Παρασκευή, 08 Δεκεμβρίου 2023 14:45

Καλαμάτα: Μειωμένη η αγοραστική κίνηση στα εορταστικά είδη - Σταθερές οι τιμές σε σχέση με πέρυσι

Εχοντας μπει επίσημα στον Δεκέμβρη, ήδη πολλοί είναι αυτοί που έχουν στολίσει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, κάνοντας σχετικές αγορές για την ανανέωση του στολισμού του σπιτιού τους.

Συγκριτικά ωστόσο με πέρυσι, οι αγορές μέχρι στιγμής στα καταστήματα της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας δεν θυμίζουν την κίνηση του 2022, παρότι, σύμφωνα με επιχειρηματίες της Καλαμάτας που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο Χριστουγεννιάτικων ειδών, οι τιμές τους παραμένουν σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά, έχοντας μειωθεί μάλιστα το κόστος σε κάποιες κατηγορίες. Σύμφωνα με τους ίδιους, η εξέλιξη αυτή έγκειται στο γεγονός πως η ακρίβεια έχει «πνίξει» τους καταναλωτές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, με αποτέλεσμα ένας σημαντικός αριθμός καταναλωτών να έχει κατεβάσει από το… πατάρι τα περσινά στολίδια, μη προχωρώντας σε αγορές καινούργιων. Σε κάθε περίπτωση, το έθιμο της ανανέωσης του στολισμού δεν έλειψε από πολλά σπίτια, προτιμώντας πιο παραδοσιακά χρώματα, όπως είπαν επαγγελματίες της αγοράς στην “Ε”, εκτιμώντας πως η αγορά θα ζεσταθεί τις επόμενες μέρες στο πλαίσιο της αγοράς δώρων.

Παράλληλα, σχολίασαν το διαγωνισμό βιτρίνας που διοργανώνει τα τελευταία χρόνια ο Εμπορικός Σύλλογος, τονίζοντας πως η ψηφοφορία και από το κοινό, θα δυναμώσει περαιτέρω το θεσμό. 

Αγλαΐα Κουκούτση “Επιλογές”: «Σε σχέση με πέρυσι δεν έχουμε την ίδια κίνηση, καθώς εμφανίζεται λίγο χαμηλότερη. Ναι μεν υπάρχει κινητικότητα αλλά παραδοσιακά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη, τα δεδομένα άλλες χρονιές ήταν καλύτερα. Παρότι φέτος οι τιμές παραμένουν οι ίδιες και κάποια προϊόντα τα προμηθευτήκαμε και φθηνότερα, προκύπτοντας πιο οικονομικές τιμές, ο κόσμος φαίνεται πως δυσκολεύεται, πιεζόμενος από όλα τα έξοδα που έχουν συγκεντρωθεί, με κύριο παράδειγμα τα τρόφιμα. Οι μπάλες για παράδειγμα φέτος είναι φθηνότερες κατά 50 λεπτά, τα διακοσμητικά έχουν δει και αυτά σχετική πτώση, ενώ τα δέντρα βρίσκονται στα ίδια επίπεδα. Από πλευράς ζήτησης πρώτα έρχεται το δέντρο, μετά το στολίδι και ύστερα το Χριστουγεννιάτικο δώρο, ενώ ως προς τα χρώματα το κόκκινο για μια ακόμα χρονιά έχει την τιμητική του, ακολουθώντας το χρυσό, το λευκό και το ροζ. Πλέον, περιμένουμε την επίσημη φωταγώγηση του δέντρου όπως και την τοποθέτηση των υπόλοιπων κατασκευών, ώστε να τονωθεί περαιτέρω η κίνηση και ο κόσμος να βγει από το σπίτι, απολαμβάνοντας τις βόλτες και τα ψώνια του. Σε αυτό το κομμάτι άλλωστε κινούνται και οι βιτρίνες, με τον σχετικό διαγωνισμό να βοηθάει στο σκέλος αυτό, όντας ένας θεσμός που χρειάζεται τη συμμετοχή όλων των επαγγελματιών. Ο καλλωπισμός από μόνος του προσελκύει άλλωστε τους πελάτες, τη στιγμή που τα έπαθλα που δίνονται αποτελούν ένα κίνητρο από μόνα τους». 

