Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2024 08:46

Εκδόθηκε άδεια λειτουργίας για τη “Κιβωτό του Κόσμου” στην Καλαμάτα

 

Μόλις πριν από μερικές ημέρες εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας άδεια ίδρυσης και λειτουργίας για το σπίτι φιλοξενίας της “Κιβωτού του Κόσμου-Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας” στα Γιαννιτσάνικα. Η σχετική απόφαση προβλέπει τη φιλοξενία στη μονάδα έως 10 παιδιών, ηλικίας 5-12 χρόνων.

Η δομή της “Κιβωτού” στην Καλαμάτα λειτουργούσε χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από τον Αύγουστο του 2020, κάτι που αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες το Φθινόπωρο του 2022 για περιστατικά ασέλγειας και κακοποίησης. Μάλιστα, πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας θα διενεργούνταν προκαταρκτική εξέταση με σκοπό να διαπιστωθεί αν προέκυπταν στοιχεία για τυχόν διοικητικές παραλείψεις από τοπικούς θεσμικούς φορείς για την λειτουργία χωρίς άδεια της εν λόγω δομής φιλοξενίας.

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ε” το Δεκέμβριο του 2022, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας (σ.σ. ο Δήμος Καλαμάτας είχε την ευθύνη μέχρι τον Απρίλιο του 2022, οπότε άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο και υπεύθυνη για την αδειοδότηση και λειτουργία της δομής τέθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας) όσο και από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχαν γίνει επισημάνσεις προς τον οργανισμό για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε η δομή να λάβει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας.

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Η έγκριση χορήγησης της άδειας αναρτήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο “Διαύγεια”, μετά την έκδοση θετικής απόφασης από την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου. Η αίτηση από πλευράς της “Κιβωτού του Κόσμου” περί χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της Μονάδας Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας “Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας” στα Γιαννιτσάνικα Καλαμάτας είχε κατατεθεί πέρυσι στις 12 Μαΐου, και ακολούθησε μία συμπληρωματική αίτηση στις 20 Ιουλίου.

Η απόφαση της ΠΕ Μεσσηνίας για τη συγκρότηση της αρμόδιας Επιτροπής για Δομές Παιδικής Προστασίας πάρθηκε στις 4 του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ τα δύο πρακτικά αυτοψίας και ελέγχου της Επιτροπής για την χορήγηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας κατατέθηκαν στις 26 του ίδιου μήνα (σ.σ. πέρυσι τον Οκτώβριο) και στις 5 του τρέχοντος μήνα.

Πλέον, η δομή οφείλει εντός τριμήνου από την κοινοποίηση του από 5 Φεβρουαρίου πρακτικού της Επιτροπής Ελέγχου να συμμορφωθεί με τις παρατηρήσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί στο πρώτο πρακτικό της αυτοψίας, που έγινε στις 26 Οκτωβρίου του 2023.

Σημειώνεται πως η επίβλεψη και παρακολούθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Μονάδας Παιδικής Προστασίας και Φροντίδας “Κωνσταντίνος Ι. Καρέλιας”, ως προς την ποιότητα και την επάρκειά της, ασκείται στο εξής από κοινωνικό σύμβουλο της ΠΕ Μεσσηνίας. Η εποπτεία, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, ασκείται από την οικεία Περιφέρεια και τη Διεύθυνση Προστασίας Παιδιού και Οικογένειας του υπουργείου Kοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ν.Κ.