Κυριακή, 02 Αυγούστου 2015 17:11

Πεπραγμένα Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας (Αύγουστος 2013- Ιούλιος 2015)

Η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία συγκροτήθηκε σε Σώμα μετά τις αρχαιρεσίες της 3ης Αυγούστου 2013.

Από τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, συγκροτήθηκε το νέο 11μελές Δ.Σ., στο οποίο πρόεδρος ανέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Παναγιώτης Αλευράς και συμπρόεδρος ο δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κώστας Κόλλιας. Ο κ. Σταύρος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου «Αριστομένης» Νέας Υόρκης, αναδείχτηκε Α' αντιπρόεδρος, ο κ. Κυριάκος Παπαδημητρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου «Υπαπαντή του Κυρίου» Σίδνεϊ, αναδείχτηκε Β΄ αντιπρόεδρος, ο κ. Γεώργιος Δημόπουλος, Βοστόνη, εκπρόσωπος ΗΠΑ Καναδά, ο κ. Βαγγέλης Σπυρόπουλος, Βοστόνη, εκπρόσωπος ΗΠΑ Καναδά. Ο κ. Αθανάσιος Ψαρούλης, Στοκχόλμη, εκπρόσωπος Ευρώπης. Ο κ. Παναγιώτης Μπαζίγος, γραμματέας. Ο κ. Παναγιώτης Λούτος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων- Συνδέσμων Τριφυλίας, και η κ. Μαρία Λιακάκη, πρόεδρος Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, ο κ. Παναγιώτης Κατσίβελας, δήμαρχος Τριφυλίας, συμπρόεδρος. 

Λόγω των περιφερειακών εκλογών, τον κ. Αλευρά διαδέχτηκε στην προεδρία της Αμφικτιονίας, στις 11 Ιουνίου 2014, ο νέος αντιπεριφερεειάρχης κ. Ιωάννης Αργυράκης, και από τις 12 Σεπτεμβρίου την προεδρία ανέλαβε η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Ελένη Αλειφέρη- Καραθανάση. Τον συμπρόεδρο, κ. Κώστα Κόλλια, διαδέχτηκε ο νέος δήμαρχος Τριφυλίας κ. Παναγιώτης Κατσίβελας.

Κατά τη διετία Αύγουστος 2013 - Ιούλιος 2015 η Αμφικτιονία πραγματοποίησε τα ακόλουθα:

- Παραγωγός της ταινίας “Η Δική μας Μαρία” και ανατέθηκε η δημιουργία ντοκιμαντέρ, διάρκειας περί τα 35 λεπτά για τη Μαρία Κάλλας και τη Μεσσηνία στον σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα με συνολικό ποσό παραγωγής στο ύψος των 8.000 ευρώ. Ο κ. Μπάμπης Τσόκας, μαθητής του Bergman, που κατοικεί στη Στοκχόλμη άρχισε γυρίσματα στο Νεοχώρι Οιχαλίας, στην Αρχαία Μεσσήνη, στην Καλαμάτα και σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας. Τον κ. Τσόκα τον στήριξε ολόκληρη η Μεσσηνία. Στα γυρίσματα υπήρξε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας με προεξέχοντες τη Μυρτώ Καμβυσίδη, που υποδύεται τη Μαρία Κάλλας, το Γιώργο Ηλιόπουλο, που φροντίζει τις ανάγκες των γυρισμάτων και το μέλος του Δ.Σ. κ. Μαρία Λιακάκη η οποία έγραψε τα λυρικά κείμενα της ταινίας. Ακόμα ένας τεράστιος αριθμός Μεσσηνίων… συνωμοτούν εθελοντικά στα γυρίσματα βοηθώντας και παίζοντας κάποιο ρόλο.

