Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 08:14

Το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

 

Στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών συμμετείχε το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) συμμετείχε στις εργασίες της 12ης Απριλίου, στην ενότητα για τον Πολιτισμό «Living with the past, understanding the present, addressing the future».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση του ΚΕΠΕΑ, “υλοποιήθηκε ειδική συνεδρία αφιερωμένη στην μνήμη του καθηγητή και διευθυντή του ανασκαφικού και αναστηλωτικού έργου της Αρχαίας Μεσσήνης Πέτρου Θέμελη, μετά από την πρόταση της Λουίζας Αναστοπούλου, επιστήθιας φίλης του καθηγητή.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και κλασική φιλόλογος Βίκυ Φλέσσα και συμμετείχαν η Αθανασία Ψάλτη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, ο Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ομότιμος επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ, η Ανδρονίκη Μακρή, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Λουίζα Αναστοπούλου, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα εκπαιδευτικά προγράμματα και η Ιωάννα Ραβάνη, πΠροϊσταμένη του ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας.

Από την πλευρά του ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, τονίστηκε η φιλοσοφία του Πέτρου Θέμελη ότι «τα μνημεία όλων των εποχών και οι αρχαιολογικοί χώροι προστατεύονται αποτελεσματικότερα όταν αποτελούν μέρος της ζωής των πολιτών, …, ενταγμένα στη σύγχρονη ζωή εξακολουθούν να λειτουργούν και να γεμίζουν από πολύχρωμα πλήθη»”.

Σε άλλο σημείο υπάρχει η επισήμανση ότι “τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, η Αρχαία Μεσσήνη αποτελεί πεδίο μελέτης δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας όπου με μαθητικές ομάδες ανακαλύπτουμε στοιχεία αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος στη ζωή της αρχαίας πόλης. Ο καθηγητής ήταν πάντα αρωγός της προσπάθειας αυτής, ερχόταν ο ίδιος σε επικοινωνία με τους μαθητές και αφιέρωνε χρόνο να αλληλεπιδρά με τα παιδιά και να μας μιλάει για το ανασκαπτικό και το αναστηλωτικό έργο.

Μέσα από την επαφή του με τους νέους, στον χώρο, τονιζόταν το όραμά του για ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους, όραμα που ώθησε την κυρία Λουίζα Αναστοπούλου να εμπνευστεί ένα φιλόδοξο και καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με κύριο στόχο να φέρουμε την εκπαίδευση και τους νέους πιο κοντά στους αρχαιολογικούς χώρους. Με βάση αυτή την ιδέα και την στήριξη του Πέτρου Θέμελη, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το Ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ με τίτλο «Archaeoschool for the future: a sustainability approach», το οποίο και παρουσιάσαμε στο 9ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών”.