Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014 12:26

Εκδήλωση σήμερα στη Χώρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Η Ομάδα Παραγωγών Νηλέας και ο Αγροτικός Σύλλογος Χώρας διοργανώνουν σήμερα (20/7) στις 8:30 μμ στον Κινηματογράφο REX Χώρας (όδος Καρόλου Μπλέγκεν) εκδήλωση με θέμα: "70 Χρόνια Μετά Από την Αντίσταση στην Διεκδίκηση Η μάχη της Χώρας – Αγορέλιτσας (19/7/1944) & Οι Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα".

 


Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι: 

  • ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ, Νομικός
  • ΜΑΡΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ, Σκηνοθέτης
  • Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΙΑ, (Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, 1940-1974)
  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΡΙΜΗΣ, Εκπαιδευτικός τ. Δήμαρχος Αετού
  • Το μέλος του Προεδρίου της ΠΕΔ (Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων) και της Επιτροπής του Δ.Σ.Α. για τις Πολεμικές Επανορθώσεις
  • ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε σχετική ανακοίνωση μάλιστα τονίζεται:

"Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την μάχη της Χώρας-Αγορέλιτσας.

Στις 19 Ιουλίου 1944 τμήμα της 117 Μεραρχίας Κυνηγών της Βέρμαχτ θα γνώριζε την Νέμεση. Σε μία άριστα οργανωμένη επιχείρηση- από τον ηρωικό ταγματάρχη Ηλία Σφακιανάκη – τμήμα της 117 Μεραρχίας δέχθηκε επίθεση από μονάδες του ΕΛΑΣ και υπέστη πανωλεθρία, αφήνοντας στο πεδίο της Μάχης 80 περίπου νεκρούς, ενώ 30 Γερμανοί στρατιώτες πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Τίποτα δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα τα καθήκοντα αυτής της «Μεραρχίας Ασφαλείας» από τον τίτλο του βιβλίου του Γερμανού ιστορικού Χ. Φ. Μάγερ: «Από την Βιέννη στα Καλάβρυτα. Τα ματωμένα ίχνη της 117 Μεραρχίας Καταδρομών στην Σερβία και στην Ελλάδα». Με εκατόμβες εκτελεσμένων, στο πλαίσιο επιχειρήσεων «εξιλασμού» και «εκκαθαρίσεων» - σύμφωνα με την «υπηρεσιακή» ορολογία της Βέρμαχτ, η μεραρχία αυτή συντέλεσε τα μέγιστα στην φρίκη της κατοχική περιόδου δρώντας από το 1943-44 σε όλη την Πελοπόννησο.

70 χρόνια μετά οι θυσίες του ελληνικού λαού στον πόλεμο 1940-41 και στην κατοχή 1941-44 παραμένουν αδικαίωτες. Το σύνολο των ελληνικών διεκδικήσεων: πολεμικές επανορθώσεις, ατομικές αποζημιώσεις θυμάτων, κατοχικό δάνειο, λεηλασία αρχαιολογικών τόπων και θησαυρών, κλήρινγκ, βρίσκεται σε εκκρεμότητα. 

Η Γερμανική πλευρά – δια του Προέδρου της - πρόσφατα επέλεξε το δρόμο της συγνώμης, όταν πλέον ο χρόνος διασφάλισε ότι ελάχιστοι, αν όχι κανένας, επιζούν για να λογοδοτήσουν, για την ολοκληρωτική λεηλασία και τον σφαγιασμό του ελληνικού λαού. Δεν φθάνει όμως η αναγνώριση της ηθικής ευθύνης, οι οφειλές της Γερμανίας υπάρχουν και είναι απαράγραπτες.

Σ’ αυτόν τον αγώνα,  που πρώτιστα είναι αγώνας της μνήμης ενάντια στην λήθη, το ΕΣΔΟΓΕ (Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα) αγωνίζεται μέσα και έξω από την Ελλάδα, για να παραμείνει ανοιχτό και πάντα επίκαιρο το θέμα των Ελληνικών διεκδικήσεων, μέχρι την ώρα που η Γερμανία θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχοντας πεισθεί ότι η χρόνος δεν πρόκειται να σβήσει την μνήμη, και την απαίτηση για δικαιοσύνη".