Τα γυρίσματα συνεχίστηκαν στο Μιλάνο, στη Βερόνα, στο Παρίσι, στην Αθήνα, στη Λευκάδα, στο Σκορπιό και στη Νέα Υόρκη. Στα γυρίσματα αυτά εθελοντές Μεσσήνιοι συνόδεψαν το σκηνοθέτη και τη Μυρτώ εξ ιδίων. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε για τα γυρίσματα στη Νέα Υόρκη, όπου ο Μεσσηνιακός Σύλλογός μας «Ο Αριστομένης» με τον πρόεδρό του και τα μέλη του προσέφεραν φιλοξενία και συμμετείχαν στα απαιτητικά γυρίσματα με ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ετσι η ταινία με τον τίτλο «Η Δική μας Μαρία» θα έχει διάρκεια, περί τη μία ώρα και θα γίνει ένα εργαλείο προβολής της Μεσσηνίας σε όλο τον κόσμο. Σχεδιάζουμε να κάνουμε πρεμιέρες σε Καλαμάτα, Αθήνα, Νέα Υόρκη και σε όποια περιοχή του εξωτερικού ή της Ελλάδος, υπάρξει ενδιαφέρον. Στη συνέχεια θα χορηγήσουμε αντίγραφο της ταινίας στις 180 Πρεσβείες των Κρατών για να την προβάλουν στις χώρες τους. 

- Συνεργασία με την καθηγήτρια Υποκριτικής Μαρία Μπουντάς Μπακάλις. 

Φιλοξενήσαμε και συνεργαστήκαμε με την καθηγήτρια της Υποκριτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου κ. Μαρία Μπουντάς-Μπακάλις, που έπαιξε το μονόπρακτο “La Maria” στο Μουσικό Ωδείο Καλαμάτας το Νοέμβριο του 2013. Ακόμη, βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα γυρίσματα αυτού του μονόπρακτου από τον κ. Τσόκα σε ένα DVD, για ένα δημιουργήσουμε ένα ακόμα εργαλείο προβολής.

- Μνημόνιο με το ΥΠΕΘΑ 

Στις 11 Νοεμβρίου 2013 υπογράφηκε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Αμφικτιονίας και του ΥΠΕΘΑ, με το οποίο η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία έγινε ο Εθνικός Αντιπρόσωπος στο Von Karman Institute For Fluid Dynamics για την εξασφάλιση υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές. Το VKI είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα του ΝΑΤΟ, στο οποίο εταίροι είναι χώρες του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είχε διακόψει αυτή τη συνεργασία, δεδομένου ότι προέκυπτε μία ετήσια επιβάρυνση περί τις 40.000 ευρώ, την οποία ανέλαβε η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία. 

Στις 12 Νοεμβρίου 2013, έγινε επίσημη μετάφραση του Μνημονίου στο υπουργείο Εξωτερικών και στις 13 Νοεμβρίου ο γραμματέας της Αμφικτιονίας εκπροσώπησε την Αμφικτιονία στη Σύνοδο των εκπροσώπων των συμμετεχόντων χωρών στο VKI στις Βρυξέλλες μαζί με τον κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο, εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της Αμφικτιονίας στο θέμα αυτό. Εκτοτε, εκπρόσωποι της Αμφικτιονίας συμμετέχουν κάθε εξάμηνο στις συνόδους αυτές. 

- Συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Von Karman Institute

Εδώ πρέπει να επισημάνουμε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και ειδικότερα της αντιπεριφερειάρχου κ. Κωνσταντίνας Νικολάκου και του περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη, η οποία ανέλαβε το κόστος συμμετοχής της Ελλάδος στο VKI, αφού λόγω της κρίσης δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε το απαραίτητο ποσό από τα ιδρύματα και οικονομικούς παράγοντες. Από τη συνεργασία αυτή η Περιφέρεια Πελοποννήσου διεύρυνε την εξωστρέφειά της με το Von Karman Institute που συνεργάζεται πλέον και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε μεταπτυχιακές σπουδές και στην Ελλάδα.

