Παρασκευή, 02 Φεβρουαρίου 2024 13:00

Συνάντηση Κατσίβελα - Αλειφέρη για αύξηση αιμοδοτών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

Τρόπους για την αύξηση της εισροής αίματος στη νοσηλευτική μονάδα αιμοδοσίας της Καλαμάτας, ώστε με ενδεδειγμένες δράσεις να μεγαλώσει η προσέλευση αιμοδοτών και να μειωθούν οι επιπτώσεις στην επάρκεια αίματος, συζήτησαν την Πέμπτη ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Παναγιώτης Κατσίβελας και η διοικήτρια του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

Νωρίτερα, ο κ. Κατσίβελας είχε επαφές με τη διοίκηση του 9ου Συντάγματος Πεζικού της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όπου οργανώθηκε δράση αιμοδοσίας, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος στρατιωτικών εξορμήσεων που υλοποιεί το ΕΚΕΑ σε στρατόπεδα κατάταξης νεοσυλλέκτων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ σε δηλώσεις του, που έγιναν παρουσία δημοσιογράφων και της διοικήτριας στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας, είπε ότι εξετάζεται σε συνεργασία και με το δήμαρχο της πόλης Θανάση Βασιλόπουλο να βρεθεί κατάλληλος χώρος στο κέντρο για να στεγάσει παράρτημα της μονάδας αιμοδοσίας, με σκοπό να είναι εύκολα προσβάσιμη σε εθελοντές αιμοδότες.   

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κατσίβελας αφού αναφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας ως “ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας” επεσήμανε ότι “μέσα σε αυτή τη δραστηριότητα που έχει, είναι προφανές ότι χρειάζεται και περισσότερες μονάδες αίματος. Κατά συνέπεια ο σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την εισροή αίματος που αφορά τόσο το Νοσοκομείο της Καλαμάτας όσο και τον ευρύτερο χώρο”.

ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ: “Η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ”

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Παναγιώτης Κατσίβελας είπε ότι “πλέον η χώρα καλύπτει τις ανάγκες της στο 70% από εθελοντικό αίμα” και έθεσε ως “σκοπό και υποχρέωσή μας να καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες μας από εθελοντικό αίμα”. Δηλαδή, εξήγησε, “να φτάσουμε να έχουν τα νοσοκομεία μας, όλα ανά πάσα στιγμή, αυτή την παρακαταθήκη αίματος στο να καλύπτεται τουλάχιστον η πρώτη στιγμή του περιστατικού”. Σημείωσε δε πως “στόχος είναι, τόσο με τις επαφές στο Στρατόπεδο όσο και με τοπικούς παράγοντες, να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον για αιμοδοσία και με την διαμόρφωση ενός χώρου κεντρικά στην πόλη”. Γι’ αυτό και “με την κ. Αλειφέρη, το δήμαρχο και άλλους φορείς κουβεντιάζουμε να αναπτύξουμε λειτουργίες αιμοδοσίας ειδικά τα Σαββατοκύριακα στο κέντρο της πόλης, όπως ήταν το Πνευματικό Κέντρο την περίοδο της πανδημίας, ώστε να έρθει η Αιμοδοσία πιο κοντά στον πολίτη”.

ΑΛΕΙΦΕΡΗ: “ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΛΑΝΟ”

Για συγκεκριμένο πλάνο το οποίο συζητείται προς αυτή την κατεύθυνση, της ενίσχυσης δηλαδή των μονάδων εθελοντικού αίματος, μίλησε η Ελένη Αλειφέρη. Η διοικήτρια του Νοσοκομείου ανέφερε από πλευράς της πως “εμείς από το νοσοκομείο βάζουμε τις προσπάθειες στο πλάνο, τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε και οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ενίσχυση του προσωπικού, αλλά και με τα μέσα”. Επισημαίνοντας ότι “ενδεχομένως θα πρέπει να αναπτύξουμε και εμείς περισσότερες δυνατότητες με τα μέσα που έχουμε· να βρισκόμαστε σε περισσότερα μόνιμα σημεία”. Αναφερόμενη στην Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Καλαμάτας εξήρε “την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό” και πρόσθεσε πως όλοι πλέον “βάζουμε μπροστά μας ένα στόχο, που πραγματικά πιστεύω θα τον πετύχουμε με τη συνεργασία του ΕΚΕΑ και πρέπει να τον πετύχουμε”. Καταλήγοντας η κ. Αλειφέρη απευθύνθηκε στους πολίτες λέγοντας ότι “υπάρχει απόλυτη ανάγκη, και απευθύνομαι σε όλη την κοινωνία να έρθει μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια γιατί ξέρω ότι οι συμπολίτες μας, οι συνάνθρωποί μας θέλουν να βοηθήσουν”.