Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 17:54

Καινούργιο περιπολικό στο Λιμεναρχείο Πύλου

Στον Πειραιά βρίσκεται το καινούργιο περιπολικό σκάφος 25 μέτρων που θα έρθει στο Λιμεναρχείο Πύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε", εκκρεμεί μόνο η τυπική παραλαβή του, που θα γίνει μόλις τελειώσουν όλα τα διαδικαστικά. 

Το σκάφος που είχε η Πύλος θυμίζουμε ότι προσάραξε στη νησίδα της Αγίας Μαρίνας στα μέσα του Φεβρουαρίου. Από τότε το μόνο πλωτό περιπολικό του Λιμενικού στην περιοχή είναι το φουσκωτό της Καλαμάτας, το οποίο ναι μεν διαθέτει ικανοποιητικές επιχειρησιακές δυνατότητες, αλλά δεν εξασφαλίζει προστασία από τον καιρό και άλλους κινδύνους για το πλήρωμα. 

Το σκάφος του Λιμεναρχείου Πύλου, το οποίο υπέστη σημαντικές ζημιές κατά την προσάραξή του, επισκευάζεται με χρήματα από μια χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου. Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να έχει τελειώσει η επισκευή του για να το παραλάβει η λιμενική αρχή Καλαμάτας. 

Εν τω μεταξύ, πάγιο αίτημα της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Νοτίου Πελοποννήσου είναι ένα μεγαλύτερο σκάφος για την Καλαμάτα. Ο πρόεδρος της ένωσης Σαράντος Καμβύσης μιλώντας στην "Ε" είπε ότι χρειάζεται «ένα μεγαλύτερο σκάφος τύπου Α2 (16μετρο και πάνω) μεγαλύτερων επιχειρησιακών δυνατοτήτων, το οποίο να βοηθήσει σε αυτή τη μάστιγα του λαθρεμπορίου τσιγάρων που κλιμακώνεται στην περιοχή της Νοτίου Πελοποννήσου».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας, το καινούργιο σκάφος -που αρχικά προοριζόταν για το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας- είναι ένα από τα συνολικά 6 παράκτια περιπολικά σκάφη θαλάσσιας επιτήρησης που θα διατεθούν από το υπουργείο για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος. Ηδη το πρώτο έχει παραληφθεί από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης και το δεύτερο θα είναι αυτό που θα έρθει στην Πύλο. 

Τα εν λόγω σκάφη θαλάσσιας επιτήρησης είναι καινούργια τύπου «POB - 24G», με δύο κύριες μηχανές. Το μήκος τους είναι 24,70 μέτρα και το πλάτος τους 6 μέτρα, ενώ θα έχουν μέγιστη ταχύτητα τους 30 κόμβους. Εχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 25 ατόμων, ενώ οι χώροι ενδιαιτήσεων μπορούν να φιλοξενήσουν πλήρωμα 7 ατόμων.

Ν.Κ.