- Το όραμα του Περικλή Παπαδόπουλου

Η Αμφικτιονία συμπαραστάθηκε στο όραμα του Περικλή Παπαδόπουλου για την ίδρυση Διαστημικού Κέντρου και Διαστημικής Πύλης στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, στον επιχειρηματικό κόσμο στην Αθήνα, όπου ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε την πρότασή του. Επίσης η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία οργάνωσε και ομιλία του κ. Περικλή Παπαδόπουλου στο Αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" τον Οκτώβριο του 2013.

- Οικονομική υποστήριξη ανώνυμου στο εργαστήριο Λ-sat

Η δημιουργία μικροδορυφόρων από το εργαστήριο Λ-sat του καθηγητή της Αεροδιαστημικής κ. Περικλή Παπαδόπουλου υποστηρίχτηκε από την Αμφικτιονία και τον Α΄ αντιπρόεδρο της κ. Σταύρο Γιαννόπουλο, πρόεδρο του Μεσσηνιακού Συλλόγου «Ο Αριστομένης» της Νέας Υόρκης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη χορηγία ανώνυμου Μεσσήνιου ομογενούς με το ποσό των 100.000 δολαρίων, με σκοπό να ολοκληρωθούν οι μικροδορυφόροι. 

- Ημερίδα για την Αεροδιαστημική 

Στις 29 Νοεμβρίου 2013 οργανώσαμε στο ξενοδοχείο "Elite" ημερίδα για τις δυνατότητες Ανάπτυξης του αεροδρομίου Καλαμάτας στον τομέα της Αεροδιαστημικής, καθώς και την ευκαιρία να δημιουργηθεί εγγύς του αεροδρομίου τεχνολογικό πάρκο. Στην ημερίδα αυτή συμμετείχαν με κλιμάκια ο διευθυντής του VKI κ. Jean Moulier και ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας Swiss Space Systems INC, κ. Pascal Jaussi, η οποία δραστηριοποιείται σε αεροπορικές και διαστημικές πτήσεις καθώς και ο καθηγητής Αεροδιαστημικής του Πανεπιστημίου San Jose της Καλιφόρνιας κ. Περικλής Παπαδόπουλος.

- Ημερίδα για την Αεροδιαστημική και το Επιχειρείν ατις ΑΠΕ

Στις 27 Δεκεμβρίου 2013 οργανώσαμε στο ξενοδοχείο "Rex" της Καλαμάτας ημερίδα για νέους και νέες με θέμα: Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Αεροδιαστημική και στο Επιχειρείν στις ΑΠΕ με ομιλητές τον δρ. Παναγιώτη Μπαζίγο, τον δρ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καλαμάτας κ. Δημήτριο Μανιάτη.

- Εβδομάδα Μεσσηνίων της Ευρώπης 

Από τις 21 έως 26 Ιουλίου 2014, οργανώσαμε Εβδομάδα των Μεσσηνίων της Ευρώπης με υποδοχή των Μεσσηνίων στα γραφεία της Αμφικτιονίας, ενώ στις 28 Ιουλίου συνδιοργανώσαμε ημερίδα μαζί με τη "Φάρις" του Δήμου Καλαμάτας και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με θέμα «Η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2021». Η ημερίδα αυτή ήταν η πρώτη δημόσια προσπάθεια για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός. Στην ημερίδα εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο κ. Αθανάσιος Ψαρούλης, πρόεδρος Μεσσηνίων Ευρώπης, ο καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Στοκχόλμης κ. Τρύφων Ολύμπιος, η κ. Μάρθα Χρυσομάλλη, πρόεδρος Μεσσηνίων Μεγάλης Βρετανίας, εκδότης του διεθνούς περιοδικού "The Hellenic Times", η κ. Θεοδώρα Γιαννίτση, διευθύντρια ΚΕΠ Μόσχας, εκπρόσωπος Μεσσηνίων Ρωσίας, η δρ. Τριανταφύλλου Αγγελική από τη Στοκχόλμη.

