Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015 16:47

Εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων τροχαίων στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων τροχαίων στην Καλαμάτα

Μια συμβολική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή στη 1 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας από το Σύλλογο SOS Τροχαία Εγκλήματα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Πολίτες και συγγενείς θυμάτων θα έχουν μαζί τους κόκκινα κεριά, με τα οποία θα σχηματίσουν μια μεγάλη πεταλούδα, καθώς και φωτογραφίες και κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα των θανόντων (παπούτσια).

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το θέμα της πρωτοβουλίας μίλησε αρχικά η δημοσιογράφος Βίκυ Βετουλάκη, σημειώνοντας πως κάθε ένας από εμάς έχει στο οικογενειακό ή φιλικό του περιβάλλον άνθρωπο που έχει χάσει τη ζωή του με αυτόν τον τρόπο. Αναφέρθηκε στο ρόλο της διαπαιδαγώγησης των παιδιών από μικρή ηλικία, στο ρόλο του κράτους και στην κατάσταση του οδικού δικτύου. 

Η Σταυρούλα Γιαννούλη πρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος έχει αδελφοποιηθεί με τον παγκόσμιο αντίστοιχο σύλλογο, τόνισε πως επιμένουν να τα αναφέρουν ως "εγκλήματα" και όχι ως "ατυχήματα". Αναφέρθηκε στα καταγεγραμμένα αίτια, τα οποία σχετίζονται με τις συνθήκες του περιβάλλοντος, του οδοστρώματος, της ψυχοσωματικής κατάστασης του οδηγού και της συντήρησης του αυτοκινήτου. Στην εκδήλωση της Κυριακής θα μετέχουν και η Τροχαία και το ΕΚΑΒ. 

Ο Μανώλης Μάκαρης καρδιολόγος και επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες" σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη εκδήλωση του συλλόγου που γίνεται στην Καλαμάτα και υπογράμμισε πως στη Μεσσηνία το πρώτο 8μηνο του 2015 σημειώθηκε αύξηση από το αντίστοιχο περσινό διάστημα στα τροχαία κατά 24%, ενώ η αύξηση στους νεκρούς ήταν 280%! Ο κ. Μάκαρης πρότεινε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου πολιτών, από το οποίο θα προκύπτουν προτάσεις και ιδέες για μείωση των τροχαίων. 

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Φώτης Θάνος ταξίαρχος ε.α., ο οποίος μίλησε για τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι και για τις συχνότερες αιτίες των ατυχημάτων. Εξι άνθρωποι κάθε μέρα σε όλη την Ελλάδα χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο. Η Ελλάδα είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους παιδιών στο δρόμο, κάτω των 18 ετών. 

Γ.Σαρ. 


NEWSLETTER