Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 11:34

Θαν. Κατσαφάδος: “Η φετινή αντιπυρική χρονιά για τη Μεσσηνία ήταν μία από τις καλύτερες της 20ετίας” (βίντεο-φωτογραφίες)

 

“Η φετινή αντιπυρική χρονιά ήταν μία από τις καλύτερες της 20ετίας”, τόνισε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Μεσσηνίας - πύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος, στον απολογισμό που έγινε το βράδυ της Παρασκευής 1η Δεκεμβρίου, στην Π.Υ. Καλαμάτας.

Επεσήμανε ότι “σε αριθμό οι πυρκαγιές ήταν ίδιες με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κάηκαν ελάχιστα στρέμματα”, συνολικά 678 αγροτοδασικών εκτάσεων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι εθελοντικές οργανώσεις ΓΑΙΑ στη Μάνη, ΟΑΚ Μεσσηνίας 4Χ4 και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για τη σημαντική προσφορά τους και το2023.

Αφού παρατήρησε ότι “η Καλαμάτα κάθε χρόνο είναι 1η - 2η πανελλαδικά σε συμβάντα”, ο διοικητής των Π.Υ. του νομού, παρουσιάζοντας τον απολογισμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου σημείωσε: “Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας (και το Κλιμάκιο Μελιγαλά) μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαμε 422 αγροτοδασικές πυρκαγιές και 195 αστικές και στις αγροτοδασικές κάηκαν μόνο 600 στρέμματα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια μετράγαμε χιλιάδες.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων (και κλιμάκια Κυπαρισσίας και Πύλου) είχαμε 69 αγροτοδασικές και 41 αστικές και κάηκαν μόνο 78 στρέμματα. Πιάστηκαν άμεσα οι πυρκαγιές”.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση, ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε ότι “σε συμβάντα με εξαίρεση Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η Π.Υ. Καλαμάτας ήταν 2η σε συμβάντα μετά την Υπηρεσία του Αγρινίου”.

“ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ”

Για το γεγονός ότι κάηκαν λίγα στρέμματα, στάθηκε στις αλλαγές που έγιναν, εξηγώντας: “Δεν ήταν τυχαίο, είμαστε τα ίδια άτομα, το ίδιο δουλεύουμε. κάναμε κάποιες αλλαγές. Στη Χρυσοκελλαριά που είχαμε εμπρηστές κι εκδηλώνονται πολλές πυρκαγιές, βάλαμε δεύτερο αυτοκίνητο. Με τα πρόσθετα πήγαν περισσότεροι πυροσβέστες τις επικίνδυνες ώρες. Σε Χρυσοκελλαριά, Κορώνη και Χαρακοπιό προλάβαμε φωτιά με 46 βαθμούς θερμοκρασία,που είχε περάσει μέσα από βίλες. Στον Ταΰγετο διατέθηκε ένα μεγαλύτερο πυροσβεστικό, που πήραμε μεταχειρισμένο. Στον Μελγαλά το αυτοκίνητο από το Κεντρικό πήγε στα Τσουκαλέικα και προλάβαμε 9 -10 πυρκαγιές, Ενας άλλος παράγοντας ήταν τα πρόστιμα που βάλαμε σε πολίτες που παρανόμησαν. ο συζητούν και το μαθαίνουν στα χωριά για τα 500 ευρώ. Το Ανακριτικό κάνει καλή δουλειά με τον εμπρηστή που πιάσαμε και έχει προφυλακιστεί”.

Ο κ. Κατσαφάδος απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που καθάρισε κάποιους κρίσιμους δασικούς δρόμους που είχαν κλείσει και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους δήμους, που με τα άτομα που προσλαμβάνουν και με τις “ντακότες” μπαίνουν στους ελαιώνες και προλαβαίνουν τις φωτιές. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον Δήμο Καλαμάτας με τα πολλά μικρά αυτοκίνητα, στον Δήμο Μεσσήνης με το πυροφυλάκιο που λειτούργησε στο παλιό μοναστήρι του Βουλκάνου, το οποίο βλέπει όλο τον κάμπο και τον Δήμο Οιχαλίας.

Συνεχίζοντας, εξήρε το έργο των εθελοντικών οργανώσεων, της ΓΑΙΑ στη Μάνη που κάνει το πρώτο έργο σε μια απομακρυσμένη περιοχή, στην ΟΑΚ Μεσσηνίας 4Χ4 που βγάζει 3 αυτοκίνητα και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ).

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία βράβευσε τις οργανώσεις αυτές. Τις τιμητικές πλακέτες παρέλαβαν ο Κώστας Ξυδέας από τη ΓΑΙΑ, ο Κώστας Βλαχονικολός από την ΟΑΚ και ο Θανάσης Θωμόπουλος από την ΕΟΔ.

Σε χαιρετισμούς τους: Ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής για τον επαγγελματισμό, την αυτοθυσία και την αποτελεσματικότητά τους. Εκανε λόγο για το μεγάλο νομοσχέδιο για την πολιτική προστασία, που έρχεται και ευχήθηκε το εθελοντικό κλιμάκιο Πεταλιδίου να γίνει μόνιμο.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος συνεχάρη όλες τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και ιδιαίτερα της Καλαμάτας, για το σπουδαίο έργο τους και το αίσθημα ασφαλείας που περνούν στην κοινωνία. Σημείωσε, δε, την υποστήριξη του δήμου στις εθελοντικές ομάδες και την εποπτεία του στα οχήματα της ΟΑΚ.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος χαιρέτισε την ηθική επιβράβευση στις εθελοντικές ομάδες. Ευχαρίστησε τους πυροσβέστες που είναι παρόντες σε όλα τα δύσκολα φαινόμενα της ζωής μας και ζήτησε το εθελοντικό πυροσβεστικό κλιμάκιο στο Πεταλίδι να γίνει κανονικό.

Ολοκληρώνοντας, ο διοικητής των Π.Υ. Μεσσηνίας ανέφερε ότι πλέον η Πολιτεία βοηθάει την υπηρεσία, “ό,τι έχουμε ζητήσει το έχουμε” κι έκανε λόγο για λάστιχα στα αυτοκίνητα, για μπότες, κράνη και νέες αντλίες.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι διοικητές των Π.Υ. Καλαμάτας και Γαργαλιάνων, αξιωματικοί και πυροσβέστες από την υπηρεσία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.