Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2013 12:43

Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας: "Νέες βάσεις για το δικηγορικό επάγγελμα βάζει ο κώδικας"

 

Νέες βάσεις θέτει στο δικηγορικό επάγγελμα ο νέος κώδικας περί δικηγόρων, καθώς μέσα από αυτόν ξεκαθαρίζουν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις τους. Αυτό τόνισε για το νέο κώδικα περί δικηγόρων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο οποίος ενημέρωσε χθες σχετικά τα μέλη του.

Στη γενική συνέλευση του συλλόγου, όπου η συμμετοχή ήταν μικρή, ο Κ. Μαργέλης ξεκίνησε με τη διαπίστωση πως τα οικονομικά δεδομένα του μέσου δικηγόρου συνεχίζουν να χειροτερεύουν. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι με την ψήφιση του νέου κώδικα δικηγόρων "μπαίνουν οι βάσεις, όταν και αν επέλθει η οικονομική ανάκαμψη, η δικηγορία να λειτουργήσει σε ένα πλαίσιο που η άσκησή της θα είναι επωφελής για τους δικηγόρους". Επεσήμανε ότι κυρίως ξεκαθαρίστηκαν θεσμικά ζητήματα και κατοχυρώνεται πλέον νομοθετικά, τόσο όσον αφορά το επάγγελμά τους όσο και τη λειτουργία των δικηγορικών συλλόγων. Και σημείωσε ότι με το νέο κώδικα καθιερώνεται ελάχιστη αμοιβή και για τους έμμισθους δικηγόρους του ιδιωτικού τομέα, ενώ ξεκαθαρίζεται και εξασφαλίζεται στη λειτουργία των δικηγορικών εταιρειών η συμμετοχή σε αυτές μόνο δικηγόρων. Η μεγάλη όμως επιτυχία του νέου κώδικα για τον μαχόμενο δικηγόρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΚ, είναι ότι με αυτόν κατοχυρώνεται πλέον πλήρως, με νόμο του κράτους, ελεύθερα η αμοιβή του, με έγγραφη συμφωνία με τον εντολέα του ή τον αντιπρόσωπό του. Επιπρόσθετα "νομοθετείται η ύπαρξη του γραμματίου προκαταβολής των εισφορών υπέρ των ασφαλιστικών μας ταμείων και των δικηγορικών συλλόγων που εξασφαλίζει όχι μόνο τη βιωσιμότητα αλλά κυριολεκτικά την ύπαρξή τους". 

Τέλος θεσπίζεται και η χρονοχρέωση και η αμοιβή ανάλογα με το χρόνο απασχόλησης, ενώ παραμένει η πρωτοδικειακή δομή των δικηγορικών συλλόγων και η υποχρεωτικότητα εγγραφής των δικηγόρων σε αυτούς. Επίσης οι δικηγορικοί σύλλογοι μπορούν να παρεμβαίνουν για κάθε ζήτημα εθνικού, κοινωνικού, πολιτισμικού ή οικονομικού ενδιαφέροντος. Ενώ και η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αναβαθμίζεται ως προς το κύρος της και τον θεσμικό της ρόλο. 

Ο Κώστας Μαργέλης έκλεισε την ενημέρωσή του, τονίζοντας ότι ο κώδικας περιλαμβάνει επίσης καινοτόμες διατάξεις για τους ασκούμενους δικηγόρους και ειδικά για τις εξετάσεις τους, αλλά και διατάξεις για την πλήρη αναμόρφωση των πειθαρχικών συμβουλίων και την αποδέσμευσή τους από τα διοικητικά συμβούλια των δικηγορικών συλλόγων. 

Ν.Κ.