Τρίτη, 30 Απριλίου 2024 17:30

Ψηφιακή καμπάνια «Πες με ιδιότροπη» για την απαλλαγή των γυναικών από τις ενοχές (βίντεο)

Τη νέα ψηφιακή καμπάνια #pesmeidiotropi παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το Κέντρο Διοτίμα.

Η καμπάνια υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Equal_Gen με θέμα την κουλτούρα της συναίνεσης και μήνυμα «Πες με ιδιότροπη».

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Στόχος της είναι οι τρεις λέξεις του μηνύματος να γίνουν σύνθημα των γυναικών μετά από κάθε ναι ή όχι τους, χωρίς το άγχος ή το φόβο για το πώς μπορεί να χαρακτηριστούν από τους άλλους. Με πιο απλά λόγια έρχεται να απαλλάξει τις γυναίκες από ενοχές και δεύτερες σκέψεις, κάθε φορά που προσπαθούν να θέσουν τα όριά τους.

Όπως εξηγεί το Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα “Διοτίμα”, η κουλτούρα της συναίνεσης “είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει περιβάλλοντα στα οποία η δημιουργία συμφωνιών, η αναζήτηση κοινού εδάφους και ο σεβασμός των ορίων είναι ο κανόνας, τόσο για τις σεξουαλικές επαφές όσο και για όλες τις άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο της σωματικής τους αυτονομίας και των ορίων τους και μπορούν να τα διαπραγματευτούν με ασφάλεια”.

Τα δύο videos μάλιστα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τo creative agency 4WiseMonkeys επιδιώκουν να απελευθερώσουν τις γυναίκες από τις δεύτερες σκέψεις που συχνά τις κατακλύζουν, όταν προσπαθούν να βάλουν όρια. “Και δεν σταματάμε εκεί. Οραματιζόμαστε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο κάθε γυναίκα, μετά από κάθε ναι ή όχι της, δεν θα νιώθει ενοχή, άγχος ή φόβο για το πως θα χαρακτηριστεί. Γιατί η συναίνεση είναι δικαίωμα, όχι ιδιοτροπία”, περιγράφει το Κέντρο Διοτίμα αναφορικά με το όραμα της ψηφιακής καμπάνιας «Πες με ιδιότροπη», αναδεικνύοντας παράλληλα την πολυπρισματική έννοια της συναίνεσης, ως “έννοια κλειδί για τις ισότιμες διαπροσωπικές σχέσεις”.
Τη νέα καμπάνια του Κέντρου Διοτίμα και του προγράμματος Equal_Gen μπορεί κανείς να την βρει στα social media της “Διοτίμα” και να την μοιραστεί με το hashtag #pesmeidiotropi. Την εν λόγω καμπάνια επιμελήθηκε η White Room, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Γεωργοβασίλη. Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν φωτογραφήθηκαν από την Άννα Ψαρουδάκη, ενώ η επιμέλεια του ήχου ανήκει στην Yellowgroove, με την ευγενική συμμετοχή της Ιωάννας Παππά και της Δώρας Χρυσικού.

* Το Κέντρο Διοτίμα είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που παρέχει δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες νομικής βοήθειας και δικαστικής εκπροσώπησης σε επιζώσες έμφυλης βίας.