Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2015 09:12

Επαγγελματίες και πελάτες αντιδρούν για την στάθμευση στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας

Εντείνονται οι αντιδράσεις καταναλωτών και καταστηματαρχών για την ελεγχόμενη στάθμευση στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, με βολές και επικρίσεις κατά της Δημοτικής Αρχής.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών "Αγορά" εκτιμά ότι «το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η πλήρης απαξίωση και ερήμωση της Αγοράς».

Ειδικότερα, το Δ.Σ. του Συλλόγου ενημερώνει πως «γίνεται δέκτης συνεχών παραπόνων τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους επαγγελματίες του συλλόγου μας, για τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας της ελεγχόμενης στάθμευσης πέριξ της Αγοράς».

Θεωρεί «εξωφρενικό σε μια λαϊκή αγορά να μην προβλέπεται η στάθμευση σε αγροτικά αυτοκίνητα για αγορά προϊόντων, καθώς οι μισοί και πλέον επισκέπτες της Αγοράς δραστηριοποιούνται και κατοικούν και στα περίχωρα της Καλαμάτας και μετακινούνται με τα μόνα οχήματα που διαθέτουν, που φυσικά είναι τα επαγγελματικά τους αυτοκίνητα».

Θεωρεί «απαράδεκτο να επιβάλλεται τέλος για τη στάθμευση μπροστά από τα καταστήματά μας και ως αποτέλεσμα αυτού κάθε Σάββατο να σταθμεύει ολημερίς το όχημα της Δημοτικής Αστυνομίας στην κενή θέση που δημιουργείται! Τραγική δε η απάντηση του οδηγού του οχήματος, σε καλοπροαίρετη αξίωσή μας να απομακρυνθεί από το σημείο, η οποία ήταν “εδώ μας βολεύει!”».

Για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης παρατηρεί ότι, «όπως είχαμε τονίσει και στο αντίστοιχο Δημοτικό Συμβούλιο, είχαμε και έχουμε την άποψη πως οι προϋποθέσεις εύρυθμης λειτουργίας του, όπως αποτυπώθηκαν στο Συμβούλιο θα ήταν δύσκολες να υλοποιηθούν» και σημειώνει: «Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται η άποψή μας αυτή, διότι: α) Ο τρόπος εφαρμογής ελεγχόμενης στάθμευσης είναι εκ προοιμίου αντικείμενο μεγάλης συζήτησης, την οποία δυστυχώς δεν έτυχε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αντιθέτως τελικά ψηφίστηκε βιαστικά, όπως όλοι ενθυμούμαστε, με απόφαση να εφαρμοστεί στο χώρο μπροστά στα καταστήματα, στο νότιο και στο βόρειο χώρο στάθμευσης. Παρά τα ανωτέρω, και σε ευθεία αντίθεση με τα ψηφισθέντα, επί 2 μήνες την ελεγχόμενη στάθμευση “πληρώνουμε” μόνο οι καταστηματάρχες, αφού λειτουργεί μόνο μπροστά στα καταστήματα μας, καθώς για άλλη μια φορά στην Ελλάδα μας, άλλα ψηφίζονται και άλλα εφαρμόζονται. β) Είχαμε λάβει υποσχέσεις ότι θα συζητηθεί η μετακύλιση του κόστους της ελεγχόμενης στάθμευσης από τους καταναλωτές στους καταστηματάρχες, παραγωγούς ή ακόμα και στο δήμο, διότι συμφωνήθηκε πως το μέτρο δεν θα επιβληθεί για εισπρακτικούς λόγους αλλά για λόγους λειτουργικούς. Ακόμη αναμένουμε πρόκληση για τη συζήτηση αυτή. γ) Αξιώσαμε τη συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών, ώστε να αποφεύγεται να πληρώνουν πρόστιμα όσοι δεν το γνωρίζουν. Δυστυχώς άλλη μια αστοχία της Δημοτικής Αρχής. δ) Είχαμε λάβει υποσχέσεις για την ανταποδοτικότητα των εισπράξεων από το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Ουδείς γνωρίζει πόσο, πώς, πότε και τι. Ισως τελικά είναι τόσο μεγαλεπήβολα τα σχέδια για αυτήν την ταλαιπωρημένη Αγορά που αδυνατούν να μας τα παρουσιάσουν».

Το Δ.Σ. του Συλλόγου "Αγορά" κατανοεί πως «είμαστε μια μικρή περιοχή ενός τεράστιου δήμου και τα προβλήματα που βιώνουμε ως επαγγελματίες ίσως να μην θεωρούνται τόσο σημαντικά συγκριτικά με τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε όλοι», αλλά επισημαίνει: «Είμαστε, όμως, ενωμένοι και δυστυχώς η καλή θέληση και διάθεση εξαντλείται. Είμαστε όλοι δημότες και έχουμε αντίστοιχες αξιώσεις. Δεν εκμηδενίζουμε τις προσπάθειες της Διοίκησης, όμως, δεν μπορούμε να μην αγανακτούμε όταν κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να επιβάλλονται μέτρα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η γνώμη τόσο του καταναλωτικού κοινού όσο και των επαγγελματιών. Δυστυχώς, το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η πλήρης απαξίωση και ερήμωση της Αγοράς».