δεκαετίας γίνονται παλιοσίδερα

Δεν έχουν χρήματα για να συντηρήσουν ένα μεγάλου κυβισμού ή ένα δεύτερο αυτοκίνητο και γι' αυτό οι ιδιοκτήτες τους τα διαγράφουν. Ετσι στις μάντρες ανακύκλωσης καταλήγουν αυτοκίνητα 10ετίας περίπου, τα οποία αν και μπορούν ακόμη να κυκλοφορήσουν άνετα, δεν μπορούν να πουληθούν στην αγορά εξαιτίας της υψηλής τους φορολόγησης.

Οπως λένε μάλιστα στην "Ε" ιδιοκτήτες εταιρειών ανακύκλωσης, ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων που αποσύρουν το όχημά τους για να πάρουν καινούργιο. Αντίθετα όμως, τα επαγγελματικά οχήματα για να τα διαγράψει κάποιος θα πρέπει να είναι πολύ παλιά ή άχρηστα πλέον για τις ανάγκες της επιχείρησης.

Ο Γιάννης Χαϊδός από την "Χαϊδός Ανακύκλωση Καλαμάτας" λέει ότι,

αν και είναι νέα εταιρεία, διακρίνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κόσμο να αποσύρει το αυτοκίνητό του "για να μην φορολογείται και να μην πληρώσει τα υψηλά τέλη κυκλοφορίας και το φόρο πολυτελείας". Συνήθως τα αυτοκίνητα που καταλήγουν για απόσυρση είναι 10ετίας και 15ετίας. Μεταξύ τους είναι και "αυτοκίνητα που θα μπορούσαν να μείνουν στο δρόμο και να κυκλοφορούν". Ο κ. Χαϊδός λέει ακόμα ότι η πλειοψηφία των οχημάτων που αποσύρονται και διαγράφονται "είναι κυρίως ΙΧ, αλλά και μεγάλα επαγγελματικά φορτηγά, δηλαδή βαρέα οχήματα που γίνεται διαγραφή τους για την αξία τους σε χρήματα ως παλιοσίδερα". Αλλιώς ένα επαγγελματικό όχημα για να το αποσύρει κανείς θα πρέπει "να είναι παλιό και επειδή δεν υπάρχει δουλειά ο επαγγελματίας δεν μπορεί να το συντηρήσει". Επίσης λέει πως το παλιό τους αυτοκίνητο κοιτάζουν να το ξεφορτωθούν όσοι έχουν κι ένα δεύτερο και δεν μπορούν πλέον να τα συντηρήσουν και τα δύο.

Ο Γιάννης Λαδάς από την "Ανακύκλωση Μεσσηνίας Α.Ε." σημειώνει ότι πολλοί πάνε για απόσυρση το αυτοκίνητό τους γιατί "έχει γίνει ασύμφορη η συντήρησή του". Οσο για διαγραφές προκειμένου να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, ναι μεν γίνονται, αλλά είναι ελάχιστες. "Ο κόσμος αποσύρει το αυτοκίνητό του γιατί δεν τα βγάζει πέρα με τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο πολυτελείας ή δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέρχεται οικονομικά στο ΚΤΕΟ ή την ασφάλεια του αυτοκινήτου του", επισημαίνει. Τα αυτοκίνητα που καταλήγουν για απόσυρση είναι "παλιά αυτοκίνητα που δεν μπορούν να πουληθούν, ή το δεύτερο αυτοκίνητο μιας οικογένειας, που το δίνει για απόσυρση και διαγραφή γιατί δεν μπορεί να το συντηρήσει".

Οσο για τα επαγγελματικά οχήματα λέει ότι "λίγοι είναι αυτοί που θα διαγράφουν το αγροτικό ή το επαγγελματικό τους αυτοκίνητο - θα πρέπει να είναι σε κακή κατάσταση ή να θέλει κανείς να το αλλάξει με άλλο μεταχειρισμένο".

Η Παναγιώτα Ντέμου από την εταιρεία ανακύκλωσης "Ντέμου Θεοδώρα και Παναγιώτα ΟΕ" αναφέρει ότι στον Πύργο τώρα τελευταία ξεκίνησε το μεγάλο ενδιαφέρον για την απόσυρση αυτοκινήτων. "Ο λόγος είναι ότι δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και το φόρο πολυτελείας για τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, οπότε κοιτάζουν να τα βγάλουν από το όνομά τους γιατί δεν αντέχουν την υψηλή φορολογία", εξηγεί. Και προσθέτει πως "η φτώχεια είναι τέτοια που για να κερδίσουν 200 ευρώ δίνουν για διαγραφή ένα αυτοκίνητο που θα άξιζε πολύ περισσότερο, αλλά δεν πουλιέται λόγω της υψηλής φορολόγησής του". Μάλιστα πιστεύει ότι εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης στα ΙΧ αυτοκίνητα "μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα αυξηθεί ο αριθμός των αποσύρσεων και διαγραφών αυτοκινήτων", καθώς πλέον όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες δύο αυτοκινήτων κοιτάζουν πώς θα ξεφορτωθούν το ένα γιατί δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Τέλος, επισημαίνει πως κάποια είναι καλά συντηρημένα οχήματα και θα μπορούσε να τα κρατήσει κανείς, αλλά πλέον οι περισσότεροι φοβούνται να τα κρατήσουν σε ακινησία, στο ενδεχόμενο επιβολής κάποιου τέλους.

Ο Στάθης Τσουκάλης από την "Ε. Τσουκάλης και Π. Καράμπης Ο.Ε." λέει ότι ακόμη δεν έχουν καταλάβει οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού τι τους περιμένει αν δεν το διαγράψουν, γι' αυτό και δεν είναι μεγάλος ο αριθμός όσων πάνε για ανακύκλωση τα αυτοκίνητά τους. "Δεν έχει επίγνωση τι τον περιμένει αν δεν το διαγράψει - δυστυχώς πάνε και παραδίδουν προσωρινά πινακίδες, δεν ξέρουν οι περισσότεροι ότι και έτσι θα πληρώνουν φόρο αλλιώς θα το είχαν φέρει για διαγραφή", αναφέρει συγκεκριμένα. Επιπλέον κάποιος που ανακυκλώνει το παλιό του αυτοκίνητο "βοηθά τον εαυτό του, το περιβάλλον και την κοινωνία. Εμείς δεν κάνουμε απλά διαγραφή ενός οχήματος. Εμείς βοηθάμε το περιβάλλον, αν σκεφτεί κανείς ότι ένα μόνο αυτοκίνητο έχει 9 κιλά τοξικά απόβλητα". Κλείνοντας τονίζει πως μέχρι τον Ιούνιο, το αργότερο Ιούλιο θα αυξηθεί ο αριθμός όσων επιλέξουν να διαγράψουν οριστικά το αυτοκίνητό τους, καθώς η υψηλή φορολογία θα τους αναγκάσει να δίνουν για απόσυρση ακόμη και αυτοκίνητα 10ετίας και κάτω. "Το 2014 και το 2015 θα είναι οι καλύτερες χρονιές που έχουμε ζήσει οι εταιρείες ανακύκλωσης αυτοκινήτων", λέει.