- Οικονομική στήριξη του Γραφείου Υποψηφιότητας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Η Αμφικτιονία υπήρξε η πρώτη που ανακοίνωσε και ενίσχυσε οικονομικά το Γραφείο Υποψηφιότητας του Δήμου Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021 με το ποσό των 500 ευρώ, και από τότε συνεργάζεται στενά για την επίτευξη του στόχου αυτού.

- Αντάμωμα στην Αρχαία Μεσσήνη

Στις 28 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήσαμε το Δεύτερο «Αντάμωμα των Αποδήμων Μεσσηνίων» στη γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολιανής, στον αύλειο χώρο της Πολιανής. Προσφέρθηκε παραδοσιακό φαγητό με παραδοσιακή ζωντανή μουσική. Οσον αφορά στα ανταμώματα, αυτά έχουμε σχεδιάσει να γίνονται κάθε χρόνο σε διαφορετικό Δήμο. Το τρίτο (3ο) Αντάμωμα προγραμματίστηκε να γίνει στις 26 Ιουλίου στο Κλήμα του Δήμου Μεσσήνης, αλλά λόγω της κρίσης αυτό ακυρώθηκε. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης το αντάμωμα θα πραγματοποιηθεί με άλλη μορφή στην πανσέληνο της 29ης Αυγούστου 2015 σε συνεργασία με το Δήμο Μεσσήνης, την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία υπό την αιγίδα της γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών με περιεχόμενο φιλοσοφικό και μουσικό.

- Μετάφραση έκδοσης Ι.Μ. Μεσσηνίας για τον τουρισμό

Για τους Ρώσους επισκέπτες της Μεσσηνίας, χρηματοδοτήσαμε μαζί με το Μανιατάκειο Ιδρυμα τη μετάφραση της έκδοσης της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας με τίτλο «Θρησκευτικός Τουρισμός Μεσσηνίας». 

- Ταινία για τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη

Τον Ιανουάριο του 2014, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσηνίων Ηλιούπολης πρόβαλε στην Ηλιούπολη Αττικής την ταινία του Μπάμπη Τσόκα για τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη και την Αρχαία Μεσσήνη. Η Αμφικτιονία απέστειλε σε όλους τους ενεργούς συλλόγους μέλη της ένα DVD με την συγκεκριμένηταινία.

- Συνεργασία με το Σύλλογο Μεσσηνίων Μακεδονίας Θράκης Η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία συνεργάστηκε με το Σύλλογο Μεσσηνίων Μακεδονίας Θράκης «Ο Καπετάν Αγρας» υπό την προεδρία της κ. Κωνσταντίνας Φλώρου-Τσαταμπά, και στις 28 Μαρτίου 2015, στα πλαίσια προβολής της Καλαμάτας στη Θεσσαλονίκη από το Δήμο Καλαμάτας, έγινε η προβολή της ταινίας του Μπάμπη Τσόκα για τον καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη και την Αρχαία Μεσσήνη στο Θέατρο «Ολύμπιον» της Θεσσαλονίκης. Επίσης, η Αμφικτιονία συμμετείχε στις εκδηλώσεις του συλλόγου αυτού κατά τα έτη 2014 και 2015, με αποτέλεσμα το όνομά της να γίνει γνωστό και στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ καταθέσαμε στεφάνι στη Θεσσαλονίκη και στο χωριό Καρυδιά της Εδεσσας, τόπο θυσίας του Μεσσήνιου ήρωα Τέλλου Αγρα – Αγαπηνού. 

- Στο Σιδηρόκαστρο

Η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία εκπροσωπήθηκε με ολόκληρο το Δ.Σ. από την Ελλάδα στις λαμπαδηφορίες Σιδηροκάστρου Τριφυλίας, οι οποίες έγιναν στις 22 Μαρτίου για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821 και τη συμμετοχή σ΄ αυτή των Τριφυλίων αγωνιστών.

