Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013 19:39

Εν διαστάσει μητέρα παγιδευμένη στη γραφειοκρατία

"Παγιδευμένη στο σύστημα" βρίσκεται για τουλάχιστον ένα μήνα μια γυναίκα εν διαστάσει με τον σύζυγό της και μητέρα ενός κοριτσιού, αφού -όπως η ίδια καταγγέλλει- μοιάζει αδύνατο να συντονιστούν τα συστήματα της ΔΟΥ με τον ΟΓΑ, με συνέπεια να μην μπορεί να εισπράξει το επίδομα που δικαιούται για το παιδί της.

Οπως αναφέρει η ίδια, η απόπειρά της να κάνει ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσής της απέτυχε, καθώς το σύστημα δεν της επέτρεψε την είσοδο κι έτσι η υποβολή έγινε χειρόγραφη στη ΔΟΥ Καλαμάτας, όπου λίγο καιρό νωρίτερα -όπως αναφέρει- είχε γνωστοποιήσει τη μεταβολή στην οικογενειακή της κατάσταση. 

Εχοντας στα τέλη Οκτωβρίου την εκκαθάριση στα χέρια της, επιχείρησε να υποβάλει ηλεκτρονικά το δικαιολογητικό για το επίδομα παιδιού, ωστόσο ούτε και αυτή τη φορά -δηλώνει η γυναίκα- δεν της επιτράπηκε η είσοδος στο σύστημα.

Κάπου εδώ ξεκινά η περιπέτεια της γυναίκας, καθώς -όπως σημειώνει- από την Γενική Γραμματεία Συστημάτων την παραπέμπουν στον ΟΓΑ, με τον οποίο η ίδια υποστηρίζει ότι επί δύο εβδομάδες προσπαθούσε μάταια να επικοινωνήσει τηλεφωνικά, αφού -όπως δηλώνει- οι κλήσεις της έμειναν αναπάντητες.

Η απόπειρά της στον ΟΓΑ της Τρίπολης ήταν πιο επιτυχημένη ως προς την ανταπόκριση της υπηρεσίας στις τηλεφωνικές κλήσεις -"μετά από 3 ώρες συνεχόμενων κλήσεων, απάντησαν" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η… τύχη της γυναίκας τελείωσε εκεί, όμως, καθώς -όπως αναφέρει- η απάντηση που πήρε όταν τους έθεσε το πρόβλημά της ήταν ότι εφ’ όσον δεν υπέβαλε ηλεκτρονικά το Ε1, δεν δικαιούται το επίδομα του παιδιού, γιατί... δεν την αναγνωρίζει το σύστημα.

"Με απορία ρωτώ, πώς δεν με αναγνωρίζει το σύστημα όταν το ίδιο σύστημα μου βγάζει την εκκαθάριση της δήλωσής μου; Απάντηση, φυσικά, δεν πήρα" προσθέτει η απελπισμένη γυναίκα που αναζητεί λύση επί της ουσίας:

"Είναι δίκαιο να χάσω το επίδομα επειδή το σύστημα δεν με άφηνε να κάνω τη δήλωση ηλεκτρονικά και την υπέβαλα χειρόγραφα; 3.050 ευρώ ήταν το εισόδημα που υπέβαλα από τις αποδοχές που είχα το 5μηνο που δούλεψα, μέσω των ''Δρόμων της Ελιάς'', το 2012" καταλήγει η γυναίκα, αγνοώντας πού πρέπει πλέον να στραφεί ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημά της.