Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2023 15:07

Κων. Μαργέλης - Πρ. Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας: "Ακόμα και καταλήψεις για να μην περάσει η κατάργηση του Εφετείου" (βίντεο)

 

 

“Η ενδεχόμενη κατάργηση του Εφετείου Καλαμάτας είναι κάτι το οποίο δεν είναι ανεκτό. Δεν πρόκειται να περάσει αυτό το πράγμα στη Μεσσηνία· είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε το Δικαστικό Μέγαρο, να προχωρήσουμε σε καταλήψεις”. Αυτό απάντησε ο πρόεδρος του ΔΣΚ Κώστας Μαργέλης, σε ερώτησή μας για το τι σημαίνει στην πράξη “αγώνας μέχρι τελευταίας ρανίδος” από τους δικηγόρους Καλαμάτας -οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζοντας την αποχή από τα καθήκοντά τους τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του νέου έτους, αντιδρώντας στις σχεδιαζόμενες από το υπουργείο Δικαιοσύνης συγχωνεύσεις-καταργήσεις των Εφετείων Καλαμάτας και Ναυπλίου, των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου και των Ειρηνοδικείων Πύλου, Πλαταμώδους, Γυθείου και Νεάπολης Βοιών. 

Χθες με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας (ΔΣΚ), οι δικηγόροι προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία και πικετοφορία έξω από το Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.

“ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΡΑΝΙΔΟΣ”

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, σχετικά με το κατά πόσο μπορούν οι δικηγόροι να αντέξουν μια παρατεταμένη αποχή, αλλά και πώς σχεδιάζουν να εντείνουν τις πιέσεις τους για την αποφυγή των συγχωνεύσεων δικαστικών υπηρεσιών στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας, δίνοντας νόημα στην προ ημερών  αναφορά για αγώνα “μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός τους”, απάντησε: “Το πιο σοβαρό θέμα που έχουμε αντιμετωπίσει τα τελευταία 15-20 χρόνια είναι το θέμα της ενδεχόμενης καταργήσεως του Εφετείου Καλαμάτας. Θυμίζω το μόνιμο Εφετείο Καλαμάτας ιδρύθηκε το 2004 κατόπιν ομόφωνης αποφάσεως της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κατάργησή του είναι κάτι το οποίο δεν είναι ανεκτό. Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε το Δικαστικό Μέγαρο, να προχωρήσουμε σε καταλήψεις του Δικαστικού Μεγάρου, δεν πρόκειται να περάσει αυτό το πράγμα στη Μεσσηνία”.

ΜΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ;

Στην επισήμανση της γράφουσας αν θα ήταν εφικτό να οριστεί ως έδρα του νέου Εφετείου η Καλαμάτα παρόλο που δεν υπάρχουν φυλακές στο νομό, αλλά ούτε Τμήμα Μεταγωγών στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας και στην περιφέρεια του Εφετείου Ναυπλίου ήδη είναι ενταγμένος μεγαλύτερος αριθμός δικαστικών υπηρεσιών, ο Κώστας Μαργέλης απάντησε:

"Δεν συζητάμε καταρχήν ούτε για κατάργηση του Εφετείου Καλαμάτας, αλλά ούτε για κατάργηση του Εφετείου Ναυπλίου. Σε σχέση με το Εφετείο Ναυπλίου η Καλαμάτα -δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους που είναι στο Εφετείο Ναυπλίου- έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα. Καταρχήν έχουμε ένα Δικαστικό Μέγαρο στο οποίο γίνεται ήδη ενεργειακή αναβάθμιση. Η πόλη της Καλαμάτας είναι η μοναδική πόλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχει αεροδρόμιο, η Μεσσηνία είναι ο πολυπληθέστερος νομός στην Περιφέρεια και ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό μελών από όλους τους δικηγορικούς συλλόγους στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα τυπικά για να έρθει η έδρα ενδεχομένως του νέου Εφετείου στην Καλαμάτα. Αλλά δεν το συζητώ αυτό. Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να μείνει και το Εφετείο Καλαμάτας, καλύπτει ανάγκες της Μεσσηνίας και το Εφετείο Ναυπλίου, αυτή είναι η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας”.

ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΥΛΟΥ

Ο Κώστας Μαργέλης κλήθηκε επίσης από εμάς να σχολιάσει και την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή Ειρηνοδικείου στην Πύλο, παρότι το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδιάζει την κατάργηση της εν λόγω δικαστικής υπηρεσίας: “Έχω ενημερωθεί για τη σύμβαση που υπογράφηκε με τις “Κτιριακές Υποδομές” για το Ειρηνοδικείο Πύλου. Είναι έργο καταρχήν το οποίο θα πρέπει να το πιστώσουμε -και θέλω να είμαι ειλικρινής σε αυτό- στον Αντώνη Σαμαρά, χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν, είναι όμως και μια τρανή απόδειξη ότι στην κυβέρνηση αυτή δεν γνωρίζει η αριστερά της τι ποιεί η δεξιά της. Συζητείται έντονα και η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Πύλου και ταυτόχρονα γίνεται μια σοβαρότατη επένδυση πάνω από 1 εκατ. ευρώ για ένα Δικαστικό Μέγαρο στην Πύλο, το οποίο θα αναγνωρίζεται -όπως το έχω δει- από τα καλύτερα Δικαστικά Μέγαρα της χώρας. Να φανταστείτε ότι το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας δεν έχει τέτοιο Δικαστικό Μέγαρο, σαν αυτό που προβλέπεται να γίνει στην Πύλο. Αυτό πάντως είναι σε θετική κατεύθυνση, θα ενισχύσει την προσπάθεια των δικηγόρων της Καλαμάτας να διατηρηθεί το Ειρηνοδικείο Πύλου. Είναι και αυτό στα αιτήματά μας, που ζητάμε από το υπουργείο Δικαιοσύνης”.

ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ - ΟΦΕΛΟΥΣ

Πριν δεχτεί ερωτήσεις ο πρόεδρος του ΔΣΚ Κώστας Μαργέλης έκανε την εξής δήλωση στους δημοσιογράφους:

“Η Παγκόσμια Τράπεζα, κατόπιν ανάθεσης από την ελληνική κυβέρνηση, έχει αναλάβει να καταθέσει προτάσεις στην ελληνική πολιτεία για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη στη χώρα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα η οποία είναι αρμόδια για τις καταθέσεις και για τα επιτόκια έχει αναλάβει αυτό το έργο, το οποίο δεν ταιριάζει στην αρμοδιότητά της.

Η λογική της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι η λογική κόστους - οφέλους. Εισηγείται καταργήσεις δικαστικών καταστημάτων, τα οποία το κόστος συντήρησής τους -και αναφέρομαι στο κόστος συντήρησης των Δικαστικών Μεγάρων, μισθοδοσία δικαστών, μισθοδοσία δικαστικών υπαλλήλων- είναι δυσανάλογο σε σχέση με το όφελος από τη λειτουργία των δικαστικών καταστημάτων αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά κριτήρια, χωρίς να λάβει υπόψη τα κοινωνικά και τις ανάγκες δικαιοσύνης του κάθε τόπου.

Δυστυχώς η λογική του κόστους - οφέλους υπάρχει σε όλες τις δομές αυτή τη στιγμή στην ελληνική πολιτεία. Θυμίζω ότι με τη λογική αυτή έχουν κλείσει αστυνομικά τμήματα, κλείνουν σχολεία, κλείνουν νοσοκομεία.

ΜΑΡΓΕΛΗΣ: “Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ”

Ο Κώστας Μαργέλης αναφέρθηκε και στην πρόταση της Παγκόσμια Τράπεζας, λέγοντας ότι “σε σχέση με το δικαστικό χάρτη στη χώρα μας, εισηγείται την κατάργηση 63 Ειρηνοδικείων, 15 Πρωτοδικείων και 4 Εφετείων. Σε ό,τι αφορά το νομό, η Παγκόσμια Τράπεζα εισηγείται τη συγχώνευση του Εφετείου Καλαμάτας με το Εφετείο Ναυπλίου, χωρίς να προσδιορίζει ποια θα είναι η έδρα του νέου  Εφετείου. Εισηγείται την κατάργηση των Πρωτοδικείων Γυθείου και Κυπαρισσίας.

Δυστυχώς η πρόταση αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Μεσσηνία έχει ανάγκη το Εφετείο Καλαμάτας. Οι πολίτες της Μεσσηνίας έχουν ανάγκη το Εφετείο Καλαμάτας. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στους συμπολίτες μας ότι ένας κάτοικος Φοινικούντας, ένας κάτοικος Κορώνης, ένας κάτοικος Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας για να αντιμετωπίσει τις δικαστικές του υποχρεώσεις, αν χρειαστεί να πάει στο Εφετείο, θα αναγκάζεται να πηγαίνει ενδεχομένως στο Ναύπλιο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος οριστεί και φαντάζεστε σε τι ταλαιπωρία θα υπόκειται αυτός ο άνθρωπος και έξοδα-δαπάνες”.

ΑΠΟΧΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας τόνισε ότι “οι δικηγόροι της Καλαμάτας θα αντιδράσουν. Ήδη έχουμε κηρύξει αποχή μέχρι τις 10 Γενάρη, ενδέχεται να συνεχίσουμε την αποχή αυτή μέχρι να ακούσουμε κάποια δέσμευση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ή από τους αρμόδιους υπουργούς ότι δεν πρόκειται να θιγεί το Εφετείο Καλαμάτας.  

Η Μεσσηνία έχει ανάγκη το Εφετείο. Τοπικοί και κοινωνικοί φορείς πρέπει όλοι να κινητοποιηθούν για το Εφετείο της Καλαμάτας. Οι τοπικοί βουλευτές μας θα πρέπει να πάρουν θέση και σε κάθε περίπτωση όταν έρθει το νομοσχέδιο -προβλέπεται να έρθει τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου στη Βουλή- να δεσμευτούν στο μεσσηνιακό λαό ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την κατάργηση του Εφετείου Καλαμάτας και η δέσμευσή τους να γίνει δημόσια”.