Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015 08:45

Στα χαρτιά παραμένει η καταγραφή των σκύλων

Στα... χαρτιά και μόνο είναι υποχρεωτική η σήμανση του σκύλου μας. Ο νόμος βέβαια προβλέπει αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες, αλλά μόνο οι κυνηγοί αναγκάζονται να βάζουν τσιπάκια στα σκυλιά τους. Διαφορετικά, δεν μπορούν να βγάλουν άδεια κυνηγιού.

Οπως είπε μιλώντας στην "Ε" ο διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννης Λιοντήρης, ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Ενώ και ένα παράβολο που θα απέδιδε ο κτηνίατρος στο δήμο για τη σήμανση με τσιπάκι κάθε σκύλου ή γάτας, δεν αποδίδεται. «Ο νόμος λέει ότι είναι υποχρεωμένος ο κτηνίατρος να σημάνει το ζώο που μπαίνει στο κτηνιατρείο και ένα μέρος της πληρωμής να το καταθέσει ως παράβολο στο δήμο». Οσο για τα στοιχεία τα οποία περιέχει το τσιπάκι οι δήμοι θα τα αξιοποιούσαν μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας, για να βρίσκουν τους ιδιοκτήτες των αδέσποτων: «Το υπουργείο θα έστελνε στους δήμους τα ελεγκτικά μηχανήματα (σκάνερ) και μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας θα τα έλεγχε. Δεν λέει ο νόμος ότι ο δήμος θα κράταγε μητρώο με τα δεσποζόμενα ζώα. Θα πήγαιναν σε μια κεντρική βάση δεδομένων και θα μπορούσαμε να προμηθευτούμε τα στοιχεία αυτά, αφού θα ξέραμε αριθμό μητρώου και όνομα ιδιοκτήτη από το τσιπάκι», εξήγησε. Ομως σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο «είναι ανολοκλήρωτο γιατί υπάρχει διάσταση μεταξύ του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου που κρατάει ένα μητρώο και του υπουργείου». Ενώ «το παράβολο που θα απέδιδε ο κτηνίατρος στο δήμο για τη σήμανση του δεσποζόμενου, θα πήγαινε για τα έξοδα λειτουργίας του καταφυγίου αδέσποτων, που έχει προκηρυχθεί και στις 26 Ιανουαρίου θα δεχτούμε προσφορές».

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟ ΤΣΙΠΑΚΙ
Ο κτηνίατρος Χαράλαμπος Μακρής, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου αναφέρει πως σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωτικό το ζώο να έχει τσιπ. «Η καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων είναι στη data base (ηλεκτρονική βάση δεδομένων) του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου. Ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου ή γάτας βάζει ένα τσιπάκι στο λαιμό και φτιάχνει ένα χαρτί ο κτηνίατρος που πάει στον Πανελλήνιο Σύλλογο», αναφέρει σχετικά με τη διαδικασία. Τα στοιχεία καταγραφής «κανονικά θα έπρεπε να τα έχει αξιοποιήσει το υπουργείο όπως προβλέπει ο νόμος αλλά ακόμα δεν έχει οργανωθεί για να πάρει την data base, και δεν ξέρει κανείς το πότε». Οπως εξήγησε στη συνέχεια αφού δεν έχει οργανωθεί και καταχωρίσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τα στοιχεία καταγραφής σε μια κεντρική βάση δεδομένων, οι κατά τόπους δήμους δεν μπορούν από πουθενά να αντλήσουν αυτά τα στοιχεία. Ωστε να ξέρουν πόσα ζώα είναι καταγραμμένα στον κάθε νομό και δήμο και ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους.
Σχετικά με το παράβολο ο κ. Μακρής είπε ότι «από τους κτηνιάτρους πληρώνεται το παράβολο των 3 ευρώ συν ΦΠΑ για τους δήμους, αλλά ούτε γι' αυτό υπάρχει ενημέρωση από το υπουργείο». Ετσι, για τώρα «τα χρήματα τα παίρνει αυτός που έχει τη βάση δεδομένων».

