Κυριακή, 31 Αυγούστου 2014 08:02

Τριτοκοσμικές εντυπώσεις από το αεροδρόμιο (φωτογραφίες)

Η αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό στη Μεσσηνία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο αεροδρόμιο Καλαμάτας και στις πτήσεις που συνδέουν πλέον απευθείας την Καλαμάτα με ευρωπαϊκές -και όχι μόνο- πρωτεύουσες. Δυστυχώς, όμως, αυτό που γίνεται αντιληπτό από τους επαγγελματίες και τους κατοίκους όλου του νομού, προφανώς δε φτάνει μέχρι όλους εκείνους που θα έπρεπε να είχαν φροντίσει τη βελτίωση της εικόνας εντός κι εκτός του αεροδρομίου. Μια εικόνα που δίνει την πρώτη εντύπωση για τον τόπο μας στον ξένο επισκέπτη. 

Χωρίς να απαιτούνται χρήματα από... ΕΣΠΑ και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, ή να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επέκταση των εγκαταστάσεων του αερολιμένα, η εικόνα θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά, αν υπήρχε η διάθεση να ασχοληθεί κάποιος εκ των αρμοδίων σοβαρά με την πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης. 

 

Ξεκινώντας από το εσωτερικό του αεροδρομίου, παρά την καθαριότητα, υπάρχουν πολλές μικρές παραλείψεις, που στο σύνολό τους συνθέτουν μια όχι καλή εικόνα. Για παράδειγμα, δε θα ήταν τεράστιο έξοδο να αντικατασταθούν τα κατεστραμμένα καλαθάκια απορριμμάτων και να επισκευαστούν τα πόμολα στις πόρτες που υπάρχουν στους χώρους υγιεινής. Επίσης, οι πρασινάδες στις γλάστρες, που ούτως ή άλλως υπάρχουν στους χώρους του αεροδρομίου, θα μπορούσαν να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, χωρίς τις... μισόξερες ρίζες από ντοματιές, ακόμα και... ντοματούλες.

 

Τα φωτιστικά, στον εξωτερικό χώρο αναμονής χρειάζονται επισκευή και καπάκια, αντικείμενα που προφανώς δεν κοστίζουν μια περιουσία. Επίσης, το φρεσκάρισμα στο χρώμα των μεταλλικών κατασκευών θα άλλαζε αισθητά την εικόνα. 

Ο επισκέπτης που έχει ήδη βγει από το κτήριο του αεροδρομίου, με τις όποιες καλές και κακές εντυπώσεις έχει εισπράξει, διαπιστώνει πως ο εξωτερικός χώρος έχει εγκαταλειφθεί, αφού ούτε τα παρτέρια έχουν φυτευτεί, ούτε γενικότερα υπάρχει... χρώμα καλωσορίσματος στους επισκέπτες της περιοχής. Οσο για το δρόμο που βλέπει βγαίνοντας από το αεροδρόμιο με προορισμό τις μαγευτικές παραλίες της Μεσσηνίας, μόνο... μαγευτικό τόπο δε θυμίζει.

Καλαμιές που κρύβουν ακόμα και τις πινακίδες, σκουπίδια στις άκρες του δρόμου, μια στάση λεωφορείου χωρίς καν έναν χάρτη ή πληροφοριακό υλικό για τα δρομολόγια, κι ένα στέγαστρο δίπλα από μια σιδηροδρομική γραμμή, που κανένας επισκέπτης δε μπορεί να γνωρίζει αν λειτουργεί ή όχι. 

Οσο για τη συνέχεια, είναι μεγάλη αφού οι κακές εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι τις μαγευτικές παραλίες του νομού. Η πρώτη όμως εντύπωση είναι εκείνη που μετράει. 

Κ.Δ.