Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015 08:13

Ο Μεσσήνιος σεφ Χρ. Ζέρβας στην Τουρκία: "Την Καλαμάτα την ξέρουν, από την ελιά Καλαμών"

Για 3 μέρες βρέθηκε στην Τουρκία εκπροσωπώντας την Ελλάδα και τη Μεσσηνία ο σεφ Χρήστος Ζέρβας στο Φεστιβάλ Ελιάς, από την Ομοσπονδία Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδας. Από την Κω, έλαβε μέρος επίσης ο Καδρί Μεμίς (ελληνοτουρκικής καταγωγής).

Οι καλεσμένοι έμειναν στην πόλη Μίλασο (Αρχαία Μύλασα) και μαγείρεψαν συνταγές με βάση την ελιά. Ο Μεσσήνιος σεφ έφτιαξε χορτοφαγικά κεφτεδάκια με ελιά, μπεκρή μεζέ με κοτόπουλο και ούζο, ελιά τηγανητή και σαν επιδόρπιο, ένα γλυκό με μπισκότο, γιαούρτι, καραμελωμένα καρύδια και σάλτσα από ντοματάκι γλυκό και σύκο. "Οι ελιές που μας έδωσαν για να μαγειρέψουμε ήταν διαφόρων ειδών, όλες από τα μέρη τους. Μας πήγαν στα χωράφια, να δούμε το μάζεμα, στα ελαιοτριβεία, για να γίνει κατανοητή η εξέλιξη και τα μηχανήματα που έχουν πλέον, οι φάσεις στις οποίες δουλεύουν. Τα προϊόντά τους μοιάζουν με τα δικά μας, αλλά η προώθηση και η οργάνωσή τους είναι πολύ ανώτερη. Οι σεφ και οι θεατές ήταν από όλα τα κράτη. Τα έξοδα τους ήταν πληρωμένα από την Turkish Airlines. Οπου πηγαίναμε, μας περίμενε γεύμα, φαγητό. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι όλα τα σπίτια, οι δρόμοι, τα μαγαζιά, ήταν στολισμένα με τούρκικες σημαίες. Δίνουν μεγάλη βάση, όλο το χρόνο, όχι τώρα που ήταν το Φεστιβάλ μόνο. Μου είπαν μάλιστα πως η Πολιτεία πληρώνει έναν άνθρωπο που περνάει και ελέγχει τις σημαίες αν είναι σε καλή κατάσταση. Οπου διαπιστώσει το αντίθετο, χρεώνει πρόστιμο!" λέει ο Χρήστος.

Η φιλοξενία, προσθέτει πως ήταν εξαιρετική και οι άνθρωποι ανοιχτόκαρδοι. "Είναι έξυπνοι, εκμεταλλεύονται τα πάντα, όσον αφορά

την ιστορία της περιοχής τους. Είναι προκομμένοι, όταν αδειάζει ο τενεκές από το λάδι, δεν τον πετάνε, τον μετασχηματίζουν σε κάτι άλλο, χρήσιμο για εκείνους. Στα χωριά οι μεγάλες γυναίκες κάθονται και επεξεργάζονται τις ελιές στο χέρι. Τους βγάζουν το κουκούτσι και τις γεμίζουν πιπεριές για παράδειγμα. Τις ψήνουν και μετά τις βάζουν μέσα σε λάδι. Το λάδι τους στη γεύση είναι διαφορετικό από το δικό μας, μου φάνηκε ότι πίκριζε, αλλά οι ελιές ήταν πολύ καλές και σε πολλές παραλλαγές. Την Καλαμάτα την ξέρουν, από την ελιά Καλαμών" σχολίασε ο ίδιος στην "Ε".

Γ.Σαρ.