Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 07:53

Πλήθος κόσμου στον εορτασμό της Ναυμαχίας Μεθώνης

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 6η Μαΐου, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της νικηφόρας Ναυμαχίας της Μεθώνης (30η Απριλίου 1825), από τον Δήμο Πύλου - Νέστορος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεθώνης.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις και την αναπαράσταση της ναυμαχίας, οι οποίες έλαβαν χώρα στην πλατεία παραλίας και στο γραφικό λιμάνι της Μεθώνης με φόντο το επιβλητικό Μπούρτζι.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των μαχόντων στη Ναυμαχία της Μεθώνης τελέστηκε στο μνημείο της, από τον εφημέριο Μεθώνης  οικονόμο Δημήτριο Καλδή.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η Σοφία Σάκκαρη, αρχαιολόγος - πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεθώνης. Παραδοσιακοί χοροί παρουσιάστηκαν στην πλατεία παραλίας, από τους μαθητές του Γυμνασίου Μεθώνης.

Την επέτειο τίμησαν με την παρουσία τους και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο της ναυμαχίας ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Σαρδέλης, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεθώνης Διονύσης Ψαλλίδας, ο αντιδήμαρχος - αρμόδιος για τη Μεθώνης Παναγιώτης Λίγγρης, αντιδήμαρχοι, δημοτικού σύμβουλοι και ο πρώην δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής.

Σε δήλωσή του ο  δήμαρχος Π. Καρβέλας παρατήρησε ότι “την 30η Απριλίου, στην ιστορική πόλη της Μεθώνης, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του αγώνα για την ελευθερία μας. Με αφορμή την νικηφόρα Ναυμαχία της Μεθώνης του 1825, από τον ελληνικό στόλο με επικεφαλής τον ναύαρχο Ανδρέα Μιαούλη, η αυτοθυσία των ηρώων υπενθυμίζει ξανά σε όλους μας τον αγώνα τους για τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους”.