Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2013 08:12

Απούλητα τα εσπεριδοειδή παρά τις χαμηλές τιμές (φωτογραφίες)

Απούλητα μένουν τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια στη λαϊκή αγορά Καλαμάτας. Παραγωγοί της Μεσσηνίας, αλλά και της Αργολίδας και της Λακωνίας που απευθύνονται στους Καλαματιανούς καταναλωτές δε βρίσκουν ανταπόκριση, παρά τη χαμηλή τιμή που πουλάνε τα προϊόντα τους. Οσο για τις εξαγωγές φέτος είναι ελάχιστες στη Λακωνία και την Αργολίδα όπου μέχρι πέρυσι πήγαιναν σχετικά καλά, ενώ στη Μεσσηνία είναι σχεδόν ανύπαρκτες εδώ και χρόνια.

Οι τιμές στα μανταρίνια κυμαίνονται γύρω στα 50 με 60 λεπτά το κιλό, ενώ τα πορτοκάλια πωλούνται από 30 λεπτά.

Ο Γιώργος Μπρούμας από τον Αρι βλέπει πληθώρα πορτοκαλιών και μανταρινιών από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου να πωλούνται στη λαϊκή αγορά Καλαμάτας και θυμάται πως πριν από καμιά 10αριά χρόνια, οι Μεσσήνιοι παραγωγοί πορτοκαλιών δεν είχαν δικαίωμα να πουλήσουν σε λαϊκές γειτονικών νομών, όπου υπήρχε ντόπια παραγωγή. Οσο για εξαγωγή, ακόμα λέει δεν έχει παρουσιαστεί κανένας έμπορος στην περιοχή μας, ενώ πέρυσι που φάνηκε κάποιος ενδιαφέρθηκε αρκετά αργά, σε αντίθεση με την Αργολίδα και τη Λακωνία που υπάρχει κινητικότητα, γενικά. Ο ίδιος προβληματίζεται για τους λόγους για τους οποίους δε γίνεται εξαγωγή από τη Μεσσηνία και αναρωτιέται μήπως χρειάζεται "σπρώξιμο" από τους συνεταιρισμούς.

Ο Δημήτρης και ο Γιώργος Σανιδάς έρχονται στην Καλαμάτα από τη Στεφανιά Λακωνίας για να πουλήσουν την παραγωγή τους. Δυστυχώς όμως λένε αν και υπάρχει κίνηση καταναλωτών, ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να κάνει αγορές. Για χυμοποιεία, παρότι έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν μέρος της παραγωγής δεν το κάνουν, αφού τα έσοδά τους θα είναι μόλις... 3 λεπτά το κιλό. Οσο για εξαγωγή δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον από φερέγγυους τουλάχιστον εμπόρους. Πέρυσι πάντως, ο κ. Δημήτρης επισημαίνει πως η εξαγωγή πήγε πολύ καλά αφού τα πορτοκάλια "βαλέντσια", λέει πως πουλήθηκαν από το χωράφι με 1,20 ευρώ το κιλό!

Ο Κωνσταντίνος Κατσικάρης έρχεται από το Σκαφιδάκι Αργολίδας και είναι γενικά απογοητευμένος από τη φετινή χρονιά. Οπως λέει, ούτε οι καταναλωτές αγοράζουν στη λαϊκή, ακόμα τουλάχιστον, ούτε έμπορος για εξαγωγή φαίνεται μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με πέρυσι που πήγε καλά. Φέτος κάτι πήγε να γίνει στην αρχή της σοδειάς, αλλά σταμάτησε ξαφνικά. Για χυμό ούτε καν σκέφτεται να διαθέσει το προϊόν του, αφού με 6 λεπτά το κιλό δε βγαίνουν ούτε τα εργατικά, παρατηρεί.

Ο Γιώργος Σιάχος από τη Θουρία έχει ξεκινήσει τη σοδειά εδώ κι έναν περίπου μήνα και για άλλο τόσο χρονικό διάσημα θα έχει προϊόν για να διαθέσει στην αγορά. Φέτος όμως, πέρα από την ανέχεια του κόσμου "χτύπησε" και η ανομβρία την καλλιέργεια.

Η Μαρία Αναστοπούλου από τον Αρι δε βλέπει ακόμα ανταπόκριση από τους καταναλωτές, αφού δεν υπάρχουν χρήματα στις περισσότερες τσέπες. Οσο για εξαγωγή, ξέρει πως η οικογένειά της προτιμά τη λαϊκή.

 

Η Παναγιώτα Σκιαδοπούλου από την Καλαμάτα λέει πως παρότι έχουν απευθυνθεί στην ίδια κάποιοι έμποροι είναι αρνητική σε όποια σκέψη για εξαγωγή, αφού δε θα βγάλει ούτε τον κόπο της.

Έκθεση εικόνων