Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 08:30

Εκκληση "Φίλων της Βέργας" για τα καλντερίμια και τα πετράλωνα

Εκκληση απευθύνει ο Σύλλογος «Φίλοι της Βέργας» σε δημότες και οργανώσεις δημοτών να πιέσουν, με επιστολές και άλλες μορφές επικοινωνίας, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων -που συνεδριάζει σχετικά στις 25 Ιουνίου- ώστε να ευοδωθεί το αίτημα για τον χαρακτηρισμό ως μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού 3 καλντεριμιών, 10 πετραλώνων και της Πάνω Βρύσης στην Κάτω Βέργα.

Σημειώνει, ειδικότερα, ο σύλλογος στην ανακοίνωσή του:

«Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι "εγκαινιάστηκε διεθνώς πιστοποιημένο μονοπάτι στο Μαίναλο" (Menalon trail), ως το πρώτο στην Ελλάδα και μεταξύ των 10 ευρωπαϊκών. Πρόκειται για ορεινή πεζοπορική διαδρομή 80 χιλιομέτρων συνολικά. Στην όλη προσπάθεια συμμετείχαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Γορτυνίας, Περιβαλλοντικοί, Ορειβατικοί, Οικολογικοί Σύλλογοι και εθελοντές κάτοικοι. Οι Λάκωνες γείτονές μας έχουν επίσης καταφέρει -μέσω κοινοτικής χρηματοδότησης και πολύχρονων προσπαθειών συλλόγων και εθελοντών- τον καθαρισμό, αποκατάσταση, χαρτογράφηση και ανάδειξη του δικτύου μονοπατιών του Ταϋγέτου στη Λακωνία. Ο Δήμος Δυτικής Μάνης στη Μεσσηνία έχει επιτύχει τον χαρακτηρισμό ως μνημείων πολλών μονοπατιών - καλντεριμιών στην "επικράτειά" του. Πρόσφατα ανακοινώθηκε και η ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση - βελτίωση του παλιού καλντεριμιού των Κιτριών.

Ανάλογες προσπάθειες γίνονται από ομάδες κατοίκων - εθελοντών της Βέργας τα τελευταία χρόνια, με αρχικό στόχο τον χαρακτηρισμό ως μνημείου του αρχαίου καλντεριμιού Καλαμάτας - Κάτω Βέργας - Ανω Βέργας και των παραδοσιακών πετραλώνων της "Ροβόλας" τα οποία διασχίζει, την απομάκρυνση των αυθαίρετων επιχωματώσεων και την αποκατάσταση των φθορών που έχει υποστεί την τελευταία 10ετία. Μετά από τεκμηριωμένο αίτημα - εισήγηση δεκάδων κατοίκων της Βέργας και δημοτών της Καλαμάτας πριν ένα χρόνο στο υπουργείο Πολιτισμού, μέσα στον Ιούνιο του 2015 αναμένεται (ως πρώτο βήμα) ο χαρακτηρισμός 3 καλντεριμιών, 10 πετραλώνων και της Πάνω Βρύσης στην Κάτω Βέργα, ως μνημείων της ιστορίας και του πολιτισμού, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων.

Οι αιτούντες κάτοικοι και οργανώσεις ζητούν τη διεύρυνση του χαρακτηρισμού σε όλο το μήκος (πάνω από 3,5 χιλιόμετρα) του καλντεριμιού της Ροβόλας, από Αγιο Σπυρίδωνα και μέσω των πετραλώνων / Πάνω Βρύσης - Αγιου Χαράλαμπου έως την Ανω Βέργα, καθώς και στις διακλαδώσεις του. Σε δεύτερη φάση εισηγούνται την επέκταση του χαρακτηρισμού μέσω Αγίου Γεωργίου - Προφήτη Ηλία έως το όρος Καλάθι και τη σύνδεσή του με το δίκτυο μονοπατιών του Ταϋγέτου.

Αυτό που επιδιώκεται είναι κάτι ανάλογο με αυτά που πέτυχαν οι Αρκάδες και Λάκωνες γείτονές μας: χαρακτηρισμός, χαρτογράφηση, αποκατάσταση, ανάδειξη και τουριστική αξιοποίηση του δικτύου μονοπατιών του Ταϋγέτου, ώστε να συμβάλουν στην ήπια και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη της περιοχής, μέσω προγραμμάτων εναλλακτικού - θεματικού τουρισμού.

Η τεκμηρίωση που έχει γίνει είναι διεξοδική και περιλαμβάνει ήδη την αποτύπωση - χαρτογράφηση της διαδρομής (συντεταγμένες ΕΓΣΑ 87), αεροφωτογραφίες 1945, 1965, 1979, 1986, 1989, 1998, 2007, 2012, ορθοφωτοχάρτες που διευκολύνουν την αποκατάσταση τμημάτων που έχουν υποστεί φθορές, ιστορική τεκμηρίωση κ.λπ.

Καλούνται όλες οι οργανώσεις κατοίκων - δημοτών που συμμερίζονται αυτή την προσπάθεια, στο πλαίσιο ενός οράματος για ήπια και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη της περιοχής μας, με σεβασμό στη φύση, στην ιστορία και στον πολιτισμό, να στείλουν επιστολές υποστήριξης της εισήγησης για χαρακτηρισμό των ανωτέρω ως μνημείων, στη διεύθυνση:

Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων, Πλατεία Καρύτση 10, 10561 Αθήνα, e-mail: grksnm@culture.gr Fax: 210 3220754».