Σταυρούλα Πανταζοπούλου “Decorativo”: «Η κίνηση ξεκίνησε από τα τέλη του περασμένου μήνα, μη θυμίζοντας όμως απόλυτα αυτή του 2022, με την αγορά για την ώρα να είναι λίγο “παγωμένη”. Βέβαια, δεδομένου πως το καταναλωτικό κοινό τείνει κυρίως στα ψώνια της τελευταίας ώρας, προσδοκούμε σε μια καλύτερη κίνηση πλησιάζοντας στις γιορτές, μπαίνοντας ο κόσμος στο ανάλογο γιορτινό mood. Οι τιμές των Χριστουγεννιάτικων ειδών δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι, όμως ο κόσμος φαίνεται να έχει βάλει προτεραιότητες, μιας και η ακρίβεια επιμένει στα υπόλοιπα μέτωπα. Σχετικά με τη διακόσμηση ενός σπιτιού, θα έλεγα πως όλα είναι θέμα γούστου, καθώς άλλοι αλλάζουν συχνά δέντρο και στολίδια, ενώ οι περισσότεροι το αγοράζουν μια φορά, και στη συνέχεια το ανανεώνουν αναλόγως. Από πλευράς τάσεων, παίζει ρόλο η ηλικία και το στυλ του καθενός, με το κόκκινο χρώμα και το μπορντό σε κάθε περίπτωση να έχει τον πρώτο λόγο. Αναφορικά με τον διαγωνισμό βιτρίνας, αποτελεί ένα καλό κίνητρο για να ομορφύνουν οι προσόψεις των μαγαζιών και κατ’ επέκταση της πόλης, ενώ από τη στιγμή που φέτος θα ψηφίζει και το κοινό, θα μπει στη διαδικασία να προσέξει εκτενεστέρα τα μαγαζιά, κερδίζοντας ενδεχομένως από την εξέλιξη αυτή και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, ενώ και το τελικό αποτέλεσμα θα ενδιαφέρει μέσω της διαδικασίας αυτής τόσο τα μαγαζιά όσο και εκείνους που ψήφισαν, ώστε να διαπιστώσουν αν δικαιώθηκαν για το γούστο τους». 

Χρήστος Λαδάς  "Skarpalezou Home & gifts": «Η κίνηση μέχρι τώρα δεν ήταν η αναμενόμενη, περιμένοντας από εδώ και πέρα μια καλύτερη ροή, με τους πελάτες μας παραδοσιακά να στρέφονται στα δώρα όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα. Στο κομμάτι αυτό, δεν περιμένουμε μεγαλύτερη ενίσχυση από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, μιας και αυτές επικεντρώνονται στην πλατεία, κερδίζοντας στην ουσία τα καταστήματα που εδρεύουν σε αυτή και στην Αριστομένους. Στην Αναγνωσταρά τα πράγματα είναι διαφορετικά, με την κίνηση να μην είναι η ίδια, γι’ αυτό οι εκδηλώσεις θα μπορούσαν να επεκτείνονται και στους γειτονικούς δρόμους με κάποιο τρόπο. Το σίγουρο είναι πως μέσω των εκδηλώσεων βελτιώνεται η ψυχολογία του κόσμου ώστε να ψωνίσει με μεγαλύτερη συχνότητα, όμως το κέντρο δεν είναι μόνο τα προαναφερόμενα σημεία. Σε ότι έχει να κάνει με το διαγωνισμό βιτρίνας, είναι ένας θεσμός που χρόνο με το χρόνο βελτιώνεται, συμμετέχοντας από την πλευρά μας στις δράσεις που υλοποιεί ο Εμπορικός Σύλλογος. Η συμμετοχή δε του κόσμου φέτος, είναι μια καλή εξέλιξη, σε σχέση με την επιτροπή που έπαιρνε παλιότερα αποκλειστικά τις αποφάσεις. Μένει να φανεί η επιτυχία της αλλαγής αυτής, το επόμενο διάστημα». 

Σπύρος Γιαννόπουλος “Dendron”: «Οντας νέα επιχείρηση, δεν έχουμε μέτρο σύγκρισης με την περσινή εορταστική σεζόν, με την κίνηση που έχουμε παρατηρήσει από το Νοέμβριο και μετά να είναι σχετικά ικανοποιητική. Εχοντας μπει στο Δεκέμβρη, είναι λογικό το ενδιαφέρον για Χριστουγεννιάτικά είδη να μειώνεται, μιας και οι περισσότεροι έχουν στολίσει τα σπίτια τους, με τα δώρα να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο από το καταναλωτικό κοινό. Στο πλαίσιο της ζήτησης, τα δέντρα δούλεψαν πολύ φέτος, ενώ και τα στολίδια είχαν την τιμητική τους, εστιάζοντας οι περισσότεροι σε παραδοσιακό ύφος, δηλαδή στο κόκκινο, στο λευκό και στο χρυσό. Σχετικά με το διαγωνισμό του Εμπορικού Συλλόγου, εστιάζει στη βιτρίνα που είναι το Α και το Ω μιας επιχείρησης, ελκύοντας τον πελάτη, οπότε όσο καλύτερη είναι, τόσο βοηθάει σε πολλούς τομείς».