Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 16:00

Κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα: Διεκδίκηση κατώτατου μισθού 908 ευρώ (βίντεο)

Κατώτατο μισθό στα 908 ευρώ πρότεινε χθες η ΓΣΕΕ και ο πρόεδρός της Γιάννης Παναγόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου της Συνομοσπονδίας, από την Καλαμάτα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής ενημερωτικής καμπάνιας για την γενική απεργία στις 17 Απριλίου, με δηώσεις του ζήτησε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να πάρουν οι εργαζόμενοι τις αυξήσεις που πρέπει από τους εργοδότες.

Από τις 11 το πρωί, κλιμάκιο της ΓΣΕΕ βρέθηκε στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, για να ενημερώσει τον κόσμο για τα αιτήματα και τη μεγάλη σημασία της απεργίας, ενώ διάφορα άτομα μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στον πεζόδρομο της Αριστομένους και στην πλατεία.

Το κλιμάκιο της ΓΣΕΕ πέρα από τον πρόεδρό της Γ. Παναγόπουλο, αποτελούσαν ο γ.γ. Νίκος Φωτόπουλος, ο γραμματέας Οικονομικού Γιώργος Γεωργακόπουλος και ο αναπληρωτής γ.γ. Θανάσης Δανούσης.

Σε δηλώσεις στην κεντρική πλατεία, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος ζήτησε “να επανέλθει η διαπραγμάτευση, ο προσδιορισμός του κατώτερου μισθού να επανέλθει στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας” και σημείωσε: “Με την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Εργασίας κάναμε τις απαραίτητες ενέργειες, έγινε η επιστημονική μελέτη και η πρότασή μας είναι ο κατώτερος μισθός από την 1η Ιανουαρίου φέτος να ανέλθει στα 908 ευρώ. Εναρμονιζόμαστε με την πρόταση που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα 908 ευρώ είναι το κατώφλι της φτώχειας. Δεν είναι για να ζει αξιοπρεπώς κάποιος άνθρωπος, είναι για να βγαίνει από τη σχετική φτώχεια. Εχουμε υπολογίσει το 60% του διάμεσου, την παραγωγικότητα της εργασίας και τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, ο οποίος υπολείπεται τουλάχιστον κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από την ακρίβεια”.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επεσήμανε πως “η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που βιώνουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και κάθε ελληνική οικογένεια” και πρόσθεσε: “Η χώρα μας είναι 1η στην Ευρώπη στην ακρίβεια μετά τη Μάλτα, αλλά τα κέρδη των επιχειρηματιών φιγουράρουν πρώτα στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εχουμε μια ακρίβεια που ωθεί τα κέρδη στα ύψη, μια ακρίβεια απληστίας κερδών, που τροφοδοτείται από την υπερκερδοφορία των επιχειρήσεων, που δεν γυρνάνε τίποτα στις δυνάμεις της εργασίας. Το τμήμα του πληθυσμού που χρειάζεται πολύ στοχευμένη παρέμβαση, είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Αυτοί που δημιουργούν τον πλούτο και που δεν σιτίζονται από το κράτος. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις και ιδίως κατά το σκέλος του κατώτερου μισθού, τον οποίο προσδιορίζει με μνημονιακό νόμο η εκάστοτε κυβέρνηση. Πραγματικές, όχι ονομαστικές αυξήσεις που διακινούνται επικοινωνιακά. Και θέλουμε τις συλλογικές μας συμβάσεις πίσω, να γυρίσει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση στα χέρια μας, για να έχουμε εργαλείο διαπραγμάτευσης. Δεν είναι οι ευχές, τα ευχολόγια και οι παρακλήσεις οι λύσεις για τις αυξήσεις. Ζητάμε να πάρουμε τις αυξήσεις που θα προστατεύσουν στο ελάχιστο τον μισθό μας από την κρίση τε ακρίβειας. Η αγοραστική δύναμη του μισθού μας έχει φθάσει στα επίπεδα του 2012”.

“ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ”

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι η απεργία γίνεται από 2 μήνες απάντησε: “Είναι προσπάθεια αγνή από τα συνδικάτα που δεν υπαγορεύεται από κανέναν. Και όχι από κομματικές εφημερίδες που έλεγαν κάντε απεργία τότε. Απεργία αντιστοιχισμένη με κομματικές επιλογές. Δεν θέλουμε μια απεργία στον αέρα, σε 3 - 4 ημέρες και ό,τι μάθει ο κόσμος. Θέλουμε μια καμπάνια που θα διαπεράσει τη χώρα από άκρον σε άκρον. Κλιμάκια θα πάνε σε όλη την Ελλάδα, θα γίνει κτήμα του κόσμου το τι διεκδικούμε. Μια απεργία δεν πετυχαίνει σε 3 και 4 ημέρες. Μια απεργία θέλει δουλειά, θέλει να πείσουμε τον κόσμο μας, πρέπει να έχει βάθος, να έχει δυναμική και αποτελεσματικότητα”.

Ο γ.γ. της ΓΣΕΕ Ν. Φωτόπουλος είπε ότι “ο κόσμος της εργασίας περνάει μαύρες ώρες και δίνει πολύ σκληρό αγώνα για να επιβιώσει. Μόνο η κυβέρνηση αυτό δεν το βλέπει” και παρατήρησε: “

Για την κυβέρνηση είναι περισσευούμενοι και αναλώσιμοι. Για μας, για τη ΓΣΕΕ δεν περισσεύει κανένας. ΞεκινΆμε σημαντικό αγώνα για να κερδίσουμε ξανά το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή ζωή”.

Για την απεργία που γίνεται στις 17 Απριλίου, μετά από 2 μήνες, εκτίμησε: “Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι, όταν θα γίνει να έχει μαζική συμμετοχή, να ασκηθεί η πίεση που πρέπει ώστε να υπάρξει και το αποτέλεσμα. Επειδή θέλουμε να έχει μαζική συμμετοχή, επιτυχία, γι’ αυτό αποφασίσαμε, για να προλάβουμε να γυρίσουμε όλη τη χώρα για να ενημερώσουμε και τον τελευταίο εργαζόμενο για το πόσο μεγάλη σημασία έχει η συμμετοχή του στην επίτευξη του στόχου”.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας Σωτήρης Τσώνης δήλωσε ότι “το κύριο θέμα που ταλανίζει την ελληνική οικογένεια, είναι η ακρίβεια. Οι μισθοί, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΒΕΕ φθάνουν έως τις 19 του μήνα. Στόχος είναι μια μεγάλη και πετυχημένη απεργία, καλά συντονισμένη από τη βάση”.

* Χθες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας ο πρόΕδρος της ΓΣΕΕ και τα άλλα στελέχη της παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Ο Γ. Παναγόπουλος επεσήμανε το σύνθημα της απεργίας: “Η ακρίβεια στο Θεό, οι μισθοί στα τάρταρα. Θέλουμε πραγματικές αυξήσεις, θέλουμε πίσω τις συλλογικές μας συμβάσεις και τα θέλουμε τώρα!”.