- Συνεργασία με το Σύλλογο Μεσσηνίων Πάτρας

Στις 28 Ιουνίου 2015, η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία συμμετείχε με τον εκπρόσωπό της Β΄ αντιπρόεδρο κ. Κυριάκο Παπαδημητρόπουλο, στη Μεσσηνιακή Βραδιά των Μεσσηνίων της Πάτρας. Επίσης, παρείχε χορηγία με την πρόταση της οργάνωσης ομιλίας του καθηγητή κ. Πέτρου Θέμελη στην Πάτρα αρχές Νοεμβρίου του 2015. Το Δ.Σ. του συλλόγου με την πρόεδρό του κ. Πηνελόπη Λαμπούση και τον πρώην ιστορικό πρόεδρο κ. Κώστα Βορριά, αποδέχτηκαν την συγκεκριμένη πρόταση. 

- Δράσεις με Μεσσήνιους της Ευρώπης 

Η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία με τον πρόεδρο των Μεσσηνίων της Ευρώπης κ. Αθανάσιο Ψαρούλη πραγματοποίησαν μια σειρά ενεργειών για την προβολή της Μεσσηνίας. Αναφέρουμε με τίτλους ορισμένες από αυτές. 

1. Συνεργαστήκαμε με το Σύλλογο Φίλων "Μαρία Κάλλας" προκειμένου να αποκτηθεί τεχνογνωσία και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα για τη δημιουργία του Μουσείου της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώριο Οιχαλίας, συνεργάζεται με τη Δ/νση του Μουσείου ABBA της Στοκχόλμης έχοντας την στήριξη της πολιτιστικής συμβούλου κ. Μαργαρίτας Μέλμπερ. 

2. Αναζητήθηκαν δημοσιογράφοι από τη Σκανδιναβία και διευκολύνθηκαν στην Καλαμάτα κατά την κάθοδό τους για να προβάλουν τουριστικά τη Μεσσηνία.

3. Διευκολύναμε το συνεργείο της διεθνούς εταιρείας Fremantle Media κατά τα γυρίσματα στην Καλαμάτα ενός ριάλιτι το οποίο παρακολουθούν πολλά εκατομμύρια τηλεθεατών στις σκανδιναβικές χώρες, σε 16 ακόμα ευρωπαϊκές χώρες και περισσότερες από 100 ακόμα διαδικτυακά, με σκοπό να προβάλλεται η Μεσσηνία και ειδικά η Καλαμάτα.

4. Προωθούμε τη μετάφραση και έκδοση του βιβλίου 180 σελίδων, του Σουηδού αρχαιολόγου Matias Natan Valmin, που περιγράφει τη Μεσσηνία και τους αρχαιολογικούς της χώρους την περίοδο του Μεσοπολέμου.

5. Εγιναν οι αναγκαίες διαβουλεύσεις, για να γίνει το Σεπτέμβριο του 2015 στην Costa Navarino και την ευρύτερη περιοχή, φωτογράφιση μοντέλων με μαγιό της διεθνούς εταιρείας μαγιό «Πάνος Εμπόριο». Ο σκοπός μας είναι οι αναρίθμητοι διαδικτυακοί πελάτες να βλέπουν τη Μεσσηνία.

6. Συνεργαστήκαμε με το Δήμο Πύλου, για να γίνει στην Πύλο το 2014, παρουσία εκπροσώπου του βασιλιά, του υπουργού Αθλητισμού και άλλων επισήμων από τη Σουηδία, ντοκιμαντέρ με θέμα τον ολυμπιονίκη Τσικλητήρα. Παρουσιάζεται ζωντανά να αγωνίζεται στο στάδιο της Στοκχόλμης το 1912. Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται παγκοσμίως πριν τους Ολυμπιακούς του 2016 σε διεθνή τηλεοπτικά κανάλια αθλητικού ενδιαφέροντος. 

7. Προωθούμε τη μελέτη και έκδοση της ζωής του Ζορμπά στη Μεσσηνιακή Μάνη, προβάλλοντας «Τον δικό μας Ζορμπά».

