Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 18:13

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων διαφωνεί με την παράκαμψη Σταυροπηγίου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας απορρίπτει τη μισή χάραξη της παράκαμψης Κάμπου - Σταυροπηγίου. Συγκεκριμένα διαφωνεί με την παράκαμψη του Σταυροπηγίου, όπως έχει μελετηθεί, και ζητεί ο δρόμος να περάσει δυτικά από το χωριό κι όχι κάτω από το κάστρο της Ζαρνάτας, λόγω των μνημείων της περιοχής.

Σε έγγραφό της με τίτλο "Υπό όρους έγκριση βελτίωσης της 1ης επαρχιακής οδού Καλαμάτα - Αγιος Νικόλαος", η Εφορεία σημειώνει: «Εγκρίνουμε κατ’ αρχήν την υλοποίηση μόνο του πρώτου τμήματος της οδού που παρακάμπτει τον οικισμό του Κάμπου, από το σημείο αρχής της χάραξης έως του σημείου που διασταυρώνεται με την υφιστάμενη 1η επαρχιακή οδό, υπό τον όρο του άμεσου και συνεχούς ελέγχου των τεχνικών και εκσκαφικών εργασιών από εντεταλμένους υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας ύστερα από έγκαιρη έγγραφη ενημέρωση της Εφορείας μας, προκειμένου να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός. Στην περίπτωση που κατά την εκτέλεση των τεχνικών και εκσκαφικών εργασιών ανευρεθούν αρχαιότητες, το έργο θα διακοπεί, προκειμένου να διερευνηθούν ανασκαφικά οι αρχαιότητες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον αρχαιολογικό νόμο 3018/2002».

Για τη διαφωνία της με την υπόλοιπη χάραξη η Εφορεία Αρχαιοτήτων επισημαίνει: «Δεν εγκρίνουμε από πλευράς αρχαιολογικού νόμου, του ν. 3028/2002 τη μελέτη που αφορά στο υπόλοιπο τμήμα της προτεινόμενης χάραξης, καθώς αυτό διέρχεται από μια περιοχή, στην οποία έχει διατηρηθεί αναλλοίωτο το φυσικό τοπίο που περιβάλλει τα αρχαία κηρυγμένα μνημεία και επιπλέον θα είναι άμεσα ορατό από τις κυριότερες θέσεις θέασης του Κάστρου της Ζαρνάτας για τους διερχόμενους από Μάνη  προς Καλαμάτα». Παρατηρεί δε πως «για την παράκαμψη του οικισμού του Σταυροπηγίου θα πρέπει να υποβληθεί στην Εφορεία μας νέα τροποποιημένη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η νέα χάραξη θα πρέπει να διέρχεται δυτικά του Σταυροπηγίου και να συναντά την επαρχιακή οδό στην έξοδο από το εν λόγω οικισμό. Η μελέτη αυτή θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην υπό εκπόνηση συνολική μελέτη βελτίωσης της 1ης επαρχιακής οδού Καλαμάτας - Καρδαμύλης - Οιτύλου, η οποία συνολικά απαιτείται να υποβληθεί προς έγκριση στην Εφορεία μας».

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται η κήρυξη του πύργου Κουμουνδούρου ως μνημείου (18/1/1995), καθώς επίσης η κήρυξη του κάστρου της Ζαρνάτας, του μυκηναϊκού θολωτού τάφου στον Κάμπο αλλά και του καθολικού του μοναστηριακού συγκροτήματος Ανδρουμπεβίτσας ως αρχαιολογικών χώρων.

Γ.Σ.