Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015 18:43

Διαφωνούν με την αλλαγή φοράς του ιπποδρόμου στο Πλατύ

Ιδιοκτήτες και αναβάτες καθαρόαιμων αλόγων διαφωνούν με την αλλαγή φοράς των ιπποδρομιών στο Πλατύ, από το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου προς το χωριό, όπως γινόταν εδώ και πολλά χρόνια που διεξάγεται το έθιμο και αποφάσισε ομόφωνα, πρόσφατα, η συνέλευση των κατοίκων. Και δηλώνουν πως αν ισχύσει η απόφαση της συνέλευσης, δε θα λάβουν μέρος στις φετινές ιπποδρομίες, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.

Σε επιστολή τους προς το Δήμο Καλαμάτας θέτουν ζήτημα ασφάλειας και αναφέρουν ότι οι λόγοι που τους ώθησαν στην αλλαγή της φοράς (από το χωριό προς το εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου), τα τελευταία τρία χρόνια, εξακολουθούν να υφίστανται. Θεωρούν ότι «για να συνεχιστεί αυτό το υπέροχο έθιμο, θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να τελείται σε καθεστώς απόλυτης ασφάλειας, τόσο για τους πρωταγωνιστές (άλογα και αναβάτες), όσο και για τους θεατές. Η αλλαγή της φοράς των ιπποδρομιών πριν 3 χρόνια, έγινε προς αυτή την κατεύθυνση, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε αυξηθεί η επικινδυνότητα των αγώνων». Υποστηρίζουν πως και να μεταφερθεί ο τερματισμός 50 μέτρα πιο πάνω, «η πιθανότητα ατυχήματος στο άλογο αυξάνεται δραματικά, γιατί τα τελευταία 300 μέτρα είναι κατηφορικά και ο τερματισμός συμπίπτει με την τελευταία δεξιά στροφή».

Οι ιδιοκτήτες και αναβάτες αναφέρουν ότι «είναι αδύνατη η αλλαγή φοράς των ιπποδρομιών προς το χωριό, τουλάχιστον για τους καθαρόαιμους ίππους» κι εκφράζουν την άποψη πως «θα μπορούσε για εθιμοτυπικούς λόγους να διεξάγονται οι ιπποδρομίες των ντόπιων και των ημίαιμων ίππων, γιατί είναι άλογα που δεν αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, αλλά δεν υπάρχει και μεγάλος ανταγωνισμός».

Καταλήγοντας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην μετάσχουν στις φετινές ιπποδρομίες, αν αλλάξει η φορά, όπως θέλει η συνέλευση στο Πλατύ: «Επειδή πρώτο μας μέλημα είναι η συνέχιση του ιστορικού εθίμου υπό τις καλύτερες συνθήκες ασφάλειας για τους θεατές, τους αναβάτες και τα άλογα, επιθυμούμε τη διατήρηση των συνθηκών των αγώνων, όπως αυτοί τηρούνται τα τελευταία τρία χρόνια. Αλλως θα είμαστε στην πολύ δυσάρεστη θέση να μην λάβουμε μέρος στις εφετινές ιπποδρομίες».