Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 14:00

Καλαμάτα: Ιστορικός περίπατος στον συνοικισμό της Ανάληψης

Ιστορικό περίπατο στις προσφυγικές κατοικίες στο συνοικισμό της Ανάληψης θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 7 μ.μ. η ομάδα "Πάμε βόλτα".

«Η διάσωση της προσφυγικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Καλαμάτας είναι ένα στοίχημα για την μνήμη της πόλης μας. Υπάρχουν δεκάδες προσφυγικές κατοικίες της «πρώτης γενιάς» που σώζονται. Οι τύποι κατοικιών της ''προσφυγικής Καλαμάτας'' αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για αρχιτέκτονες, φωτογράφους και ερευνητές. Η αξιολόγηση των κτιρίων, η αρχιτεκτονική και οικοδομική έρευνα, οι αποτυπώσεις σε σχέδια όλων των τυπολογιών περιμένουν... Ένα πρόβλημα του αποθέματος που υπάρχει μέσα στην πόλη της Καλαμάτας είναι η εγκατάλειψη και η απαξίωση. Υπάρχουν κτήρια που βρίσκονται σε σχετικά καλή ή μέτρια κατάσταση, δηλαδή είναι ή άμεσα κατοικήσιμα ή επισκευάζονται με απλούς και φθηνούς τρόπους και υπάρχουν και κάποια που έχουν ερημώσει. Ταυτόχρονα, σε έναν δήμο ο οποίος αντιμετωπίζει στεγαστικό πρόβλημα, είναι αδιανόητο να υπάρχουν κενές κατοικίες, κατάλληλες για τη διαβίωση φοιτητών, νέων ή εν γένει όσων έχουν ανάγκη ή αναζητούν αξιοπρεπή φθηνή στέγη. Θα σας μιλήσουμε για τους τύπους κατοικιών που στέγασαν τους πρόσφυγες, θα περπατήσουμε στη γειτονιά για να δούμε (και να καταγράψουμε) προσφυγοκατοικίες και η αρχιτέκτονας Σταυριανή Πουρνάρα θα μας μιλήσει και θα μας δείξει πως ένα προσφυγικό σπιτάκι έγινε design κατοικία» υπογραμμίζεται από την ομάδα.

Σημείο συνάντησης έχει οριστεί η συμβολή των οδών Ευαγγελιστρίας και Καμβύση. «Θα τελειώσουμε με ένα μικρό μικρασιάτικο τσιμπούσι στην αυλή μιας προσφυγικής κατοικίας (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 6936-518550)» καταλήγει το κάλεσμα της ομάδας.