Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου 2023 20:00

Ζητούν την αναγραφή Αρφαραίων αγωνιστών στο ηρώο του χωριού

 

Την αναγραφή 5 ονομάτων - Αρφαραίων αγωνιστών στο ηρώο του χωριού, που εκτελέστηκαν στη διάρκεια της Κατοχής από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, ζήτησε από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος - με καταγωγή από τ’ Αρφαρά, στο Δημοτικό Συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης.

Αναλυτικά, ο Τ. Νιάρχος ενημέρωσε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Αρφαρών, “την οποία χαιρετίζουμε” και αφορά στην αναγραφή 5 ονομάτων στο ηρώο του χωριού, 5 συγχωριανών μας που εκτελέστηκαν στη διάρκεια της Κατοχής.

“Πρέπει να ακουστούν τα ονόματά τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δυστυχώς στα μεταπολεμικά χρόνια τα ονόματα αυτά τα πλάκωνε η σιωπή”, παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος.

Πρόκειται, όπως είπε για τους: 1) Χρήστο Νικολάου Μπούρα, που εκτελέστηκε από τους Ιταλούς το 1942. 2) Αναστάσιο Αναστασίου Καραγιάννη, που πέθανε στο Νταχάου. Είχε συλληφθεί στη διαδήλωση που έγινε στην Καλαμάτα ενάντια στην επιστράτευση που ήθελαν να κάνουν οι Γερμανοί. Είχαν συλληφθεί 3 Αρφαραίοι και οδηγήθηκαν στο Νταχάου. Οι δύο από αυτούς, ο Γεώργιος Παπανικολάου και Ο Δημήτριος Σκούλικας κατάφερα να γυρίσουν, ο Αναστάσης Καραγιάννης δεν τα κατάφερε, πέθανε στο Νταχάου. 3) Βαλάση Βαλασόπουλο, έναν από τους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του 1944 στην Καισαριανή. 4) Κώστα Γρηγορίου Βαλασόπουλο και 5) Γεώργιο Μιχάλη Τσίμπουρη, που συνελήφθησαν από τους Γερμανού στα Αρφαρά κατά την υποχώρησή τους και εκτελέστηκαν στην Τρίπολη τον Σεπτέμβριο του 1944.

“Πρέπει να υλοποιηθεί γρήγορα η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της κοινότητας”, επεσήμανε ο Τ. Νιάρχος και ρώτησε τον δήμαρχο “τι πρέπει να γίνει ακόμα για να γραφτούν τα ονόματά τους στο ηρώο του χωριού;”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος απάντησε, αναφέροντας: “Να τη δούμε την απόφαση του Συμβουλίου, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εφόσον τεκμηριώνεται ιστορικά. Να ζητήσουμε από αυτόν που έφτιαξε το ηρώο, να γράψει και αυτά τα ονόματα”.

Γ.Σ.