Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2023 08:18

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Επαμεινώνδα Κωστέα, ενώ επιτροπή εμπειρογνωμόνων διερευνά το δυστύχημα

 

Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον επισμηναγό Επαμεινώνδα Κωστέα που σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης, όταν ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 ΠΕΑ κατέπεσε μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας.

Η κηδεία θα τελεστεί στις 11 το πρωί στη Μεγάλη Μαντίνεια.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ορίσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση του δυστυχήματος, ενώ σύμφωνα με “αεροπορικές πηγές” που επικαλούνται δημοσιεύματα, η μοιραία πτήση με το Τ-2E ήταν “μια πτήση συντήρησης του εκπαιδευτή”, που συνήθως γίνεται όταν λείπουν σε διακοπές οι Ίκαροι.

Τότε, οι εκπαιδευτές “κάνουν συντήρηση της επιχειρησιακής τους ικανότητας”. Έτσι κι ο επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας, συμμετείχε “σε άσκηση εγγύς αεροπορικής υποστήριξης μαζί με ακόμα δύο αεροσκάφη, που αφορούσε αρχικά αποστολή αναχαίτισης στο Αιγαίο και στη συνέχεια την προσβολή αεροδρομίου σε μεσαίο και χαμηλό ύψος”. Μια δύσκολη άσκηση που σύμφωνα με τους Ιπτάμενους συμβαίνει “όπως ακριβώς θα χρειαστεί να πολεμήσεις”.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα πάντα με ό,τι έχει δημοσιευτεί μέχρι τώρα από “διαρροές” στα μέσα ενημέρωσης, οι εμπειρογνώμονες του ΓΕΑ προσανατολίζονται στην εξέταση δύο ενδεχομένων: Είτε να προέκυψε μηχανική βλάβη, είτε ο χειριστής να έκανε λάθος εκτίμηση της κατάστασης.

Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης εκτιμούν πάντως πως όταν ο επισμηναγός αντιλήφθηκε το πρόβλημα του αεροσκάφους είτε δεν πρόλαβε να εκτιναχθεί με το κάθισμα, είτε δεν ήθελε να το ρίξει σε κατοικημένη περιοχή.

“Αυτές οι ασκήσεις έχουν μεγάλη κλίση και πολλά G, φτάνουν τα μέγιστα επιτρεπτά. Αν υπερβείς τα μέγιστα επιτρεπτά G, ενδέχεται το αεροσκάφος να πέσει σε απώλεια στήριξης, σε μη ελεγχόμενη πτήση δηλαδή και λόγω του χαμηλού ύψους, ο χειριστής να μην προλάβει να εκτιναχθεί, να εγκαταλείψει το αεροσκάφος. Επίσης λόγω της υπέρβασης των G να υπήρξε κάποια βλάβη στην άτρακτο ή στα πηδάλια, στο φτερό ή στη δεξαμενή καυσίμου”, φέρονται να έχουν μεταφέρει εμπειρογνώμονες.

Πάντως, τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί έως τώρα από τους εμπειρογνώμονες φαίνεται να συγκλίνουν στο ότι η βλάβη που τυχόν προέκυψε να ήταν στη δεξαμενή καυσίμων, που πιθανόν να αποκολλήθηκε οδηγώντας στην πτώση του αεροσκάφους.