Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015 19:15

Κατάληψη του ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ για την ασφάλιση των μηχανικών

Κατάληψη του ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ για την ασφάλιση των μηχανικών

Συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΤΑΑ - ΤΣΜΕΔΕ στην Καλαμάτα πραγματοποίησαν χθες μηχανικοί της Μεσσηνίας, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι.

Οι μηχανικοί αντιδρούν στο πολυνομοσχέδιο που είχε προγραμματιστεί να ψηφιστεί χθες το βράδυ στη Βουλή, και ιδιαίτερα στο άρθρο 11 που καταργεί αναδρομικά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 4331/2015, για τις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ για τους μηχανικούς.

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος και δικηγόροι της Καλαμάτας.

Σε συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Μηχανικών Μεσσηνίας τονίστηκε ότι με το πολυνομοσχέδιο οι μηχανικοί δε θα μπορούν να πληρώσουν τις υπέρογκες πλέον εισφορές τους και θα εξαφανιστεί το επάγγελμα.

Η πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ Μεσσηνίας Νατάσσα Κυριακοπούλου παρατήρησε ότι με τον 4331 που ψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου, μειώθηκαν οι εισφορές και έστω και δύσκολα μηχανικοί τις πλήρωναν. Ζήτησε από τους βουλευτές να μην ψηφιστεί αυτή η διάταξη και ανέφερε πως στον ΟΑΕΕ δεν έχει καταργηθεί η συγκεκριμένη ευνοϊκή ρύθμιση.

Η κ. Κυριακοπούλου σημείωσε ότι «τείνει να εξαφανιστεί το επάγγελμα, οι μηχανικοί δεν έχουν δουλειά. Κι εκεί που ήταν κάπως καλά τα πράγματα, μας δίνουν μία και πάμε στον πάτο. Εκεί που δεν υπάρχει δουλειά, έρχονται και μας αυξάνουν τις εισφορές. Είναι και αναδρομικά για τους μη έχοντες». Ανέφερε, ακόμα, ότι «το 50% και πάνω των μηχανικών δεν έχει να πληρώσει το ταμείο» κι εκτίμησε πως «στόχος τους είναι να εξαφανιστεί το επάγγελμα, μας στέλνουν μετανάστες στο εξωτερικό».

Ο δικηγόρος - εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Δημήτρης Καούνης είπε ότι «σε μια χώρα που δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη». Εξέφρασε τη δυσφορία του, γιατί «μέσα σε 6 μήνες η κυβέρνηση ανακαλεί προηγούμενη απόφασή της, που είχε φέρει καλά αποτελέσματα» και πρόσθεσε: «Οι δικηγόροι, δυστυχώς, δεν μπορούμε να μεταναστεύσουμε. Ολο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας θα συρρικνωθεί και θα εγκαταλείψει τη χώρα».

Η πρόεδρος του πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μεσσηνίας Γιώτα Μπαξιβανάκη παρατήρησε ότι «αυτά είναι προεόρτια του νομοσχεδίου που έρχεται το Νοέμβριο, το οποίο θα είναι σαρωτικό και θα καταργήσει κάθε εργατικό δικαίωμα». Και κάλεσε σε συμμετοχή «σε ένα διαρκή αγώνα για να καταργήσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Ν. Μεσσηνίας Γιώργος Γεωργουλόπουλος ανέφερε ότι «ο 4331 ήταν μια ασπιρίνη» και σημείωσε: «Εμείς πληττόμαστε περισσότερο από όλους, γιατί θέλουμε κάθε μέρα ασφαλιστική ενημερότητα που δε θα μπορούμε να την έχουμε. Με 3.000 ευρώ το εξάμηνο κανείς συνάδελφος δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Πάνε να χρεοκοπήσουν το ταμείο που έχει αποθεματικά 1,9 δισ. ευρώ».

Ο πρόεδρος Συλλόγου Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τριφυλίας Νίκος Αναστασόπουλος είπε ότι «ο 4331 έδωσε μια ανακούφιση», παρατήρησε πως «είναι απαράδεκτη η κατάργηση των ευνοϊκών ρυθμίσεων» και μίλησες για υπέρογκες εισφορές 800 και 1.000 ευρώ το μήνα.

Γ.Σ.