8. Συνεργαστήκαμε με το Μανιατάκειο Ιδρυμα και τον πρόεδρο των Σεφ Ελλήνων Αρχιμαγείρων Ελλάδος το 2014 παρουσιάζοντας τη μεσσηνιακή διατροφή στη Στοκχόλμη.

9. Φέραμε σε επαφή το διεθνή οργανισμό χορωδιών Interculture με το Δήμο Καλαμάτας με αποτέλεσμα τον Οκτώβριο του 2015 να πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα Διαγωνιστικό Φεστιβάλ Χορωδιών με συμμετοχή 47 χορωδιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχεδιάζεται δε να καθιερωθεί κάθε δύο χρόνια να γίνεται ένα παγκόσμιο φεστιβάλ.

10. Συντονίσαμε να γίνει η μελέτη με τίτλο «A Future for Messinia» που υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης με την χρηματοδότηση του ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη» και τη συμμετοχή του μέλους μας δρ. Αγγελικής Τριανταφύλλου. Σκοπός της είναι να κάνει μια πρώτη αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης και πώς η τοπικότητα του προϊόντος και η ανάπτυξη μιας ενιαίας τοπικής ταυτότητας (brand name) μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αλλά και ευκαιρία σύνδεσης όλων των τομέων παραγωγής. Τα αποτελέσματα αποτελούν μια καλή αρχική βάση και συμπεριλαμβάνουν κατευθύνσεις και προτάσεις ως προς το τι θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση.

- Προβολή της Μεσσηνίας στη Μεγάλη Βρετανία

Η Μεσσηνιακή Αμφικτιονία με την πρόεδρο του Συλλόγου The Messenian Society UK κ. Μάρθα Χρυσομάλλη μέσω του Διεθνούς Περιοδικού "The Hellenic Times", International που εκδίδει και προβάλλει τακτικά τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα. 

- Οργάνωσε γκαλά με προσκεκλημένους δημοσιογράφους Βρετανούς και επώνυμους Ελληνες με σκοπό να προβάλουν τη Μεσσηνία και ειδικότερα την Καλαμάτα, Μάνη, Αρχαία Μεσσήνη και το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

- Οργάνωσε προβολή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας με προσφορά διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία της Καλαμάτας, Μάνης και Μπούκας στις εκδηλώσεις των Ελλήνων μηχανικών Μεγάλης Βρετανίας, Ελλήνων τραπεζιτών και της Ενωσης Ελλήνων Δημοσιογράφων.

- Εφερε σε επαφή εμπόρους του Η.Β. για εξαγωγή μεσσηνιακών κρασιών και αγροτικών προϊόντων. 

- Εφερε σε επαφή την κ. Αραπογιάννη με την Αρχαιολογική Εταιρεία  Λονδίνου για να κάνει προβολή της Αρχαίας Θουρίας.

- Συνέδεσε μεσσηνιακές προσωπικότητες με τη Μεσσηνία (κ. Ηλία Παναγόπουλο, κ. Βαρβάρα Καμπουρίδη, καθηγητή κ. Γιώργο Κακαρελίδη.

- Εγινε σύμβουλος στην ιδρυτική βρετανική ομάδα διανοούμενων που εργάζεται για την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία.

- Δημιουργήθηκε επικοινωνία με την Αριάννα Χάφινγκτον η οποία θα προβάλει το συνέδριό μας στην Huffington Post.

- Δημιουργήθηκε επαφή με την Κατερίνα Φαιλάδη η οποία προωθεί συνταγές με λάδι, σύκα και γενικά με ελληνικά προϊόντα.

- Στην ετήσια εκδήλωση των Ελλήνων δημοσιογράφων Ηνωμένου Βασίλειου προβλήθηκε η Μάνη με ομιλήτρια την συγγραφέα Αρτεμι Κούπερ, που μίλησε για τον Πάτρικ Λη Φέρμορ που έζησε στην Μάνη και παρουσίασε το βιβλίο της με την βιογραφία του.