Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 08:00

Μεσσηνία: Εργατικά σωματεία ζητούν ενίσχυση της δημόσιας υγείας

 

Την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, να στελεχωθούν νοσοκομεία και κέντρα υγείας με το αναγκαίο προσωπικό, ζήτησαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων της Μεσσηνίας, σε παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί του Σαββάτου, μπροστά στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας.

Ανέφεραν ότι “η κατάσταση που βρίσκονται τελευταία οι δημόσιες δομές υγείας του νομού προκαλεί ανησυχία και φόβο στους εργαζόμενους, στο λαό της Καλαμάτας και όλης της Μεσσηνίας που έχουν ανάγκη από εξετάσεις, ιατρική νοσηλεία, νοσοκομειακή περίθαλψη”. Κι εκτίμησαν πως “το έγκλημα απέναντι στην υγεία του λαού έχει ονοματεπώνυμο: Εμπορευματοποίηση της υγείας”.

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Λαγογιάννης, γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι “τα κενά στις θέσεις σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των νοσοκομείων και κέντρων υγείας, είναι τόσο μεγάλα που μπαλώνονται με μετακινήσεις ιατρών. Για το Νοσοκομείο της Καλαμάτας αποτελούν πια πάγια τακτική της διοίκησης”. Και ανέφερε πως “η συνολική υποβάθμιση του δημόσιου νοσοκομείου και της δημόσιας υγείας αναγκάζουν τους εργαζόμενους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη”.

Ο γραμματέας του συνδικάτου πρόσθεσε ότι “απαιτούμε εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για την πλήρη στελέχωση με όλο το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να παρέχονται στον λαό υψηλού επιπέδου ποιότητας παροχές υγείας. Να μην κλείσει, συγχωνευτεί, καταργηθεί, κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας. Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων νοσοκομείων, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του ΕΚΑΒ με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης. Όχι στα μπαλώματα με μετακινήσεις (μεταξύ τμημάτων και μονάδων υγείας), προσλήψεις συμβασιούχων, ιδιωτών γιατρών με μπλοκάκι. Μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές απασχόλησης χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού για τη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών. Αυξήσεις μισθών υγειονομικών σε επίπεδα που να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην

απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων. Δωρεάν ολοήμερη λειτουργία δημόσιων δομών υγείας. Όχι στη μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας. Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με προσλήψεις γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου λοιπού προσωπικού”.

Τέλος, ο Γ. Λαγογιάννης κάλεσε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να στηρίξουν την κινητοποίηση και τη στάση εργασίας των υγειονομικών την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στις 11 το πρωί, έξω από τα επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας.