Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2015 09:32

Κάνει θραύση το κόκκινο σκαθάρι: Πεθαίνουν οι φοίνικες σε Καλαμάτα - Μεσσήνη

Η καταστροφή στους φοίνικες από το κόκκινο σκαθάρι εξαπλώνεται. Τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα, και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να μείνει ούτε ένας φοίνικας. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν οι υπηρεσιακοί υπεύθυνοι των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, που ετοιμάζουν προτάσεις για τα δέντρα που αναμένεται να φυτευτούν στη θέση τους.

Τα νέα δέντρα πρέπει να είναι ενδημικά, να έχουν εγκλιματιστεί στις καιρικές συνθήκες του τόπου μας. Και τέτοια είναι οι χαρουπιές, οι κουτσουπιές, οι μουριές, τα πλατάνια και τα κυπαρίσσια.

Χαρακτηριστική εικόνα της καταστροφής στους φοίνικες αποτελεί η Νέα Είσοδος Καλαμάτας, όπου από εβδομάδα σε εβδομάδα κι από μήνα σε μήνα οι φοίνικες πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο.

Στο Δήμο Καλαμάτας ο διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Λιοντήρης μας είπε ότι «πριν από 4 χρόνια ξεκινήσαμε την προσπάθεια αναχαίτισης. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν νεότερα από την επιστημονική έρευνα, που να μας βοηθούν. Κάναμε ό,τι προέβλεπε το υπουργείο». Παρατήρησε πως «το κόκκινο σκαθάρι έχει αλλεπάλληλες γενιές. Είναι πολύ επιθετικό. Γεωτεχνικά είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσεις».

Για τις προσβολές που έχουν εξαπλωθεί αυτή την περίοδο, ενημέρωσε ότι «αυτές είναι καλοκαιρινές, του Αυγούστου. Και οικονομικά έχουμε εξαντληθεί. Δυστυχώς μας ξεπέρασε» - ενώ σχολίασε πως «δεν είμαστε πολύ αισιόδοξοι».

Μας πληροφόρησε ότι «περίπου 150 φοίνικες έχουν καταστραφεί. Αλλοι 300 περίπου, σε οργανωμένα σημεία, είναι ζωντανοί και μαζί με τους σκόρπιους μπορεί να είναι 500». Παρατήρησε ωστόσο πως το σκαθάρι «προσβάλλει και τους ψευδοκορμούς, τα μεγαλωμένα δέντρα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ατύχημα. Γι’ αυτό τους κόβουμε, κάνουμε άρση επικινδυνότητας. Προτεραιότητα δίνουμε στους άξονες κυκλοφορίας, όπως στη Νέα Είσοδο».

Για τα δέντρα που πρέπει να αντικαταστήσουν τους φοίνικες, σημείωσε: «Μου ζήτησε ο δήμαρχος μια πρόταση και βρίσκομαι λίγο πριν την καταθέσω. Θα προτείνω ενδημικά φυτά, χαρουπιές, κουτσουπιές, μουριές και πλατάνια, που είναι εγκλιματισμένα».

Στο Δήμο Μεσσήνης, η γεωπόνος Μαρία Παπαθανασοπούλου μας είπε ότι «έχουμε ένταση του φαινομένου σε όλο το δήμο, όπου υπάρχουν φοίνικες. Δεν υπάρχει σημείο που να μην έχει χτυπηθεί από το κόκκινο σκαθάρι, και σε ιδιωτικούς και σε δημοτικούς χώρους». Παρατήρησε πως «η καταπολέμηση δεν πρόλαβε να γίνει. Οσο και να προσπάθησε ο δήμος, με τα ελάχιστα μέσα και το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, δεν πρόλαβε να καταπολεμήσει το κόκκινο σκαθάρι. Υπάρχουν και πολλοί ιδιωτικοί φοίνικες και οι ιδιώτες δεν μπορούσαν να σηκώσουν το κόστος της καταπολέμησης».

Ενημέρωσε, ακόμα, ότι «πρόκειται να βγει εργολαβία για την κοπή και την απομάκρυνση των φοινίκων».

Για τα δέντρα που θα μπουν στη θέση τους, είπε ότι έχει σκεφτεί πως «πρέπει να βάλουμε ενδημικά, κουτσουπιές και κυπαρίσσια, εναλλαγή φυλλοβόλων με αειθαλή. Φυτά που έχουν εγκλιματιστεί. Μετά τον Πάμισο στην είσοδο της Μεσσήνης, πρέπει να πάρουμε άδεια και από τον ΟΣΕ για τα δέντρα που θα βάλουμε. Εκεί έχουμε και ζημιές στο σύστημα άρδευσης».