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΜΒΟΛΙΑ
Βέβαια, αυτό που διαπιστώνει ένας κτηνίατρος στην καθημερινότητά του είναι δυσπιστία από τους ιδιοκτήτες σκύλων για το αν πρέπει να βάλουν τσιπάκι στο σκύλο τους. Ο Χαρ. Μακρής ανέφερε πως κάποιοι το αποφεύγουν για... θρησκευτικούς λόγους, ενώ άλλοι δεν έχουν τα χρήματα. Μέσα από τις εμπειρίες και άλλων συναδέλφων του διαπιστώνει πως «είναι ένα ποσοστό αρκετά μεγάλο που δεν έχει σημάνει το σκύλο του, και είναι και ένα ποσοστό που δεν το φέρνει καν στον κτηνίατρο». Εκτιμά μάλιστα πως «παραπάνω από τα μισά ζώα συντροφιάς οι ιδιοκτήτες τους δεν τα πηγαίνουν στον κτηνίατρο». Στην πράξη λοιπόν μόνο οι κυνηγοί αναγκάστηκαν να βάλουν τσιπάκι και να γίνει αντιλυσσικός εμβολιασμός στα σκυλιά τους γιατί «φέτος από τον Κυνηγετικό Σύλλογο τους υποχρέωσαν για να βγάλουν κυνηγετική άδεια». Διευκρίνισε επίσης ότι ο αντιλυσσικός εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός με νόμο, καθώς «υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα αν και στην Πελοπόννησο δεν έχουμε λύσσα. Εχουμε στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία και έχει φτάσει και στη Στερεά Ελλάδα». Εξήγησε πάντως ότι κίνδυνος υπάρχει όταν ένας σκύλος «βγει για κυνήγι εκτός Πελοποννήσου και δεν είναι εμβολιασμένος».

ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Σύμφωνα με το νόμο προβλέπονται πρόστιμα από 100 έως 30.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων, στις εξής περιπτώσεις:
- Απουσία εν ισχύει αντιλυσσικού εμβολιασμοί και μη τοποθέτησης της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου, 100 ευρώ.
- Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο δήμο του αντιγράφου πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, 300 ευρώ.
- Μη κατοχή ενημερωμένου και θεωρημένου βιβλιαρίου υγείας ή διαβατηρίου, 300 ευρώ.
- Παράλειψη τήρησης κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου ή παράλειψη λήψης μέτρων πρόληψης της εξόδου του σκύλου, 300 ευρώ.
- Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου ύστερα από τροχαίο ατύχημα, 300 ευρώ.
- Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας του ζώου συντροφιάς ή της εξέτασης από κτηνίατρο 500 ευρώ.
- Παράλειψη τήρησης κανόνων ευζωίας, υγειονομικών και αστυνομικών διατάξεων και διατήρηση πρισσοτέρων από δύο ζώων συντροφιάς σε διαμέρισμα όπου ο κανονισμός απαγορεύει τη διατήρηση ζώων συντροφιάς, 500 ευρώ.
- Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων και πώληση σκύλων και γάτων σε υπαίθριους χώρους, 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Εκτροφή έστω και ενός θηλυκού σκύλου αναπαραγωγής χωρίς άδεια εκτροφής, 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Εκτροφή και αναπαραγωγή ακρωτηριασμένων ζώων μετά την οριζόμενη λήξη της μεταβατικής πενταετούς περιόδου, 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Εισαγωγή και εμπορία ακρωτηριασμένων σκύλων, 1.000 ευρώ ανά ζώο.
- Ανυπαρξία ειδικών κλουβιών σε επιβατικά πλοία για την μεταφορά μεγάλων ζώων, 5.000 ευρώ.
- Χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με οικονομικό όφελος, 5.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο.
- Εκτροφή και εκπαίδευση ζώου για μονομαχία, 10.000 ευρώ ανά ζώο.
- Διατήρηση ζώου σε τσίρκο ή θίασο που χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο ή σκοπό στο πρόγραμμά του ή πραγματοποιεί παράσταση, 20.000 ευρώ για κάθε ζώο που διατηρείται.
- Κακοποίηση, βασανισμός, κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, καθώς και εμπορία ή διακίνηση μέσω Διαδικτύου, 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό.