Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 15:15

Απέχουν σήμερα και αύριο οι δικηγόροι της Καλαμάτας

Να απέχουν από τα καθήκοντά τους σήμερα και αύριο οι δικηγόροι της Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα το Δ.Σ. του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου. Οι δικηγόροι απέχουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας -όπως αναφέρουν- για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Καλαμάτας και την έλλειψη μηχανοργάνωσης στα δικαστήρια της πόλης, ενώ ζητούν την κατάργηση των υψηλών παραβόλων που εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στην Δικαιοσύνη.

Σχετικά με τις ελλείψεις σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους στα Δικαστήρια της Καλαμάτας, ο ΔΣΚ επισημαίνει ότι ειδικά στο Πρωτοδικείο υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις. Και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η σημερινή δραματική κατάσταση έχει ως εξής: 

Με την υπ' αριθμ. 46245/1996 απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύθηκε στο 662/1-8-2006 Φ.Ε.Κ (τεύχος δεύτερο) οι οργανικές θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας ορίστηκαν σε 27, δακτυλογράφων 2 και επιμελητών σε 3. Σήμερα στην πραγματικότητα υπηρετούν 19 υπάλληλοι, ενώ δεν υπάρχει κανένας επιμελητής και δακτυλογράφος. 

Στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας υπάρχουν 6 κενές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, 2 δακτυλογράφων και 3 επιμελητών. 

Η κίνηση στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας είναι μεγάλη. Σύμφωνα με τις στατιστικές, το Πρωτοδικείο έρχεται τρίτο σε κίνηση στην Πελοπόννησο. Κάθε μήνα υπάρχουν 11 Τριμελή Πλημμελειοδικεία και 12 Μονομελή Πλημμελειοδικεία, εντός και εκτός έδρας, ένα Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ένα Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων και ένα Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ανηλίκων. Οσον αφορά τις πολιτικές υποθέσεις έχουμε το μήνα δύο Πολυμελή και οκτώ Μονομελή (τακτική διαδικασία, εκούσια δικαιοδοσία, ειδική διαδικασία) και οι δικαστικοί υπάλληλοι αντεπεξέρχονται με δυσκολία όχι μόνο στο αντικείμενό τους, αλλά επιφορτίζονται και με δουλειά άλλων τμημάτων. Επίσης έχουμε πολλά ασφαλιστικά μέτρα». 

Αφού περιγράφει την κατάσταση στο τοπικό Πρωτοδικείο, η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Για τους παραπάνω λόγους, τόσο για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, καθώς και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των δικηγόρων, είναι επιτακτική η ανάγκη να καλυφθούν οι παραπάνω 6 κενές θέσεις των υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, των 2 δακτυλογράφων, καθώς και των 3 θέσεων δικαστικών επιμελητών. Επίσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας υπάρχουν σημαντικά κενά, οι οργανικές θέσεις των γραμματέων είναι 15, υπηρετούν 10 γραμματείς, υπάρχουν 4 κενές οργανικές θέσεις και 1 γραμματέας αποσπασμένη στην Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας. Αντίστοιχα κενά και προβλήματα παρατηρούνται και στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας».

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗΣ  ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, δεν έχει καταστεί ακόμη εν έτει 2015 εφικτή η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων της πόλης μας, με αποτέλεσμα η κατάθεση δικογράφων, η λήψη αντιγράφων και πιστοποιητικών και οι πάσης φύσεως έλεγχοι να διεξάγονται ακόμη βάσει βιβλίων (όπως εδώ και δεκαετίες, πλην όμως με υπερπολλαπλάσιο όγκο δεδομένων). Απαιτείται άμεση μηχανογράφηση των δικαστηρίων της πόλης και τη χώρας γενικότερα και διασύνδεσή τους με τους δικηγορικούς συλλόγους για προφανή εξοικονόμηση πόρων και χρόνου και κάθετη βελτίωση της εξυπηρέτησης του ενδιαφερόμενου πολίτη».

Ως προς το τελευταίο σκέλος δε, σχετικά με την πρόσβαση πολιτών στη Δικαιοσύνη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας «απαιτεί την κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων και παραβόλων που επιβλήθηκαν με μνημονιακούς νόμους τα τελευταία πέντε χρόνια και εμποδίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα: Σταδιακή μείωση ποσοστού 23% του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες με στόχο τη πλήρη κατάργησή του. Κατάργηση των υπέρογκων παραβόλων που καθιστούν απαγορευτική την προσφυγή των πολιτών τη Δικαιοσύνη. Κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές».