Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2023 14:15

Συμβουλές για πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων στις γιορτές

Έρχονται Χριστούγεννα, μέρες γεμάτες λάμψη. Αλλά όταν υπάρχουν παιδιά μέσα στο σπίτι χρειάζεται παραπάνω προσοχή στα κεριά και τα αναμμένα τζάκια, για να αποφύγουμε τα εγκαύματα και να διασφαλίσουμε την αποφυγή τραυματισμών.

Το Σωματείο “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” δίνει και φέτος τις δικές του συμβουλές για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων στις γιορτές των Χριστουγέννων.
Προτείνει λοιπόν τα κεριά να τοποθετούνται σε σταθερές επιφάνειες όπου είναι δύσκολο για τα παιδιά να τα ακουμπήσουν ή να τα ανατρέψουν και σε κάθε περίπτωση αυτά να βρίσκονται εκτός εμβέλειας των παιδιών. Εναλλακτικά, προτρέπει να αντικαταστήσουμε τα παραδοσιακά κεριά με κεριά Led.
Προτείνει επίσης την προσθήκη ενός προστατευτικού για την ασφάλεια των παιδιών και ο χριστουγεννιάτικος στολισμός (π.χ. ευχετήριες κάρτες, χριστουγεννιάτικες κάλτσες) να βρίσκεται σε ασφαλή απόσταση από τη φωτιά ή άλλες θερμές επιφάνειες του τζακιού.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Προειδοποιεί ακόμη ότι οι γυάλινες μπάλες και τα πορσελάνινα στολίδια στο κάτω μέρος του δέντρου μπορεί να σπάσουν εύκολα και να προκαλέσουν τραυματισμό στα παιδιά, ενώ μικρά διακοσμητικά με μακριές και λεπτές κορδέλες μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμού. Επίσης, βεβαιωνόμαστε ότι το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι καλά στερεωμένο και δεν μπορεί να πέσει εύκολα.
Κι επειδή τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια καταλήγουν στην πρίζα, χρειάζεται προσοχή πριν την τοποθέτησή τους, όπως: Να ελέγχουμε προσεκτικά τα καλώδια για τυχόν φθορές, καθώς τα ελαττωματικά φωτάκια μπορούν να προκαλέσουν ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά. Έτσι αν αντιληφθούμε οποιοδήποτε πρόβλημα τα αντικαθιστούμε, ενώ δεν αφήνουμε τα φωτάκια αναμμένα όταν είμαστε εκτός σπιτιού ή όταν πηγαίνουμε για ύπνο. Επίσης, τοποθετούμε την πρίζα σε χώρο που είναι δύσκολα προσβάσιμη από τα παιδιά και χρησιμοποιούμε διακοσμητικά ή ειδικές επικαλύψεις καλωδίων, ώστε να μην είναι εύκολο να τα αποσυνδέσουν ή να παίξουν μαζί τους.
Αλλά και τα παιχνίδια που θα φέρει ο Άγιος Βασίλης, ας είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Θα τα χαρούν περισσότερο!

ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ


Όσο χαρούμενες και αν είναι οι γιορτινές πλαστικές σακούλες, μην αφήνουμε τα παιδιά μας να παίζουν με αυτές, γιατί αν βάλουν μέσα το κεφάλι τους, υπάρχει φόβος ασφυξίας. Προσοχή θέλουν και με τις καραμέλες για τα μικρά παιδιά, γιατί μπορούν εύκολα να πνιγούν. Εναλλακτικά, επιλέγουμε ζαχαρωτά και γλυκίσματα με μαλακή υφή, ενώ καθορίζουμε έναν λογικό αριθμό γλυκών που μπορούν να καταναλώνουν τα παιδιά καθημερινά κατά την περίοδο των γιορτών, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης.
Τα οινοπνευματώδη και τα προϊόντα του καπνού να βρίσκονται πάντα εκεί που δεν τα φτάνουν τα μικρά παιδιά, για να αποφύγουμε τις δηλητηριάσεις. Και ποτέ τα παιδιά στην κουζίνα χωρίς επίβλεψη, προσοχή στις καυτές επιφάνειες, όπως φούρνος, εστίες και γκριλ και μην ξεχνάμε, το χερούλι της κατσαρόλας ή του τηγανιού να μην εξέχει από την επιφάνεια της κουζίνας.
Προσοχή όμως χρειάζεται και στις μπαλκονόπορτες και στα γυάλινα τραπέζια προς αποφυγή σοβαρών τραυματισμών, γι’ αυτό βεβαιωνόμαστε ότι οι μπαλκονόπορτες είναι κλειδωμένες όταν δεν υπάρχει επιτήρηση. Εάν υπάρχουν γυάλινα τραπέζια επιλέγουμε την κάλυψή τους με ειδικό προστατευτικό φιλμ.
Αλλά και κατά τη διάρκεια των αγορών κρατάμε τα παιδιά μας ασφαλή,    κρατώντας τα πάντα από το χέρι όταν βρισκόμαστε σε πολυσύχναστους χώρους. Για μεγαλύτερη ασφάλεια προτιμούμε τα παιδιά να βρίσκονται πάντα από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

Ν.Κ.

* Η “Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος” ασχολείται με την πρόληψη και την άμεση και σωστή αντιμετώπιση των παιδικών ατυχημάτων. Οι προσπάθειες του Σωματείου έχουν στόχο την ενημέρωση για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων, την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών στη σωστή αντιμετώπιση τραυματισμένων παιδιών και την καλύτερη δυνατόν νοσηλεία των παιδιών αυτών με τη δημιουργία αιθουσών Επειγόντων Περιστατικών και την προσφορά ιατρικών μηχανημάτων στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία.